Dziunia- kicia już w DS u Ani w Warszawie :)

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto lut 05, 2013 13:32 Re: Dziunia- maleństwo z okropną infekcją :( Trzymajcie kciu

Oczka nieco lepsze. :)
Ja też myślę że trzeba zrobić RTG (chyba od razu było trzeba...).
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Wto lut 05, 2013 13:44 Re: Dziunia- maleństwo z okropną infekcją :( Trzymajcie kciu

Gretta pisze:Oczka nieco lepsze. :)
Ja też myślę że trzeba zrobić RTG (chyba od razu było trzeba...).

Nie robiliśmy, bo skoro napuchnięta łapka nie była w żadnym miejscu złamana, to uważaliśmy, ze druga na pewno nie jest nigdzie pęknięta. Wet po przebadaniu kici też stwierdził, że nie wyczuwa, żeby cos było nie tak z tą zdrowszą łapką. No ale jednak chyba jest :( Może przez ten tydzień opuchlizna zejdzie na tyle, że kotka zacznie bardziej stawać na chorą łapkę, to zobaczymy, czy drugą też zacznie prostować.

Odnośnie oczek, to wydaje mi się, że są o niebo lepsze :) Wcześniej spojówka/powieka ( ja nigdy nie wiem co jest co o ile to nie to samo :oops: ) były mocno zaczerwienione, wszystko wyłaziło na zewnątrz. Nie widać tego na zdjęciach. Teraz problemem jest to, że nadal jednak jeszcze leci ropa ( dlatego też kotka dookoła oczek jest brudna mimo stałego przemywania ).
Obrazek

kinia098

Od: Pt maja 01, 2009 21:53

Post » Wto lut 05, 2013 15:19 Re: Dziunia- maleństwo z okropną infekcją :( Nowe foty str.1

Leczenie kk jest długie (z moim Mikusiem to przerabiałam), więc trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Ale już widać, jakiego koloru ma oczka. :)
To tylko ja,
Tż Gretty

Gretta

Post » Wto lut 05, 2013 15:30 Re: Dziunia- maleństwo z okropną infekcją :( Nowe foty str.1

Kolejne wpłaty:
-140zł- Fundusz Pokrzywkowy :1luvu:
-50zł- Beata K., Toruń,

Czyli stan konta Dziuni wynosi: 642,32zł :1luvu:
Obrazek

kinia098

Post » Wto lut 05, 2013 15:34 Re: Dziunia- maleństwo z okropną infekcją :( Nowe foty str.1

Super! Czyli masz za co ją leczyć i robić badania. :ok:
To tylko ja,
Tż Gretty

Gretta

Post » Wto lut 05, 2013 16:42 Re: Dziunia- maleństwo z okropną infekcją :( Trzymajcie kciu

Przedwczoraj przy przemywaniu łapki zdenerwowała się i zaczęła gryźć wacik, a potem siostry palce

Widać po oczkach, ze jeszcze ją boli.
A przed moczeniem w wodzie z szarym mydłem też się broni?
Bo chyba można przy jej urazach?

Śliczna panienka.

Nas troje

Od: Sob kwi 09, 2011 11:31

Post » Wto lut 05, 2013 20:56 Re: Dziunia- maleństwo z okropną infekcją :( Nowe foty str.1

Liczyłam wpłaty raz jeszcze, ponieważ jest ich sporo, i wyszło mi 1170zł. Wyszło na to, że pomyliłam się w obliczeniach. Proszę, żeby ktoś też policzył wszystkie wpłaty, które są w pierwszym poście. Na pewno wszystkie są wpisane, ponieważ sprawdzałam 3-krotnie.

Wydatki się zgadzają, czyli 357,68zł + dowiedziałam się, że Vetminth kosztował 13zł. Końcowa suma wynosi więc 370,68zł.
Obrazek

kinia098

Post » Wto lut 05, 2013 21:26 Re: Dziunia- maleństwo z okropną infekcją :( Nowe foty str.1

Powiedzcie mi jeszcze, jak dawkować Scanomune ? 1 kapsułka dziennie ? Kicia dostaje jeszcze Clavaseptin i Bioprotect, przypominam.
Obrazek

kinia098

Post » Wto lut 05, 2013 21:28 Re: Dziunia- maleństwo z okropną infekcją :( Nowe foty str.1

Kinia - jeśli można coś doradzić - Scannmune jest najdroższe i zawiera najmniejsza dawkę Betaglukanu, kompletnie się nie opłaca. Już lepiej kupić Immunodol Cat (w sklepach zoo internetowych) albo ludzki Betaglukan z Laboratoriów Natury (tam jest 5-krotna dawka betaglukanu na kota w jednej kapsułce, więc 1/5 lub 1/4 podajesz).
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Wto lut 05, 2013 22:11 Re: Dziunia- maleństwo z okropną infekcją :( Nowe foty str.1

Gibutkowa pisze:Kinia - jeśli można coś doradzić - Scannmune jest najdroższe i zawiera najmniejsza dawkę Betaglukanu, kompletnie się nie opłaca. Już lepiej kupić Immunodol Cat (w sklepach zoo internetowych) albo ludzki Betaglukan z Laboratoriów Natury (tam jest 5-krotna dawka betaglukanu na kota w jednej kapsułce, więc 1/5 lub 1/4 podajesz).

Już kupiony :roll:
Obrazek

kinia098

Post » Wto lut 05, 2013 22:43 Re: Dziunia- maleństwo z okropną infekcją :( Nowe foty str.1

kinia098 pisze:
Gibutkowa pisze:Kinia - jeśli można coś doradzić - Scannmune jest najdroższe i zawiera najmniejsza dawkę Betaglukanu, kompletnie się nie opłaca. Już lepiej kupić Immunodol Cat (w sklepach zoo internetowych) albo ludzki Betaglukan z Laboratoriów Natury (tam jest 5-krotna dawka betaglukanu na kota w jednej kapsułce, więc 1/5 lub 1/4 podajesz).

Tak na zaś ;)

Co do skłądów:
Scanomune
Skład:
1 kapsułka zawiera:
Beta glukan 7,5 mg

Immunodol:
Beta glukan 40 mg

Ludzki:
Beta glukan 250mg

Co do dawkowania, producent podaje przy Scanomune 1kaps. dziennie, tyle samo podaje producent przy Immunodolu (choć ma dużo więcej beta glukanu). Myślę że 1 kaps. Scanomune to spokojnie możesz jej podać nawet jeśli bierze inne rzeczy jeszcze. Moja Frania FIV+ dostaje (wg. zaleceń weta) 1 kapsułkę tego ludzkiego na dzień czyli 250mg betaglukanu (no ale ona jest FIVkiem)

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Wto lut 05, 2013 23:19 Re: Dziunia- maleństwo z okropną infekcją :( Nowe foty str.1

kinia098 pisze:

Scanumune jest bdb,ja osobiscie b.go chwalę.Kapsułkę na kota normalnego,na małego kotka wystarczy pół,ale cała nie zaszkodzi.
Co do betaglukanu ,czy Immunodol cat to mam nie za ciekawe doswiadczenia.Po którymś to mi takiej "sraki"dostały(po Immunodolu chyba).Na pewno Kinga źle nie zrobiłaś,niech małej na zdrówko idzie...

Zastanawiam sie od czego takie dziury ma na tej łapince(na drugiej tez? widły,albo pogryzienie...musiała cierpieć strasznie :(
BOZENAZWISNIEWA

Post » Wto lut 05, 2013 23:27 Re: Dziunia- maleństwo z okropną infekcją :( Nowe foty str.1

Beta glukan jest taki sam w każdej tabletce. Immunodol ma dodatkowo Vehiculum ad 330 mg, do uformowania tabletki - może po tym się kot posrał. Z resztą czasem po samym betaglikanie (nie wazne pod jaką nazwą) kot się może posrać - taka reakcja, zdarza się dość rzadko.
W Scanomune jest dodatkowo Maltoza do 250,0 mg
W ludzkim nie ma żadnych dodatków - czysty betaglukan. 60 tabsów kosztuje 50zł, każda kapsułka to ok. 5 podań (wg. miary betaglukanu w Immunodolu czyli tej wyższej), czyli 300 dawek po 50mg. Scanomune 60 tabletek kosztuje ponad stówę, a w jednej dawce jest tylko 7,5 mg. Rachunek jak dla mnie prosty. Poza tym in plus jest ludzki pod względem braku dodatków.

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Wto lut 05, 2013 23:38 Re: Dziunia- maleństwo z okropną infekcją :( Nowe foty str.1

Obiecane zdjęcia Dziuni sprzed wczoraj ;)

Obrazek

Obrazek

Rana :( Dzisiaj zobaczyłyśmy na tej samej łapce, ale w górnej części kości długiej, kolejną rankę :( Na szczęście niedużą.
Obrazek

Obrazek

Tak maleństwo prosi o jedzonko :)
Obrazek

I na koniec porównanie łapek. Podkreślam, że zdjęcia są z 3 lutego. Kurację rozpoczęliśmy 31 stycznia. Łapka wtedy była naprawdę o wiele większa.

Zdrowsza łapka
Obrazek

Opuchnięta łapka
Obrazek

Dziś łapulka jest ciut mniejsza. Naprawdę widać efekty z dnia na dzień.
Obrazek

kinia098

Post » Śro lut 06, 2013 0:21 Re: Dziunia- maleństwo z okropną infekcją :( Nowe foty str.1

Ja mam dobre doświadczenia z Beta glukanem w syropie dla dzieci. Podawałam go Kacperkowi i nie było problemu. Poza tym chyba łatwiej jest podać syrop w strzykawce prosto do pysia niż podawać tabletkę. Mnie było wygodniej. A na dodatek syrop ma dobry smak :)
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Od: Pt lip 27, 2007 13:47

[poprzednia][następna]