Co do sterylizacji - zrobisz jak uważasz, ale na necie można znaleźć również informacje, że nie należy szczepić dzieci, że Ziemia jest płaska pewnie też

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
ErykAF pisze:
Ad. faktów, sorry, w tej dziedzinie nie ma faktów lecz są ustalenia oparte na rachunku statystycznym.
JOANNAM pisze:Mnie zaś intryguje problem HTZ u kotek. U kobiet uważamy to za coś oczywistego po usunięciu macicy i jajników, wręcz niezbędnego dla zachowania zdrowia, u kotek przyjmujemy, że nie potrzeba, tak jakby jedynym ryzykiem było to czy sam zabieg się uda. Dlaczego? Przecież organizm kota wysterylizowanego ulega ogromnym zmianom?
JOANNAM pisze:To nie jest tylko kwestia urody, to zapobieganie chorobom serca i układu krwionośnego oraz osteoporozie
FluszakPluszak pisze:nabłonek pochły nie ulega atrofii
Żaden lek przedawkowany o 10% nie może być szkodliwy, bo 10% to zbyt mały margines bezpieczeństwa. Szukasz w niewłaściwym kierunku.
kolega choć zmieścił się w limicie, to podał "z górką", ale mógł podać wg. dolnej granicy
ErykAF pisze:@PcimOlki,Żaden lek przedawkowany o 10% nie może być szkodliwy, bo 10% to zbyt mały margines bezpieczeństwa. Szukasz w niewłaściwym kierunku.
Bardzo oryginalna teza, zwłaszcza w świetle tego co dziś usłyszałem od weterynarza:kolega choć zmieścił się w limicie, to podał "z górką", ale mógł podać wg. dolnej granicy
oraz tego, że akurat kształt (forma) podana przez ciebie ilość odpowiada tej zalecanej dla suk, vide link
ErykAF pisze:Dzięki za szybką reakcję.
Nie chcę się wdawać w dywagację nt. co jest bardziej sprzyjające ogólnemu zdrowiu; usunięcie całego układu rozrodczego czy jak najrzadziej podawanie środków hormonalnych, raz/rok.
Nadal nic nie wiem co zrobić z aktualnym stanem Szarlotki i w jakim stopniu taka sytuacja może wpłynąć na zmianę Jej osobowości.
Ad. ropomacicze przy pierwszej rui i po jednorazowym podaniu preparatu hormonalnego;
jak wyżej przedstawiłem, żadnych innych niepokojących obrazów nie odnotowałem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 74 gości