maw pisze:Galla czytałam, nie same apele oczywiscie..czy mozesz przesłać link do treści o które pytasz...jesli nie bedą te, które czytałam to uzupełnie luki w informacjach.
informacje o rozporządzeniu REACH można znaleźć na stronie
www.chemikalia.mz.gov.plmaw pisze: Nie jestem bojowniczka a jednak Wasz racjonalizm i rozsadne podejscie do testow troche mie mierzi..(chodzi o to co piszecie) mam wrazenie, ze Galla chcialaby, abysmy doceniali zdobycze cywilizacji i popychali to "koło" dalej nie patrzac na ofiary,
Maw - przeczytaj jeszcze raz, dokładnie to co pisałam. Bardzo Cię proszę. Nie pisałam o docenianiu zdobyczy cywilizacji i popychaniu tego koła bez patrzenia na ofiary. Pisałam konkretnie o zawartości rozporządzenia REACH odnośnie testów na kręgowcach. O minimalizowaniu badań, o dzieleniu się badaniami z innymi producentami, o wykonywaniu jenego badania na kilku producentów, o wykorzystywaniu już dostępnych badań i ich wyników, umieszczonych w specjalnie na ten cel stworzonych bazach danych. O tym pisałam. To, że mam racjonalne podejście do tego tematu powoduje, że mogę brać udział w merytorycznych dyskusjach na ten temat, bo oddzielam tu emocje od argumentów, natomiast wiedza z dziedziny badań w zakresie rozporządzenia REACH oraz durektywy o środkach ochrony roślin pozwala mi twierdzić, że sprawa nie wygląda tak, jak jest przez "zielonych" przedstawiana. Co do zdobycy cywilizacji chodziło mi o to, że musimy mieć świadomość tego, że ta cywilizacja kosztuje, zaś koszty wymieniłam w poprzednich postach. pisałam również i podkreślałam tu kilka razy to, że nie jestem zwolenniczką badań na kręgowcach i wolałabym, żeby mozna było prowadzić badania inaczej, ale mam świadomość, że przy obecnym stanie wiedzy inaczej się nie da.
maw pisze:co Galla nie chciałaś zostawić bez komentarza?
Bez komentarza nie chciałam zostawic stwierdzenia, które napisałaś w poprzednim wątku:
maw pisze:Zapoznalam sie i zgadzam sie, ze nie da sie zaprzestać testowania na zwierzetach z roznych wzgledow (rowniez tych o ktorych pisalas wczesniej), ale nie znaczy to, ze nie nalezy zminimalizowac badan albo wykorzystywac raz zrobione testy do innych prac itp..
Nie chciałam tego zostawić bez komentarza dlatego, że własnie rozporządzenie REACH wprowadza ograniczenia w badaniach na zwierzętach - takie, o jakich pisałaś (czyli wykorzystywanie już zrobionych badań itp). Natomiast z tego co napisałaś wynikało, że te ograniczenia wprowadzane nie są i że dopiero należy je wprowadzić. Powoduje to dezinformację osób, które nie znają treści dyskutowanego przez nas rozporządenia.[/quote]