Pers i "persiczka"-czyli Kuba i Pola. Lepiej?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 18, 2007 20:19

Kubuś pozdrowiony od cioteczek :)

Jest baaardzo grzeczny przy przemywaniu rany i polewaniu płynem oliwkowa. Przy zastrzykach tez bardzo grzecznie już leży. Kochany Kubinek :1luvu:

Rana wygląda pas-kud-nie - ale pewnie tak ma wyglądać - odpadł mu własnie płat skóry z martwicą, trochę ten ślad po tym krwiście wygląda, jutro Bonka ma dzwonić do D. czy coś z tym dodatkowego robić - wczoraj jeszcze skóra trzymała się całkowicie. Rana i ropień sa przemywane dwa razy dziennie rivanolem a potem skraplane płynem oliwkowa któy podobno przyspiesza ziarninowanie.

Poza tym jednak - super! Kuba ma apetyt że aż strach, jak mu dziś nakładałam convalescence z saszetki to tak mu było spieszno do miski, że nie pozwolił mi skończyć :twisted:

Generalnie przebywa w swoim kąciku, gdzie ma regularnie zmieniane prześcieradełka na materacykach ( no mówię wam, normalnie full serwis hotel pierwsza kasa ;) ). Rano i wieczorami wychodzi jednak na spacery po mieszkaniu, w nocy spał w psim posłaniu ( ku niezadowloeniu suki też wyłożonym na tę okazję prześcieradłem), rano wskoczył do dużego na łóżko. Ma siłę sam wskakiwac :)

Mam też nadzieję że skoro tak ładnie je, a qpale piękne, to się dość szybko wzmocni jeszcze bardziej i może nabierze choć odrobinę ciałka.

Ais

Od: Nie sty 08, 2006 10:45

Post » Pt maja 18, 2007 20:36

Dzielny Kubuś :D
Bardzo się cieszę, że ma apetyt i że samopoczucie dopisuje mimo rany.

A rana - niech się goi ładnie :ok: :ok: :ok:
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Pt maja 18, 2007 21:46

Dziewczyny, zdradzę Wam największą tajemnice pielęgniarek chirurgicznych, tylko nikomu ani mru mru ;)

Nic tak nie przyspiesza ziarninowania jak... 0,9% NaCl czyli sól fizjologiczna. Słuchajcie, nie szczypie, można lać żywcem na ranę! Jest lepsza od Rivanolu. Wiem, stosowałyśmy to wielokrotnie u małych i dużych pacjentów!

Wracaj Kiciu do zdrowia szybko :D
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Od: Wto cze 25, 2002 21:30

Post » Sob maja 19, 2007 8:55

Ais mam zapas leku z ziela dziurawca na rany (robiony wg babcinego przepisu). Bardzo skuteczny w leczeniu ran po oparzeniach, odparzeniach i innych powierzchniowych. Przyspiesza gojenie, zmniejsza a nawet zapobiega bliznom. Wielokrotnie wypróbowany (nawet na 2-letniej na mojej wnuczce). Przepis podałam w watąku Caty o Molach (str. 10).
Jesli chcesz podaj adres na pw to Wam wyślę.
Mizianki i kciuki dla dzielnego Kubusia :D
Ostatnio edytowano Sob maja 19, 2007 21:43 przez Amika6, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Sob maja 19, 2007 19:34

Nie wyobrażałam sobie kiedyś, ile radości może dać zdrowienie kota! :D Kubuś jest już rekonwalescentem. Wychodzi często ze swoich kącików, czesto poleguje na posłaniu Tuni. Upomina się o jedzenie. :lol: Załatwia sie bez problemów, sioosia na stojąco, a ponieważ qpale są normalne, to sie nie brudzi. I przy tym jaki grzeczny jest przy zabiegach! Dziś zrobił sobie spacer na balkon! :dance2:
Dzięki za wszystkie rady. Skorzystałam z soli fizjologicznej. Z plastra narazie nie mogę, bo to jest bardzo newralgiczne miejsce - pod ogonem. Rana wygląda na głęboką, ale to jest chyba po prostu otwarta zatoka okołoodbytowa. Ale ropy nie widać. Krew pokazała się na krótko i malutko. Teraz się martwię, jak mu się to zasklepi. Ale ogólnie jest coraz lepiej! :dance: :dance2: :dance: Całuski dla wszystkich życzliwych! :1luvu: :love:

Bonka

Od: Pt mar 30, 2007 12:50

Post » Sob maja 19, 2007 22:07

Niech Kubinek szybko zdrowieje!
Trzymam mocno zaciśniete kciuki :D

A śliczna Pola niech może odpuści obrazom :wink:
Persy to podobno kanapowce ;)
Obrazek

Akineko

Od: Pt wrz 23, 2005 10:20

Post » Sob maja 19, 2007 23:45

:)

Co do Poli, to już sięga wyżej niż obrazy ;)
Wchodzi na najwyższą dostępną jej półkę na regale i zastanawia się jakby tu wejść wyżej... czyli na wierzch, pod sam sufit :twisted:
Ten kot chyba tylko leżał koło persa a i to nie za blisko ;)

Plaster zaś dla Kuby, o którym Bonka enigmatycznie wspomniała, to Granuflex - ten sam, którego używała Czekoladka w swojej "uprzęży", przyspieszający ziarninowanie. Ale i tak myslę że przed jego ewentualnym użyciem skonsultujemy to z D.

Ais

Post » Nie maja 20, 2007 0:11

Granuflex jest bardzo dobry i nietani. Można nim pokrywać inny opatrunek. Jest samoprzylepny. Jeśli rana jest zakażona to zmienia się go co 3 dni, jeśli jest niezakażona to raz na tydzień. Trzeba pamiętać, że odklejanie plastra może być bolesne ze względu na wrażliwą okolicę i sierść przy pupie kociej. Najlepiej brzegi plastra nasączyć dziecięcą oliwką.

Dobry jest także Acudex w zasypce a także zwykły Alantan no i Solcoseryl. Każdy z nich przyspiesza ziarninowanie. Przykładowo: przymoczki z Rivanolu. Potem resztki płynu spłukac 0,9% NaCl i nałożyć lek lub plaster z lekiem. Można też zasypać np Acudexem i zakleić Granuflexem.
Wszystko trzeba skonsultowac ze specjalistą :lol:

Pozdrawiam i głaski dla ślicznych Kotków :wink:
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Post » Pon maja 21, 2007 19:54

Spotkałam dziśKubinka w lecznicy.

Rana - na moje oko - wygląda koszmarnie, jakby mu kto żywcem jajca oderwał ;)
Ale pani doktor rana się bardzo podobała - ziarninuje, jest ukrwiona, czysta - bez ropy już. Zatem idzie ku dobremu.

Kubinek dostał antybiotyk jeszcze na dwa dni, a kolejna wizyta dopiero za tydzień :dance2:

Tylko Bonka przerażona bo Kuba wyraźnie postanowił nie być wiecej nazywany " takim strasznie chudym kotem" i zjada saszetki w tempie takim, że nie nadążają kupować ;)
Waży 3,15.

Wszsytkim dziękujemy za kciuki i rady :)
Postanowione, że przemywane będzie na zmianę solą fizjologiczną i rivanolem, a co do ziarninowania, to skoro płyn oliwkowa robi dobrą robotę, pozostaną przy nim.

Cały czas kciuki oczywiscie potrzebne, niech ta rana się zabliźni....

Ais

Post » Pon maja 21, 2007 20:08

:ok: trzymamy :P
Żegnaj Kocio
Żegnaj Puniu
ŻEGNAJ PIMPELUSIU

bbd2

Od: Śro lut 01, 2006 14:31

Post » Pon maja 21, 2007 20:10

bbd2 pisze::ok: trzymamy :P

No ba :ok:
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Post » Pon maja 21, 2007 21:14

Ais pisze:Rana - na moje oko - wygląda koszmarnie, jakby mu kto żywcem jajca oderwał ;)
Ale pani doktor rana się bardzo podobała - ziarninuje, jest ukrwiona, czysta - bez ropy już. Zatem idzie ku dobremu.

No, najważniejsze, że D. zadowolona :wink: :D

Kciuki za gojenie i ziarninowanie :ok: :ok: :ok:
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Pon maja 21, 2007 22:36

Kubinek wyraźnie zdrowieje. Po powrocie z lecznicy wcale nie wlazł do swojego kąta. Chodzi po mieszkaniu, sprawdza, czy coś się nie zmieniło podczas jego "niemocnych" dni :wink: Miałby ochotę gdzieś wskoczyć, coś zrobić, czymś się zająć... ale jakby brak mu jeszcze odwagi. Ale dziś wyraźnie się nudził. No i wreszcie! Pan z Animondy przywiózł dla kotów zabaweczkę - laserowy wyswietlacz! O! To by było to! :lol: Tylko ta niemożliwa suka!:roll: - jak tylko koty szybciej się ruszają, ona musi sprawdzić, o co chodzi. Ale mam nadzieję, że dotrze do niej, że im też wolno biegać, nie tylko jej.
Dzięki za wszystkie kciuki. :1luvu:
Narazie nie bardzo mam czas, ale się "zepnę" i porobię trochę zdjęć w najbliższym czasie, to się zaprezentujemy w całej krasie! :D

Bonka

Od: Pt mar 30, 2007 12:50

Post » Wto maja 22, 2007 9:25

O! to niecierpliwie czekamy na zdjęcia :)
Kciuki za rekonwalescenta! :)
Obrazek

Akineko

Od: Pt wrz 23, 2005 10:20

Post » Czw maja 24, 2007 23:26

no i sięBonka pochorowała, i zdjęć nie wstawiła :evil:

No to ja wykorzystam fakt, że od niej przywiozłam jakieś 600mega fotek wszsystkich zwierzaków ;) i kilka wstawię.

Kuba ewidentnie czuje się dobrze. Rana chyba autentycznie się goi, już mu nic nie cieknie, wygląda to ..... łagodniej. Kuba ma apetyt, choćzaczyna powoli wybrzydzać. Qpalki nieco luźniejsze - on całe życie miał luźne, ja mysle że dopóki jest to jedna solidna luźniejsza qpa dziennie, nie ma powodu do obaw, w końcu nie każdy produkuje kozie bobki jak mój Franio :twisted:

Pola chyba urosła, ale nadal jest na poddtuczniu przed ciachaniem, bo D. powiedziała że musi utyć co najmniej do 2,80 a najlepiej do 3 kilo. Ona do żarłoków nie należy- w zasadzie mogłaby jeść tylko chrupki, a i to czasem sprawia wrażenie jakby zapominała że trzeba jeść. Niestety, nie chce w ogóle jeść pasty odkłaczającej. Raz zdarzyło jej się zwymiotować kłakiem, niewykluczone, że jeśli nie przekona sie do pasty, trzeba będzie przejścna karmę odkłaczającą. Na szczęście w ogóle się nie kołtuni 8O , ale czesać ze względu na wypadające włosy i tak maluszka trzeba...

No dobra, dobra, to te obiecane fotki - powiększą się po kliknięciu

Kuba jeszcze niedawno
Obrazek

Kubinek teraz - chyba ze trzy dni temu - widać nieco przy tyłku fragment rany, na szczęście dziś już wygląda lepiej i nie taki zmarkotniały, ale widać choćby jak mu sierść zmarniała... no nic, tuczymy i leczymy

Obrazek

Pola na swojej ukochanej miejscówie :)
Obrazek

A tak potrafi gówniarka spać na człowieku :twisted:
Obrazek

Resztę fotek niech wklei Bonka, ja tylko na deserek z innej beczki - koleżanka Poli i Kubinka - Tunia
Obrazek

Ais

[poprzednia][następna]