Jak nauczyć kota korzystać z drapaka?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 29, 2006 8:35

moje cudaki stwiedziły, że od drapaka dużo lepsza jest mata z trawy morskiej na której stoją buty w przedpokoju. Tam oprócz drapania można zawsze pobawić sie butami, schowac do nich piłki, zatyczkę od wanny, patyczki do czyszczenia uszu i inne zabawki.

pafnucy

Od: Śro gru 28, 2005 13:25

Post » Śro mar 29, 2006 8:39

Pieniek na pewno pachnie kotu lepiej - spróbuj :)

nongie

Od: Nie wrz 26, 2004 14:39

Post » Śro mar 29, 2006 10:36

tyklo że pieniek wygląda dużo mniej atrakcyjnie od takiego drapaczka... a skoro koty drapią meble/dywany to myślę że główną kwestią jest odpowiednia"zaczepność" podłoża które drapią a nie sam kształt :wink: osobiście jestem w trakcie nauki drapania prawie 4-miesięcznego kociaka - zawsze rano po spanku biorę na rączki i przystawiam do drapaczka - owszem od razu ostrzy pazurki i wyciąga sobie grzbiecik :lol: i słyszę że coraz częściej sam z niego korzysta
Obrazek

ania.b

Od: Pt sty 13, 2006 8:53

Post » Czw mar 30, 2006 21:07

witam. Własnie jestem w trakciebtworzenia projektu drapaka dla mojej Fidżuni. I mam kilka pytań, więc prosiłabym o radę. W skepach drapaki są wyłożone takim futerkiem, czy zamiast futerka może być wykładzina, jeśli tak to jaka? Miękka z dlugim włosem czy połtwarda z krutszym? Lepszy jest sizal czy jutowy sznur? I gdzie taki sznur można dostać. W jakich rodzajach sklepów. Jestem ze Szczecina. Pozdrawiam :)

Martitka

Od: Pon sty 30, 2006 18:47

Post » Sob kwi 01, 2006 23:58

mysle ze z wykladziny to lepiej nie, zeby kotu sie pozniej nie mylilo i zeby wykladziny tej ktora jest na podlodze nie drapal. Ja mam wlasnie taki problem, kot w jednym miejscu w pokoju, kolo lozka sobie upodobal wykladzine, dlatego postanowilam drapak mu zrobic, podstawe, czyli domek drewniany w ktorym bardzo lubi lezec, mam, zapewne obicie go wykladzina taniej by wyszlo, ale czy nie bedzie drapal dalej wykladzin na podlodze to nie wiem :roll: Tez z checia sie dowiem, gdzie mozna taki sznurek kupic i material na obicie domku. Wdzieczna bym byla za fotki zrobionych wlasnorecznie drapakow :)
Obrazek

Beatriceee

Od: Śro lut 01, 2006 14:20

Post » Nie kwi 02, 2006 0:08

nongie pisze:postawić tę falę pionowo w miejscu ktore kot lubi drapać.
Z walerianą też jeszcze probuj - moje za pierwszym razem olały, a po kilku próbach zaczeły sie zachwycać.

Oj, nongie... ten drapak przerabiał poziome i pionowe ustawienia.
Walerianą kropiony był tyle razy, aż obawiałam że dozorca, który przyszedł spisać liczniki zacznie się pod nim ekstatycznie wić...
Może wyślesz mi na maila zdjęcie twojego Zawalerianowego Drapakowca to wydrukuję w formie plakatu mojemu Dziadowi jako wzorzec kociego savoir vivre'u ?
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Nie kwi 02, 2006 9:03

zuza pisze:O kurcze... wcierac pyl z kuwety to ja bym sie bala, ze potraktuje drapak jak kibel... :roll:

Nie potraktuje.
Tak zrobiłam kiedy kupiłam Myszy nowy drapak.
Natychmist zaczęła drapać i pokochała drapak miłością ogromną :)
Obrazek Obrazek

Macda

Od: Śro lut 20, 2002 12:01

Post » Nie kwi 02, 2006 10:03

U mnie pomogło przestawienie drapaka w inne miejsce, przypadkowo zresztą. Wcześniej nie pomagała waleriana, kocimiętka i inne takie. Kocica obchodziła szerokim łukiem. Przy jakichś generalnych porządkach przestawiłam urządzenie - natychmiast wykorzystała z lubością. Jakieś żyły wodne? Podobno koty na to wrażliwe...

Zuza35

Od: Sob mar 25, 2006 15:47

Post » Nie kwi 23, 2006 11:51

Witam,

też mam problem z kotką... Nauczyła się drapać łóżko, zrobiłem jej drapaczkę z deski owiniętej sznurem. Jednak kotka omija ją szerokim łukiem. Próbowałem sztuczki z drapaniem (pokazywałem jej na swoim przykładzie :D ), ale chyba nie załapała. Przyznam szczerze, że nie znam się na kocim życiu (kotkę mam od 2. miesięcy) i nie wiem za bardzo co to jest kocia mięta. Czy można to kupić w sklepie zoologicznym?

Jeszcze mam jedno pytanie trochę odchodzące od tematu, ale nie chcem zakładać nowego tematu - Czy można myć kota zwykłym szamponem do włosów? I jak często powinno się go kąpać?

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

wisniewski2

Od: Nie kwi 23, 2006 11:41

Post » Nie kwi 23, 2006 12:21

Mam jeszcze pytanie - jak często przycinać kotu pazury?

wisniewski2

Od: Nie kwi 23, 2006 11:41

Post » Nie kwi 23, 2006 12:55

Kupiłam mojej drapak leżący na podłodze, ze względu na to, iż od początku lubiłą drapać dywan.
O taki: http://animalia.pl/produkt.php?kat=52&id=4860
Ale jakoś niespecjalnie przypadł jej do gustu... :roll:
Teraz dywan jest zwinięty i wyniesiony z pokoju. Może zacznie korzystać z drapaczka? Zobaczymy. Spróbuję wetrzeć pyłek z kuwety :roll:
Obrazek

Amy

Od: Pt lip 22, 2005 19:45

Post » Nie kwi 23, 2006 15:03

wisniewski2 pisze:Witam,

też mam problem z kotką... Nauczyła się drapać łóżko, zrobiłem jej drapaczkę z deski owiniętej sznurem. Jednak kotka omija ją szerokim łukiem. Próbowałem sztuczki z drapaniem (pokazywałem jej na swoim przykładzie :D ), ale chyba nie załapała. Przyznam szczerze, że nie znam się na kocim życiu (kotkę mam od 2. miesięcy) i nie wiem za bardzo co to jest kocia mięta. Czy można to kupić w sklepie zoologicznym?

Jeszcze mam jedno pytanie trochę odchodzące od tematu, ale nie chcem zakładać nowego tematu - Czy można myć kota zwykłym szamponem do włosów? I jak często powinno się go kąpać?

Pozdrawiam

Kocimietke mozna kupic w sklepie zoologicznym. Nie na kazdego kota dziala. Na moje akurat wcale.

Ten draoak, ktory zrobiles wyglada super, ale mozliwe, ze ona zyczy sobie drapac w pionie. Jest to na nim mozliwe?

Nie wolno kota kapac w zwyklym szamponie. Musi to byc specjlany szampon dla kotow.
Z tym, ze normalnie nie ma w ogole powodu do kapania kota...
Pazury - ja przycinam wtedy kiedy slysze jak sie zaczepiaja o wykladziny w domu...
Przecietnie wychodzi co 3-4 tygodnie...
Nie wszystkie koty sobie obcinac pazury pozwalaja. Wtedy maja obcinane u weta. I wychodzi to duuuzo rzadziej niz by sie przydalo ;)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto sie 24, 2010 9:12 Re: Jak nauczyć kota korzystać z drapaka?

redaf, piszesz zawodowo?

dawno mnie tak nic nie rozbawilo jak ten wisielec wraz z dozorca

:ryk:

mio

Od: Śro sie 18, 2010 16:03

Post » Nie mar 06, 2011 0:00 Re: Jak nauczyć kota korzystać z drapaka?

Mój mąż zrobił dla kotów super drapak, z poziomami, budkami i dużymi stabilnymi nóżkami proszącymi : drap nie proszę, nie pożałujesz :D Wszytsko obite super przyczepnym starym dywanem. Ma swoje rureczki do napojów na sznurkach, stara skarpetę, która uwilebia, mysz... 4 dzień drapak stoi, kot uwielbia się bawić przy nim , wskazuje, zaczepia ale typowego ostrzenia pazurków nie ma.
Dwa KOTY i PIES :-)

MIGOTYNKA

Od: Pon mar 01, 2010 0:09

[poprzednia]