Moderator: Estraven
Aleksandra59 pisze:Ja to sobie myślę, że z kotami to tak samo jak z ludźmi - dominują dominanty, czyli egoiściZagarniają pod siebie, a jak pojawią się problemy - to spierdzielają
I tłumaczą to swoje zachowanie - te koty oczywiście - dbałością o swój stan
Takie te koty są
![]()
Niestety istoty ludzkie też tak mają
Estraven pisze:Femka pisze:Nie potrafię przez to zaobserwować, kto w moim stadzie jest dominantem
Uparcie będę prostował ten błąd - koty nie są stadne i nie ma w ich gromadach dominantów w rozumieniu osobników alfa. Nic zatem dziwnego, że nie możesz takiego zjawiska zaobserwować![]()
Cytując z innego wątku:Estraven pisze:Po pierwsze - koty nie tworzą stad. Kot żyje w gromadzie. Mogą w niej być osobniki podporządkowujące sobie inne, jednak rzadko (i nie jako reguła) wynikać będzie z tego hierarchia. I nie będzie ona pionowa (od alfy do omegi) ani niezmienna. Nadal istnieć będą w niej struktury poziome i ukośne, niespotykane w drabinie dziobania, starczy też zmiana w grupie (przybycie, ubycie jednego charakternego ogona) a cała społeczność może się diamentralnie odmienić.
Pozorne podobieństwa do stadnych zachowań mogą więc niekiedy wystąpić, zwłaszcza na zamkniętym terenie, jak mieszkanie, jednak nawet wtedy kociaste nie będą wykazywać innych cech właściwych stadności - jak np. nienerwicowa uległość wobec agresji, albo skłonność do podporządkowywania się rozkazom płynącym ze strony człowieka.
Anuk pisze:Co takiego było w małej, niepozornej, drobnej kotce, że bał się jej kot o bardzo dominującej naturze?
GreenEvil pisze:Estraven pisze:kociaste nie będą wykazywać innych cech właściwych stadności - jak np. [...]skłonność do podporządkowywania się rozkazom płynącym ze strony człowieka.
Skad pomysl, ze to cecha wlasciwa stadnosci? czlowiek czy z psem czy z kotem stada nie tworzy.
pzdr
GreenEvil
Estraven pisze:Pozorne podobieństwa do stadnych zachowań mogą więc niekiedy wystąpić, zwłaszcza na zamkniętym terenie, jak mieszkanie, jednak nawet wtedy kociaste nie będą wykazywać innych cech właściwych stadności - jak np. nienerwicowa uległość wobec agresji, albo skłonność do podporządkowywania się rozkazom płynącym ze strony człowieka.
Antypatyczna pisze:U nas rządzi czarny kot a biała kotka jest całkowicie podporządkowana.
On ją cały czas gania,bije,atakuje a ona stara się mu schodzić z drogi lub ucieka np.pod ławę.
Nikt nie powinien jej głaskać (to dość pieszczotliwy kot),sadzać na kolanach
ani przytulać.
Jeżeli to robi- czarny kot najpierw to obserwuje ze złowrogim błyskiem
w okua potem jak tylko kotka już zejdzie z kolan lub rąk ma łomot pewny jak w banku,zresztą nieraz próbuje ją nawet pacnąć łapą gdy jeszcze jest na kolanach.
Nie wiem czy to zazdrość bo on sam nienawidzi być na kolanach (szybko ucieka) a tymbardziej na rękach.
Dodam,że biała kotka była u nas pierwsza,między nimi jest różnica około roku.
MariaD pisze:Niemniej jednak ja mam w gromadzie osobnika dominującego, ze wszystkimi cechami alfy. Nie wszystko się da podporządkować regułom.
MariaD pisze:Ktoś napisał wcześniej - kotów się nie tresuje bo i po co?
Anuk pisze:GreenEvil pisze:Estraven pisze:kociaste nie będą wykazywać innych cech właściwych stadności - jak np. [...]skłonność do podporządkowywania się rozkazom płynącym ze strony człowieka.
Skad pomysl, ze to cecha wlasciwa stadnosci? czlowiek czy z psem czy z kotem stada nie tworzy.
pzdr
GreenEvil
No podobno według psa tworzy
MariaD pisze: A może to pies w kociej skórce?
GreenEvil pisze:Anuk pisze:GreenEvil pisze:Estraven pisze:kociaste nie będą wykazywać innych cech właściwych stadności - jak np. [...]skłonność do podporządkowywania się rozkazom płynącym ze strony człowieka.
pzdr
GreenEvil
No podobno według psa tworzy
podobno nie
Gdybym ze swoim psem tworzyla stado, to przy naszych zachowaniach musialbym sie go pytac o pozwolenie otworzenia lodowki.
(alfa nie spi z motlochem, alfo chodzi pierwszy, alfa je pierwszy... a ja mam to gdzies. Moj pies zreszta tez)
pzdr
GreenEvil
GreenEvil pisze:MariaD pisze:Niemniej jednak ja mam w gromadzie osobnika dominującego, ze wszystkimi cechami alfy. Nie wszystko się da podporządkować regułom.
bo masz koty jajczaste![]()
Użytkownicy przeglądający ten dział: elmas, koszka i 48 gości