matik pisze:1. Kot nie powinien wymagac wielkiej troski.
Prosze nie zrozumiec mnie zle. Oczywiscie nie zamierzamy trzymac zwierzecia jako zabawki. Jednak, sa pewne gatunki, wymagajace szczegolnej troskliwosci i pielegnacji.
każde zwierzę - niezależnie od gatunku - potrzebuje troski i czułości, nawet rasa która uchodzi za pierwotną potrzebuje kontaktu z człowiekiem, może nie będzie pchał się na ręce, ale będzie dążyło, aby byc blisko człowieka
matik pisze:2. Futro i wyglad
Odpadaja z dlugim futrem (jak np. Persy). Te trzeba pielegnowac czesto codziennie, i pozatym obawiamy sie stosow siersci na meblach i w mieszkaniu.
Dopuszczone sa jednak koty o sredniej dlugosci siersci.
rozczaruje Cię , niestety odpada większość ras kotów , które zmieściłeś poniżej
matik pisze:Definitywnie nie moze miec czerwonych oczu:) Nie wiem czy takowe sa, ale Zona zdecydowanie nie chce (??!!).
Widzialem kiedys kota z niebieskimi oczami. Nie wiem co to za rasa byla, ale wygladal na brytyjskiego (choc byl nieco za maly, i szczuply)
czerwone oczy?? a nie był to efekt lampy błyskowej??
matik pisze:3. Rozmiary.
Wolelibysmy raczej duzego kota. Mamy spory dom, i wielki ogrod, tak ze ciasno mu nie bedzie.
duże koty to koty półdługowłose jak MCO i NFO , więc patrząc na Twój pkt.2 - to odpadają
matik pisze:4. Samochod i podroze
Lepiej by bylo, gdyby nie mial nic przeciwko podrozom samochodem. Jesli mialby byc czlonkiem naszej rodziny, ktora od czasu do czasu podrozuje, chcielbysmy go zabierac ze soba. Nie jest to koniecznie, poniewaz mieszkaja z nami rodzice Zony, ktorzy moglibys sie oczywiscie zaopiekowac kociakiem na czas naszej nieobecnosci
jak kota wychowasz tak będziesz miał
moje kota jeżdziła ze mną wszędzie od kociaka, kocha samochody, podróże
matik pisze:5. Styl zycia
Mnie osobiscie czesto nie ma w domu, dlatego ciezar opieki, spadl by na moja Zone i Corke. Obawiam sie, jak bardzo corka wlaczylaby sie w wychowanie i opieke nad zwierzatkiem. Zona rowniez pracuje. Obie zgodnie jednak twierdza, ze kotkowi potrafilby poswiecic odpowiednio duzo czasu.
Jak widac pies w naszych warunkach odpada![]()
tutaj proszę doprecyzuj o jakiej ilości godzin piszesz
tutaj mogę zacytować - jak sobie pościelisz tak się wyśpisz, czyli od Ciebie zalezy jaki kot będzie, kota trzeba umieć "wychować", pokazać co może drapać i dac mu tyle uczucie od każdej z osób, aby kochał wszytskichmatik pisze:6. Charakter i temperametn kota
No i tu jest najwiekszy problem, poniewaz w wielu przypadkach nie udalo mi sie dotrzec do szczegolowej charakteryski poszczegolnych ras.
Udalo mi sie jednak wyodrabnic pewne cechy, jakie chcialbym (chcielbysm) aby kot spelnial:
- zeby nie drapal i nie wlazil na co popadnie (albo drapal tam, gdzie bedzie mial do tego miejsce przeznaczone)
- zeby nie byl zbytnim indywidualista, i dal sie poglaskac, albo sam przyszedl po pieszczoty, po prostu zeby dal odczuc ze jemu tez na nas zalezy,
matik pisze:
- zeby nie przywiazywal sie TYLKO do jednej osoby w rodzinie (widzialem takie opisy, ze czesto kot wybiera sobie czlonka rodziny, a innych traktuje z duza rezerwa). Nie chcial bym, zeby np. moja corka czula sie odtracona przez niego tylko dlatego, ze wybral sobie tesciowa albo mame jako obiekt swojej milosci; sam tez chcialbym moc czuc w nim przyjaciela,
- zeby nie byl zbyt glosny i absorbujacy (od czasu do czasu potrzeba ciszy w domu),
- zeby nie byl zbyt cichy i niewidoczny (nie chodzi skolei o to zeby zniknol calkowicie, i zaszyl sie w jakims miejscu),
- po prostu, zeby umial sie zachowac adekwatnie do sytuacji,
tutaj już się gubię, o czym rozmawiamy,. o kocie??? czy o sterowanej pilotem zabawce??
czy TY, albo ktokoliwejk inny jest idealny?? nie
więc nie wymagaj od kota, aby zachowywał się
1-po ludzku
2-był jak szwajcarski zegarek
matik pisze:- zeby nie obawial sie wyjsc na dwor (generalnie przebywal by w domu),
jeżeli nie wybudujesz woliery, gdzie kot mógłby być bezpieczny to raczej Ty powinieneś się obawiać
matik pisze:- zeby nie byl agresywny, ale zeby "nie dal sobie w kasze dmuchac" jak dojdzie do utarczki z kotami z sasiedztwa,
do utarczek nie powinno dochodzić jeżeli wybudujesz woliere, co jest naprawde łatwe, a Ciebie zabezpieczy przed częstymi odwiedzinamy z chory kotem u weta
a ma umieć również czytać, pisać , mnożyć i dodawać??matik pisze:- milo by bylo, gdyby sie latwo uczyl (czytalm ze niektore rasy sa wybitnie lotne, i potrafia nawet aportowac!)
- moze przede wszystkim, zeby lubil dzieci. Wiem jak bardzo mojej corce .
matik pisze:A teraz typy. Po lekturze zasobow internetu, sklaniam sie w strone nastepujacych ras kotow:
1. Maine Coon
2. Norweski leśny
3. Brytyjski
4. Kartuski
5. Ragdoll
6. Rosyjski niebieski
odradzam każdą rasę