Furminator - czy ktoś mógłby doradzić...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 10, 2009 19:26

:ok:
Ostatnio edytowano Nie maja 10, 2009 19:32 przez tillibulek, łącznie edytowano 1 raz

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Nie maja 10, 2009 19:27

mirka_t pisze:Działanie furminatora na moich kotach :arrow: http://www.vimeo.com/4095447 .

Z furminatorów Vivog są chyba 2 rozmiary. Dla kotów nadaje się mały. Mam wersję z grzebieniem ponoć obrotowym jednak jego zęby są nieruchome. Być może chodzi o możliwość schowania grzebienia poprzez jego obrócenie.

wow, to naprawde robi wrazenie 8O nie wiedzialam, ze furminator nadaje sie tez dla krótkowlosych kotów, a tu tak pieknie wyczesuje kotka gładkowłosego... :D super sprawa - dzieki za filmik, Mirka :1luvu:

tillibulek

Post » Nie maja 10, 2009 19:42

kinga w. pisze:Jedno mnie zastanawia... Czy to usuwa tylko wyłażący już podszerstek, czy działa podobnie jak filcak (trymer) wycinając włos. Filcakiem można kota wyczesać do łysego... Moje kociska raczą uznawać jedynie szczotkę podobną do ludzkiej - nawet typowy grzebień dla długowłosych jest atakowany. Szczotkę akceptują mrucząco i szczotka wyciąga kłęby kłaków, zwłaszcza z Miyuki. Grzebień aż tyle nie wywlekał.

wow, Kinga, Tobie sie rodzina powiekszyla :D gratulacje :D :ok:

a propos czesania zwyklym zgrzeblem, to kolezanka mi mowila, ze w przypadku kota rasy ragdoll, wiecej wyciąga samymi palcami niz tą szczotką metalową... a furminator na serio wyczesuje i dziala!! :) ja tylko się zastanawiam który kupic...
taki prosty Vivog za 42 zł:
http://www.bazarek.pl/produkt/0/297665/vivog-02349-furminator.html

Vivog wymodzony z tym chowanym grzebienie, który ma Mirka... (ok. 80 zł)

czy oryginalny, który na Allegro jest wyjątkowo tani (108 zł) - i to rozmiar M - wlasnie taki jak chcialam dla mojej kici...

tillibulek

Post » Nie maja 10, 2009 19:51

Dzięki... O to powiększenie mi właśnie chodzi... :lol: Mam przewlekłą persjozę na wszystkim i powiedzonko o perskich dywanach i włoskiej kuchni w całej rozciągłości się sprawdza. Nie chcę jednak pakować sie w kolejne urządzonko wycinające włosy, a gdzieś tam "po drodze" w opisie furminatora pada słowo "ostrze". Kłęby kłaków wyłażące podczas zabiegu są imponujące, ale ja ciekawa jestem czy to tylko wyczesane kłaki, czy również wycięte. Jeśli to wycina włos, to nie, dziękuję - to samo załatwię filcakiem. Za każdym ruchem cos się wygarnie, tylko że to będzie włos wycięty. Natomiast jeśli to tak skutecznie wyczesuje to jestem zaintrygowana. :lol:
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Nie maja 10, 2009 20:19

Kiniu, tam jest podkreslone w opisie, ze wlosy nie sa wycinane, tylko wyczesywane - to jest grzebien o gestych ząbkach... A koty masz piękne - super stadko :lol:

tillibulek

Post » Nie maja 10, 2009 20:21

Na stronie producenta znalazłam taki opis dzialania tego urzadzenia:

"FURminator zastosowanie:
umożliwia szybkie i łatwe usunięcie podszerstka i wypadającej sierści, bez uszkadzania włosa okrywowego;

redukuje wypadanie sierści o 90%;

dokładniej niż szczotki, grzebienie czy raki usuwa wypadającą sierść;

pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i lśniącego włosa okrywowego;

przeznaczony do pielęgnowania kotów, psów;

ogranicza powstawanie kłębków sierści w przewodzie pokarmowym kotów."

oraz

"Jak działa FURminator?
FURminator deShedding Tool to przyrząd do usuwania podszerstka. Dzięki zastosowaniu specjalnego "ostrza" zatopionego w plastiku wyciąga podszerstek bez niszczenia czy ucinania włosa okrywowego. Korzystanie z niego jest bardzo proste. Używaj go tak, jak szczotki i czesz swojego pupila regularnie."

naprawde dobra rzecz.. i jak bylo widac na filmiku Mirki, sprawdza się nawet przy kotach krótkowłosych :P

tillibulek

Post » Nie maja 10, 2009 20:28

I na takie kudłate z włosem rzędu 15cm?
Obrazek

kinga w.

Post » Nie maja 10, 2009 21:42

kinga w. pisze:I na takie kudłate z włosem rzędu 15cm?

wlasnie jak najbardziej :D

zdecydowalam sie na oryginalny Furminator, tylko nie wiem czy rozmiar średni nie będzie za duzy dla ragdolla... tzn. koteczki... :?

tillibulek

Post » Nie maja 10, 2009 21:52

Ja kombinuję pod kątem persowatej, baaardzo długowłosej Miyuki, Hino o dość twardym, nie filcującym się, ale obfitym włosie i norwegopodobnego Kłaka. Miyuki to siejący się koszmar, ale okrywę ma nędzną - myślę że wychodzą jeszcze niedobory w żywieniu, natomiast wszystkie koty obłażą mi teraz koncertowo. Wiosna. Może to by było rozwiązanie...
Obrazek

kinga w.

Post » Nie maja 10, 2009 21:56

Na moich "persach" furminator się nie sprawdza.
Obrazek<=klik
Obrazek

mirka_t

Od: Pon gru 20, 2004 18:21

Post » Nie maja 10, 2009 22:06

mirka_t pisze:Na moich "persach" furminator się nie sprawdza.

Ops... No, to mam chyba problem załatwiony... jej kłaczastość Miyuki ma kłaki persowate. O ile persy poza tym miękkim dredziejącym włosem mają także sztywne, dość twarde długie włosy bo jej ogon to raczej przypomina szczotkę do kurzu i to szorstką. Na grzbiecie też dośc twardy włos z mięciutkim podszerstkiem, za to przód i brzuszek mięciutkie i kluszczące się.
Obrazek

kinga w.

Post » Pon maja 11, 2009 6:29

tillibulek pisze:....
"Jak działa FURminator?
FURminator deShedding Tool to przyrząd do usuwania podszerstka. Dzięki zastosowaniu specjalnego "ostrza" zatopionego w plastiku wyciąga podszerstek bez niszczenia czy ucinania włosa okrywowego. Korzystanie z niego jest bardzo proste. Używaj go tak, jak szczotki i czesz swojego pupila regularnie."
....

Typowo marketingowy opis i demonstracja skutków działania. Mnie interesuje mechanizm działania powodujący większą skuteczność od szczotki drucianej, oraz na czym polega "specjalność" ostrza. No nic - poszukam sobie.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro maja 13, 2009 18:35

PcimOlki pisze:
tillibulek pisze:....
"Jak działa FURminator?
....

Typowo marketingowy opis i demonstracja skutków działania. Mnie interesuje mechanizm działania powodujący większą skuteczność od szczotki drucianej, oraz na czym polega "specjalność" ostrza. No nic - poszukam sobie.

Marketingowy czy nie, ludzie go chwalą, a to dla mnie najlepszy wyznacznik skutecznego działania :) Kupiłam oryginalny produkt - w rozmiarze M - chyba troszke za duzy dla mojej koty, ale na razie jeszcze nie widzialam go na oczy... Moze uda mi się wymienic na S... Jak beda mieli...

tillibulek

Post » Nie maja 24, 2009 17:11

zeby jak najmniej klakow fruwalo po mieszkaniu podczas wyczesywania stawiam kolo siebie wiaderko z mala iloscia wody takie plastikowe jak dla dzieci i od razu to co wyczesze wrzucam do niego

muac

Od: Pt gru 12, 2008 19:53

Post » Nie maja 24, 2009 17:21

Mam oryginalny Furminator, rozmiar M i jestem nim zachwycona.
Nie jest tani, ale solidnie zrobiony, wytrzyma kilka lat.

Trzeba tylko uwazac na siersc na kregoslupie - mozna wyczesac za duzo :oops:
Juz 2 koty zalatwilam przez nieuwage tak, ze na gorze zostaly im tylko te najdluzsze wlosy :oops:

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

[poprzednia][następna]