proszę o radę - odwapniona kotka?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 07, 2011 0:14 Re: proszę o radę

Ona na takiej diecie może być poważnie odwapniona, nie mówiąc o innych niedoborach. Może tracić zęby, kości pewnie też ma słabe.

Moje koty nawet nie zauważają, gdy do mięsa dodaję węglanu wapnia, trzeba wymieszać (mogą być zwykłe kapsułki z apteki, najwygodniej takie po 500 mg, bo daje się ok. 500 mg na każde 100g mięsa - waga mięsa przed ugotowaniem). No, ale wapń to nie wszystko, przy niedoborach np. witamin może być kiepsko przyswajany.

W wątkach BARFowych można poczytać o suplementach, ja poza wapnem podaję Catfortan (jakieś 2,5 tabletki na 100 g mięsa - ten suplement jest dość drogi) plus (niedrogi) Mikita Felvital z tauryną (ok. 2 tabletki na 20g mięsa; wadą są ponoć konserwanty, ale przy tak małej ilości jak w tabletce ja osobiście się decyduję). Do tego odrobina soli, można dodawać błonnik np. troszkę Colon C light (też z apteki). Potrzebny jest tez dodatkowy tłuszcz, w tym z ryb (z Omega 3, np. olej z łososia), ale moje koty z mięsem nie zjedzą, podaje wprost do paszczy albo dodaję do suchej karmy.

Jeśli kotka ma takie niedobory, to pewnie trzeba silniej suplementować, ale jak bardzo - na tym się nie znam.

Oczywiście kicię trzeba przebadać.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Pon lut 07, 2011 12:00 Re: proszę o radę

Agulas74, dziękuję za informacje . Chciałam tylko zapytać, dlaczego jedząc mięso,ale też ryby i pijąc śmietankę kicia może być odwapniona?
Czy pokarmy te nie są dobrym żródłem wapnia?
Najbogatszym źródłem wapnia są:

•żółte sery
•mleko i jego przetwory
•sardynki w oleju (z ościami)
•szczypiorek
•natka pietruszki
•soja

http://mamzdrowie.pl/wapn/

Bardzo chcę jej pomóc, dlatego proszę o sugestie.
Co zmienić i jak zmienić?
Obrazek

anuszkaa

Od: Pt lip 21, 2006 17:45

Post » Wto lut 08, 2011 20:32 Re: proszę o radę - odwapniona kotka?

We właściwej diecie nie chodzi o sam wapń, ważne są też inne składniki, ich proporcje wobec siebie. Podając sam wapń można kotu zaszkodzić, szczególnie jeśli wcześniej miał jego przewlekłe niedobory.
U zdrowego kota warto przede wszystkim zadbać o bardziej urozmaiconą dietę - obecna jest bardzo uboga. Poeksperymentować z składnikami, potestować karmy dla niejadków. A nuż coś podpasuje.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

[poprzednia]