alysia pisze:Dziwie sie bardzo, ze zagladacie i nikt nie podnosi tego bardzo waznego watku. 135 osob juz go przeczytalo i tylko jedna osoba raz podniosla. A tu chodzi o bardzo wazna sprawe: PETYCJA W SPRAWIE ZAPRZESTANIE WYKORZYSTYWANIA ZWIERZAT DO EKSPERYMENTOW MEDYCZNYCH!!!
TO TAK NIEWIELE, ZAJMIE TYLKO KILKA MINUT PRZECZYTANIE, PODPISANIE I WYSLANIE. PETYCJA JEST TEZ W POLSKIM JEZYKU!!! Naprawde tak Was malo obchodzi los zwierzat??? Jakos mi sie nie chce wierzyc.
Potrzeba zebrac milion podpisow!!!! by cos drgenlo i by mozna bylo myslec o zmianie ustawy z 1963 roku o wykorzystywaniu zwierzat do eksperymentow.
Prosze o podpisywanie, podrzucanie i przekazywanie dalej. Poniezej link.
https://ec.europa.eu/citizens-initiativ ... do?lang=plProsze czytajacych o podrzucanie, bo wazne!!
Mam chwilę czasu, więc podrzucam ... i myślę. Zajrzałem do linku:
Przedmiot:
Propozycja stworzenia europejskich ram prawnych mających na celu zniesienie doświadczeń na zwierzętach. Główne cele:
Biorąc pod uwagę zastrzeżenia etyczne odnośnie eksperymentów na zwierzętach oraz solidne dowody naukowe podważające zastosowanie "modelu zwierzęcego" jako adekwatnej metody dla badania ludzkich reakcji, wzywamy Komisję Europejską do unieważnienia dyrektywy 2010/63/UE w sprawie ochrony zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych oraz do przedstawienia nowej propozycji, która zniesie eksperymenty na zwierzętach, wprowadzając w zamian obowiązek stosowania w badaniach biomedycznych i toksykologicznych danych adekwatnych dla ludzkiego gatunku. Co to może być ... "dane adekwatne dla ludzkiego gatunku" chyba wyniki badań przeprowadzonych na ludziach, zamiast na zwierzętach?
Skąd brać ludzi do eksperymentów?
Jest ich dosyć, bezdomni tak otumanieni narkotykami lub alkoholem, że nie wiedzą, co podpisują i za co dostają parę groszy, bezdomne dzieci, do których w niektórych miejscach się strzela ...
A może ludzkie embriony, wygodne toto, nie wyrywa się, nie wrzeszczy, nie potrzeba znieczulenia ... Jest ich dosyć, po eksperymentach in vitro, a można jeszcze podhodować, albo wyhodować z nich COŚ, technika się rozwija ...
Była już taka afera, dotycząca eksportu ludzkich embrionów do Niemiec, tam nie można używać niemieckich embrionów do eksperymentów, polskie można ...
Jak tak dalej pójdzie, będziemy europejską kolonią, również i w tej dziedzinie.
Najważniejsze, że uratujemy polskie zwierzęta, ekolodzy będą zadowoleni, bo na ludziach im nie zależy.