Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 13, 2025 12:22 Re: Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

dziewczyny nie mam pojęcia czemu, przeważnie jak miałam z jakimkolwiek kotem problem to u nas leciał zawsze doxybactin... :| Zapytam przy następnej wizycie o zmianę jeśli będziemy kontynuować antybiotyk. Zakładam że to pewnie przez to że jest to stricte weterynaryjne a nie ludzkie. Tak mi większośc tłumaczy wetów że lepiej się przyswaja niż ludzkie odpowiedniki, to wiecie, mi zależy na efekcie i przymykam oczy bo ja nie jestem specjalistą :roll: Na chwilę obecną poradziłam sobie w ten sposób że sproszkowałam doxybactin i dałam do kapsułki i dziś dobrze poszło bez wymiotów :) Co prawda Dyziek kiepsko znosi zabawy z tabletkami ale póki nie było posmaku to poszło ok. No i zjadł ładnie dziś na śniadanie porcyjke whiskasa co mu się długo nie zdarzało, także chociaż tyle mnie cieszy :) Cieszę się jak je cokolwiek i coraz więcej.
Badania na elektroforezę białek i specyficzną lipazę dziś zleciłam jeszcze więc czekam na wyniki i się tu pojawię :ok: Dzięki za rady, ja chyba umówię go dodatkowo do jakiegoś dermatologa... Nie wiem czy z tej nerwicy mnie się tak czas i efekt dłuży czy serio powinnam więcej w tym temacie robić. Ale boję się też mieszać dwie diagnozy różnych osób żebym mu nie dowaliła czymś z mojej nadopiekuńczości

erinn26

Od: Sob lut 03, 2024 19:55

Post » Wto sty 14, 2025 13:25 Re: Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

Ja zawsze daję unidox, jak potrzeba doxacykliny i działa świetnie. Poproś o receptę na unidox, można go sproszkować i po prostu dosypać do karmy albo pasty miamora, koty go nie wyczuwają. Możesz powiedzieć, że doxybactin się dla twojego kota nie nadaje, bo kotek po nim zwraca. :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro sty 15, 2025 11:28 Re: Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

Wpadam na szybko żeby zaktualizować sytuację :)

W sobotę zleciłam jeszcze raz morfologię z biochemią i zaleciłam tę elektroforezę Białek i specyficzna lipaze. Wklejam zdjęcia do zwykłej morfologii z aplikacji i zrzut z biochemii i lipazy. Na elektroforezę jeszcze czekamy. Specyficzna lipaza wyszła prawidłowa uff. Mam nadzieję że to o to chodziło bo na recepcji mówili mi coś odnośnie lipazy ale jakieś inne nazwy, to wzięłam to z góry najdroższe najdokładniejsze badanie :P

https://zapodaj.net/plik-61Frd3ULEH
https://zapodaj.net/plik-yhGfop2Kgx
https://zapodaj.net/plik-GBRatkEEeK

https://zapodaj.net/plik-tl2clS9gVc

W sobotę będzie miał robione rtg, i ja jeszcze szykuje badanie kalu bo różnie masz tą kupa. Nieraz to biegunkowe czasem zbite i się martwię czy przypadkiem nie złapał kokcydie od brata. Poza tym z zachowania wygląda dość w porządku, jest przymilny i zaczepny. Sierści nie widzę żeby już gubil więcej. To tylko to jego wychudzenie tak straszy. Z jedzeniem wygląda coś u niego lepiej. Wcześniej jadł wyłącznie po peritolu, dziś jeszcze zanim podałam lek skubnął kilka chrupkow i jakiegoś kęsa saszetki. Godzina po antybiotyku (no chyba że to zasługa mégace wczoraj podanego) i już porcyjkę ładna whiskasa i puriny zjadł także cieszę się z każdego postępu :D

Czekamy na dalsze kroki.

erinn26

Post » Śro sty 15, 2025 12:17 Re: Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

Fajnie, że ma lepszy apetyt, to bardzo ważne. Wyniki nie są złe, tylko ten stosunek albumin do globulin trochę za niski, jak przy FIP. :(
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw sty 16, 2025 7:46 Re: Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

jolabuk5 pisze:Fajnie, że ma lepszy apetyt, to bardzo ważne. Wyniki nie są złe, tylko ten stosunek albumin do globulin trochę za niski, jak przy FIP. :(

No, jest bardzo niepokojący - tym bardziej że jest niższy niż był, to niewielka różnica, może wynikać z błędu laboratoryjnego etc - ale jednak nie rośnie mimo prób leczenia i upływu czasu.
Super że elektroforeza będzie zrobiona. Jeśli nie wyjdzie niepokojąco pod kątem fipa - to będzie można bardziej odetchnąć.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw sty 16, 2025 12:33 Re: Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

Dobra udało się, mam wreszcie wyniki elektroforezy ale ciemną jestem i nie wiem co to znaczy. Podpytuję chatą gpt i nie wiem czy trafnie wyklucza raczej FIPa, ale pewnie rtg w sobotę też coś więcej powie. Ja to zaczynam myśleć że się zaraził kokcydia i gardia od Plutona :? te kupy by na to wskazywały delikatnie…

https://zapodaj.net/plik-TjMyG0kSEu

Czy ja mogę jakieś konkretne badanie zlecić żeby wykluczyć chorobę autoimmunologiczną albo tego FIPa? Żeby już tak zamknąć sprawę? Czy nie ma sensu się targać na takie koszty? Obawiam się że mi polecą dać wycinek skóry do badania żeby nowotwora wykluczyć a widzę że da się trochę bez takich zabiegów to obejść. Jak można coś przez krew zbadać to bardzo proszę naprowadźcie mnie :201494

erinn26

Post » Czw sty 16, 2025 13:17 Re: Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

Niestety elektroforeza nie wykluczyła FIPa, wręcz przeciwnie, gamma globuliny są podwyższone a to najważniejszy wskaźnik i głównie po to się to badanie wykonuje, w połączeniu z niskim stosunkiem a/g, niskimi limfocytami, podwyższonymi neutrofilami, objawami - dużo na suchą postać FIPa wskazuje :(

EDIT: jeśli jesteś w stanie uciągnąć leczenie (ale przemyśl to na spokojnie, nie działaj impulsywnie że nie, obecnie leczenie jest coraz tańsze, można zakładać zrzutki, koszt jest rozłożony na trzy miesiące, jeśli nie podziała wiadomo o tym dosyć szybko, nie ma potrzeby kupować całej kuracji na raz etc), zajrzyj na FB na grupę FIP Polska (ogrom wiedzy, bo rzadko niestety można w tym temacie liczyć na wetów, nie moga oficjalnie FIPa leczyć mimo iż lek na niego istnieje i jest bardzo skuteczny) i rozglądaj się za lekiem póki co do zdobycia gdzieś w pobliżu, zanim ogarniesz sytuację - moim zdaniem to najwyższa pora.

Blue

Post » Czw sty 16, 2025 13:27 Re: Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

Dopiszę jeszcze - oczywiście, to nie musi być FIP (w przypadku suchej postaci jedynym sposobem jego potwierdzenia jest otwarcie kota i pobranie wycinka zmienionej zapalnie tkanki a następnie sprawdzenie czy w zmianie jest koronawirus - w przypadku postaci neuro - pobranie płynu), ale dużo na niego wskazuje, nie ma potencjalnej innej przyczyny ewidentnie na widoku (np. nowotworu) a czas leci. Włączenie leczenia jest też diagnostyczne, często poprawa jest spektakularna a nawet jeśli nie, to na tą chwilę macie jeszcze czas by na nia poczekać chwilę (kot nie jest w tragicznym stanie). Cały czas można stosować leczenie objawowe i diagnozować.

Blue

Post » Pt sty 17, 2025 11:24 Re: Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

jeju Blue... poryczałam się normalnie wczoraj z przerażenia :cry: :placz: Dzięki za ocenę i wgl, mam szczerą nadzieje że się mylisz. Jutro jak coś będę wiedziec po wecie to jeszcze napisze. Póki co mam pustkę w głowie.Obserwuje tylko jak Dyziu je i wpatruje sie jaki zadowolony przychodzi sie przytulac :(

erinn26

Post » Pt sty 17, 2025 11:46 Re: Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

kasiek1510

Od: Czw lis 27, 2014 12:11

Post » Sob sty 25, 2025 17:54 Re: Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

Witam.pewnie pisze nie tu gdzie trzeba ale nie mogę znaleźć mojego wątku..Mam problem z 7 miesięczna kotka,która mam od 2 miesięcy .Od początku jak ja kupiłam była drobną,jadła często ale bardzo mało,później miała katar,kaszel i zaropialr oczy.To leczyliśmy antybiotykiem.Niedwno zauważyłam,że ma duży brzuszek.Na USG wet stwierdził że kotka ma płyn w brzuszku.zbadal ten płyn i był żółty dość gęsty .Wyniki badań są też nie zbyt dobre.Moze ktoś się zna na interpretacji wyników i mi powie co to może być .Narazie bierze sterydy. Myślałam ,że mogę wkleić zdjęcie wynikównapisze te nieprawidłowe z tego co mam, erytrocyty 4,92. Hematokryt 21. Hemogl 7.1. Limfocyty 0.6. Trombocyty. 41. Albuminy. 20,3. Białko całkowite 97.1. GLO 76,6

Delia

Od: Sob sty 25, 2025 17:28

Post » Sob sty 25, 2025 20:23 Re: Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

Delia
Załóż swój wątek , tak będzie przejrzyściej
Na kotach tam więcej osób zagłada
Szybko napisz posty aby było 5 -obojętnie gdzie
Wtedy będą się ukazywać od razu
Podejrzenia są złe ?
Szybko to zrób to prędzej ci ktoś podlinkuje wiadomości na ten temat

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob sty 25, 2025 23:33 Re: Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

Spróbuj wkleić zdjęcie wyników, bo z tych wyrywkowych i bez norm niewiele wynika. Najprościej załadować zdjęcie np. tu https://imgbb.com/#google_vignette
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie sty 26, 2025 2:03 Re: Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

Delia pisze:Witam.pewnie pisze nie tu gdzie trzeba ale nie mogę znaleźć mojego wątku..Mam problem z 7 miesięczna kotka,która mam od 2 miesięcy .Od początku jak ja kupiłam była drobną,jadła często ale bardzo mało,później miała katar,kaszel i zaropialr oczy.To leczyliśmy antybiotykiem.Niedwno zauważyłam,że ma duży brzuszek.Na USG wet stwierdził że kotka ma płyn w brzuszku.zbadal ten płyn i był żółty dość gęsty .Wyniki badań są też nie zbyt dobre.Moze ktoś się zna na interpretacji wyników i mi powie co to może być .Narazie bierze sterydy. Myślałam ,że mogę wkleić zdjęcie wynikównapisze te nieprawidłowe z tego co mam, erytrocyty 4,92. Hematokryt 21. Hemogl 7.1. Limfocyty 0.6. Trombocyty. 41. Albuminy. 20,3. Białko całkowite 97.1. GLO 76,6

Młody kot, płyn dodatkowo żółty i gęsty, stosunek A/G = 0,26 prawie pewne że jest to FIP. Szukaj leku i pomocy na https://www.facebook.com/groups/345063619240366
Ostatnio edytowano Nie sty 26, 2025 2:18 przez kasiek1510, łącznie edytowano 3 razy

kasiek1510

Od: Czw lis 27, 2014 12:11

Post » Nie sty 26, 2025 2:06 Re: Koci katar? Problem z zębami i łysieniem

Co raz więcej to dziadostwo atakuje

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

[poprzednia][następna]