Moderator: Estraven
enduro pisze:Slonko_Łódź pisze:Z tego co ja wiem to FIP wcale nie jest zakaźny... Tak czy inaczej musimy pomóc pisiokot bo potrzebna jest góra pieniędzy.....
FIP jest chorobą zakaźną..
FIP - inaczej zakaźne zapalenie otrzewnej, tą chorobę powodują wirusy z grupyy koronawirusy
elca pisze:Tak jak pisala Beata, obecnie uwaza sie, ze mutacje koronowirusa, ktory prowadzi do zapalenia otrzewnej, jest uwarunkowana genetycznie.
elca pisze:Zdaje sie, ze glownym argumentem przeciwko zaraznosci FIPa (pomimo jego nazwy, enduro) jest fakt, ze w duzych gromadach kotow nie dochodzi do epidemii.
Czesto na FIPa choruje jeden kot z duzej grupy, i zaden juz inny.
Tak jak pisala Beata, obecnie uwaza sie, ze mutacje koronowirusa, ktory prowadzi do zapalenia otrzewnej, jest uwarunkowana genetycznie.
galla pisze:To może ja zapytam też ogólnie o leczenie FIPa ludzkim intronem - od dr. Jagielskiego wiem, że kocim interferonem udało się wyleczyć ileś kotów z FIPa całkowicie - pokazywał mi nawet artykuł na ten temat - nie znam danych (ile kotów badano itp.). Myslę, że powie mi, czy ludzki intron daje jakieś rezultaty przy tej chorobie... Bo jeśli nie daje żadnych rezultatów, to przejście będzie, z punktu widzenia zdrowotnego, złym pomysłem. Chyba, że wiecie, że ludzki się nadaje, to tylko o możliwość przejścia zapytam.
Użytkownicy przeglądający ten dział: kasiek1510, Szymkowa i 333 gości