kot nie daje mi spać - proszę o pomoc

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 20, 2012 11:02 Re: kot nie daje mi spać - proszę o pomoc

alukah pisze:
xmargothx pisze:Karmię kota 3 razy dziennie - pierwsza porcja rano to ok. pół saszetki, po powrocie z pracy ćwiartka i wieczorem (ok. 20) reszta, czyli też ćwiartka. Czy to możliwe, że kotek budzi mnie tak natarczywie, bo jest głodny? Dodam, że suchą karmę ma cały czas do dyspozycji.

;)

Pewnie tej samej marki, czyli jedno siano i drugie siano :mrgreen:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pt kwi 20, 2012 11:06 Re: kot nie daje mi spać - proszę o pomoc

felin pisze:
alukah pisze:
xmargothx pisze:Karmię kota 3 razy dziennie - pierwsza porcja rano to ok. pół saszetki, po powrocie z pracy ćwiartka i wieczorem (ok. 20) reszta, czyli też ćwiartka. Czy to możliwe, że kotek budzi mnie tak natarczywie, bo jest głodny? Dodam, że suchą karmę ma cały czas do dyspozycji.

;)

Pewnie tej samej marki, czyli jedno siano i drugie siano :mrgreen:

A powiedz felin, po czym wnosisz, że autorka karmi kota "sianem"? Po tym, że jest nowa, czy masz szklaną kulę?

joanina

Od: Nie paź 25, 2009 8:26

Post » Pt kwi 20, 2012 11:11 Re: kot nie daje mi spać - proszę o pomoc

Po tym
xmargothx pisze: W tej chwili jestem w sytuacji, że każda złotówka się dla mnie liczy,

felin

Post » Pt kwi 20, 2012 11:16 Re: kot nie daje mi spać - proszę o pomoc

felin pisze:Po tym
xmargothx pisze: W tej chwili jestem w sytuacji, że każda złotówka się dla mnie liczy,

xmargothx pisze:Jestem z Sosnowca. Jakoś nie miałabym serca brać ani pieniędzy ani karmy od fundacji czy schroniska, które bardziej niż ja tego potrzebują...W tej chwili koszty utrzymania kotka wynoszą mi ok. 120 zł miesięcznie, rozumiem, że przy dwóch kotach musiałabym liczyć min. 200zł?

Dużo tego whiskasa musiałby zjadać.
ObrazekObrazek

dorota13

Od: Pt maja 09, 2008 12:06

Post » Pt kwi 20, 2012 11:19 Re: kot nie daje mi spać - proszę o pomoc

Wydaje mi się, że takie posty są nie na miejscu, biorąc pod uwagę stado bezdomnych kotów, które nie pogardziłyby takim whiskasem... Ale jeśli Cię to tak bardzo interesuje, felin, to karmię kota Felixem i Pearl (mokra karma), sucha - Royal. Jeśli Cię stać na mokre Royale to gratuluję. I tyle.

xmargothx

Od: Pon sty 09, 2012 12:42

Post » Pt kwi 20, 2012 11:30 Re: kot nie daje mi spać - proszę o pomoc

xmargothx pisze:Wydaje mi się, że takie posty są nie na miejscu

Tak. I tyle ;)
Quot capita, tot sententiae

Le Tigre

Od: Sob gru 03, 2011 12:37

Post » Pt kwi 20, 2012 11:34 Re: kot nie daje mi spać - proszę o pomoc

Wybawić kota wieczorem, nakarmić go jak najpóźniej się da.
Możesz spróbowac rozszczelniać/otwierać nad ranem okno (zabezpieczone).
Ćwierkanie ptaków i inne odgłosy zajmują kotom trochę czasu. Moje często siedzą i wypatrują, wtedy jest chwila ciszy.
Możesz wyciągać zajmującą zabawkę ale taką którą może sam się bawić. Np pudełko po pizzy z otworkami i piłeczką w środku.

Dodatkowy kot w moim przypadku nic nie zmienił.
Darł się/ skakał /zaczepiał do zabawy na początku jeden, później dwa kotki. Teraz mam trzy.
Dwa galopują po mnie, trzeci śpi nad moją głową i burczy na te dwa.
ObrazekObrazek

dorota13

Od: Pt maja 09, 2008 12:06

Post » Pt kwi 20, 2012 11:40 Re: kot nie daje mi spać - proszę o pomoc

O ile gotowa mokra karma nie daje wiele możliwości, to już z suchą można kombinować. Domowe koty mają strasznie nudne, ubogie środowisko życia, wszystko podane jak na talerzu - dobrze jest wprowadzić zmiany. Zabawki (np. zwykłe kartonowe pudła) są super, ale lepiej działają przy 2 kotach. Domowej roboty zabawka-karmnik powinna i pojedynczego kota zająć. Zdobywanie pożywienia (nie obżeranie się podanym do miseczki) to naturalny koci instynkt. A głód doskonale motywuje do dalszych wysiłków. Spróbuj, może zadziała.
Obrazek Obrazek + Kosmicia i Migotka
Moje koty żywię BARFem.

alukah

Od: Wto maja 31, 2005 15:16

Post » Pt kwi 20, 2012 11:46 Re: kot nie daje mi spać - proszę o pomoc

Bardzo dziękuję za konstruktywne rady:) Postaram się je wprowadzić w życie. Co do zabawek to ma oczywiście myszki, piłeczki itp., ale o takiej zabawce żywieniowej nie myślałam. Świetny pomysł!

xmargothx

Od: Pon sty 09, 2012 12:42

Post » Pt kwi 20, 2012 11:51 Re: kot nie daje mi spać - proszę o pomoc

xmargothx pisze: Karmię kota 3 razy dziennie - pierwsza porcja rano to ok. pół saszetki, po powrocie z pracy ćwiartka i wieczorem (ok. 20) reszta, czyli też ćwiartka. Czy to możliwe, że kotek budzi mnie tak natarczywie, bo jest głodny? Dodam, że suchą karmę ma cały czas do dyspozycji. Dodam jeszcze, że staram się w ciągu dnia kotka trochę zmęczyć - bawię się z nim, świecę mu laserem, żeby trochę pobiegał itp. Kot jest niewychodzący. Proszę o pomoc, bo tak się nie da żyć, chodzę cały czas niewyspana:(

Saszetak dzienie? zagłodzisz go.
Saszetyke w takich porcjach, jak piszesz, mozesz dawac jako przysmak.
A poza tym suche w miseczce - niech stoi i niech je wg uznania.Nie whiskas czy kitykat, tylko przyzwoite. Nie kolorowe. Jakas purina proplan. royal, sanabelle.

No i nei daj się terroryzowac, tzn nie wstawaj na każde życzenie. Lekcewaz te "wezwania" - wiem, trudno, ale przemęcz się kilka nocy, a kot zrozumie, że nie będziesz do niego wstawać na każde żądane.

Ew, jesli masz możliwości - drugi kot, Zajmą się sobą, a Tobie dadzą więcej spokoju :)

A w ogóle to gratulacje z powodu kota :D

cstale Z Posta
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt kwi 20, 2012 12:08 Re: kot nie daje mi spać - proszę o pomoc

xmargothx, mój tor myślenia jest taki - zorganizować kotu czas (żeby się nie nudził) i przetrwać jego nocne narzekania. Człowiek jest interaktywny - pewnie i tak będziesz ciekawsza od wszelkich możliwych zabawek, nawet tych z chrupkami w środku. ;) Ale chodzi o to, żeby kot miał co robić i był bardziej skłonny odczepić się od Ciebie i dać Ci pospać.

Zabawki z sucha karmą mogą być przeróżne, to głównie od pomysłowości zależy. Pudełko po pizzy z otworami może zamiast piłeczki mieć w środku trochę chrupek - wyciągnięcie ich to już pewne wyzwanie. Na sieci jest wiele podpowiedzi, np. tutaj: http://sweetandtwisted.wordpress.com/20 ... r-project/ (nie przejmuj się, że kot tej pani nie był pod wrażeniem - z karmą i łakomym kotem to działa lepiej ;)) Można też chować po kilka chrupek w różnych częściach mieszkania, żeby kot zmuszony był do poszukiwań (oczywiście na początku trzeba kota nauczyć, o co biega - naprowadzać, układać ścieżki z tych chrupek czy coś w tym stylu).

Pomyślałam też o zabawce na drucie. Takim nie za twardym (żeby był elastyczny) i nie za miękkim (żeby się nie odkształcał). Jeden koniec drucika umocowujesz gdzieś, do drugiego przyczepiasz zabawkę - najlepiej coś atrakcyjnego, z piórkami. Kiedy kot rusza zabawkę łapą, ona zaczyna się kołysać i stymuluje do dalszego polowania.

Przede wszystkim jednak - wytrwałości! :wink:
Obrazek Obrazek + Kosmicia i Migotka
Moje koty żywię BARFem.

alukah

Od: Wto maja 31, 2005 15:16

Post » Pt kwi 20, 2012 13:53 Re: kot nie daje mi spać - proszę o pomoc

xmargothx pisze:Wydaje mi się, że takie posty są nie na miejscu, biorąc pod uwagę stado bezdomnych kotów, które nie pogardziłyby takim whiskasem... Ale jeśli Cię to tak bardzo interesuje, felin, to karmię kota Felixem i Pearl (mokra karma), sucha - Royal. Jeśli Cię stać na mokre Royale to gratuluję. I tyle.

Ten argument jest bez sensu - czym innym jest dokarmianie stada bezdomnych kotów, a czym innym wlaściwe karmienie kota domowego.
A jeśli Cię to interesuje, to nie kupuję swoim kotom Royala ani w saszetkach ani mokrego, bo też nie uważam go za dobrą karmę.

felin

[poprzednia]