PcimOlki pisze:felin pisze:20 cm podane podskórnie tak średnio obciąża krążenie ze względu na czas wchlaniania. Poza tym "patent" dotyczy mlodych, zdrowych kotów; być może w przypadku chorego należaloby zastosować inny.
Istotnie 20cm jest prawie niezauważalne. 1. Nie wiem skąd założenie zdrowych i młodych. Najczęściej niewiele wiadomo o zdrowiu, a sterylizowane bywają koty w każdym wieku.felin pisze:... A Cocarbolylasa podana przed zabiegiem, obawiam się, moglaby skrócić okres dzialania narkozy co niekoniecznie jest dobrym pomyslem; w każdym przypadku.
Nic nie napisałem o Cocarbolylasie. 2. Chodziło mi wyłącznie o wodę - czy aby nie powinno sie standardowo nawadniać. Może się powinno, nie wiem, no ale badania też się "powinno" zawsze przed narkozą robić.
ad. 1. Stąd, że to moje osobiste doświadczenia, a u mnie kocury byly i są kastrowane w wieku okolo roku oraz w dobrym stanie zdrowia. Dlatego piszę, że w przypadku chorego zapewne należaloby postąpić inaczej.
ad. 2. To zależy. Ludziom niekoniecznie podaje się plyny przezd narkozą. W przypadku niektórych badań przeprowadzanych w znieczuleniu ogólnym zdarzają się i odwodnieni (np. kolonoskopia, do której najpierw się delikwenta przeczyszcza). To samo może się zdarzyć w razie zabiegów w trybie naglym, po wypadkach itp. Ale wtedy na ogól przetacza się plyny w trakcie operacji lub bezpośrednio po.
Odmeldowuję się - rano wyjeżdżam się latować ze stadem. "Paróweczce" życzę szybkiego powrotu do dobrej kondycji.