pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 09, 2011 19:20 Re: pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

Z miastem, powiatem, województwem - wszystkimi stopniami samorządu.
Chociaż jeśli ktoś jest właścicielem lokalu, to miasto/gmina, nie powiat. Ale może ktoś coś wie?
Wydział Ochrony Środowiska jest? Ja bym w pierwszej kolejności dzwoniła tam i alarmowała -w mniejszych miastach te wydziały są odpowiedzialne np. za umowy ze schroniskami, czasami talony na sterylki, itp. Tam jakiś chociaż 1 dobry człowiek od zwierzaków powinien być.
Dzwońcie też po okolicznych miejscowościach, bo może jakiś lokal zastępczy na chwilę pomoże uratować sytuację.
Dajcie ogłoszenie o poszukiwaniu lokalu użytkowego.
I same szukajcie takich ogłoszeń.

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Nie sty 09, 2011 19:38 Re: pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

myślę że ważne żeby występować jako organizacja pozarządowa i jechać retoryką społeczeństwa obywatelskiego i rozwiązywania problemów lokalnych; sprawdzałam że jeszcze w tamtym roku był w Radomsku program współpracy samorządu z organizacjami, pewnie na ten rok jeszcze nie uchwalili - więc też można zapytać przy okazji dlaczego; generalnie te działania wpisują się założenia polityki lokalnej; w każdym razie wydaje mi się że warto eksponować ten motyw organizacji pozarządowej, bo wtedy trudniej będzie urzędasom spławić takiego kogoś;
http://www.bip.radomsko.pl/res/serwisy/ ... 187044.pdf

tyle przyszło mi do głowy, może uda mi się coś mądrzejszego wymyślić.
Obrazek

pluskwa6

Od: Pt maja 21, 2010 12:50

Post » Nie sty 09, 2011 19:45 Re: pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

jest Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej, któraś komórka działa chyba na zasadzie naszego Zarządu Budynków Komunalnych, zajmują się wynajmowaniem lokali użytkowych należących do gminy. Mają wystawiony do przetargu duży lokal ze sporym placem po kwiaciarni więc może znaleźliby coś co by nadawało się dla kotów

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Nie sty 09, 2011 19:53 Re: pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

Bardzo dobry pomysł z tym podkreślaniem, że KAN występuje jako ORGANIZACJA POZARZĄDOWA!!!

Carmen201

Post » Nie sty 09, 2011 19:57 Re: pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

dzięki za każda sugestię!
wątek eksmisyjny - wejście przez banerek w moim podpisie - tam zbieramy deklaracje typu ds/dt/tdt itp a tu super , że pojawiają się merytoryczne rady.

To nie moja sfera - kompletnie - ale jako "handlowiec / marketingowiec" staram się pomóc.

Dzięki dziewczyny za rady znających się na rzeczy!
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Nie sty 09, 2011 20:30 Re: pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

pluskwa6 pisze:może jakąś akcję przeprowadzić w lokalnych mediach? pewnie jest jakaś gazeta, portal internetowy? może jakieś ogłoszenie płatne? poza tym są przecież jacyś radni, jakiś samorząd - powinni odpowiedzieć jeśli ktoś zacznie ich w tej sprawie molestować, można by pisać jakieś maile i petycje żeby nimi potrząsnąć...
nic innego do głowy mi nie przychodzi :(

Sprawa lokalu 'ciagnie' sie niemal od zawsze. W sierpniu, gdy po raz kolejny byla grozba eksmisji (to wtedy termin przedluzony wlasnie do lutego), byly poruszone wszystkie media lokalne, portale internetowe zwiazane z Radomskiem, harcerze itp. Wyslalam maila do gazeta.pl. U Andzeliki byly dwie redaktorki z lokalnych portali.

Byly ogloszenia (w necie, papierowe kosztowne),Andzelika zeszla ladny kawalek Radomska.

I NIC! Jedyny odzew to taki, ze kotow przybylo, bo przeciez okazalo sie, ze jest miejsce gdzie nie trzeba placic za oddanie zwierzaka (schronisko pobiera 150 zl)/

O wycieczkach do urzedow to tylko Andzelika moze sie wypowiadac.

Nikogo z urzednikow, a pani prezydent szczegolnie los kotow nie obchodzi. Argument, jest schronsko i to wystarczy.

Z jakakolwiek akcja typu petycja wstrzymalismy sie do wyborow, bo moze a nuz ekypa sie by sie zmienila. Poza tym byla mala nadzieja, ze i tym razem wlascicicielowi serce zmieknie.

Jak wiec widzicie, w temacie urzednikow pozostaje niewiele. Petycja czy to do prezydent Radomska, czy do Starostwa czy gdzie indziej (jakies pomysly?) bylaby wskazana. Ale do 15 stycznia nie wiem w co mam rece wlozyc i zero jakiejkolwiek weny. A wiecie, ze pisac to ja lubie :) Z najwieksza wdziecznoscia przyjme pomoc w tej materii. Petycja i zlozenie ogloszenia na fejbsuka.
Sama po prostu nie dam rady :(
Ostatnio edytowano Śro sty 12, 2011 17:49 przez kociamysza, łącznie edytowano 1 raz

kociamysza

Od: Czw wrz 24, 2009 17:08

Post » Nie sty 09, 2011 21:52 Re: pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

A jak wyglądają władze po ostatnich wyborach :?: - może nastąpiły zmiany i jednak ktoś się nad tematem pochyli

Willow_

Od: Nie maja 23, 2010 18:06

Post » Nie sty 09, 2011 22:22 Re: pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

Dziewczyny,petycje petycjami, ale o lokal do miasta to zadzwonić KONIECZNIE ZADZWOŃCIE!

Carmen201

Post » Nie sty 09, 2011 22:28 Re: pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

Z tego co wyczytałam starostą został człowiek z PO - a generalnie w Radomsku rządzi kolalicja mocno dziwna PO-PiS-RdR 8)
Oczywiście najbardziej efektywne powinno być działanie najbliżej - skoro jednak nie przyniosło efektu to może poszukać wsparcia dalej ...

Ta dziwna koalicja stwarza duże możliwości - jeżeli chodzi o szukanie wsparcia.

Ponieważ pisanie kociamyszka lubi, to może:

- wysmarować pismo do poseł Joanny Muchy z PO, ona była mocno zaangażowana w nowelizację ustawy pro-zwierzącej, chociaż J. Mucha to inny okręg wyborczy;

- poszukać posła z PiS z tego okręgu - w końcu prezes PiS J. Kaczyński bardzo pro-koci jest - i z odpowiednimi argumentami tam też uderzyć.

To tak na szybko mi do głowy przyszło .....

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Nie sty 09, 2011 22:49 Re: pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

Willow_ pisze:A jak wyglądają władze po ostatnich wyborach :?: - może nastąpiły zmiany i jednak ktoś się nad tematem pochyli

Wiem tylko, ze prezydent zostala ta sama. I na ile sie orientuje w zawilosciach polskich 'grajdlokow' to niczego bez jej zgody sie nie ugra. Ale tu moge sie mylic, troche juz mnie w kraju nie ma.

kociamysza

Post » Nie sty 09, 2011 22:54 Re: pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

Aleksandra59 pisze:Z tego co wyczytałam starostą został człowiek z PO - a generalnie w Radomsku rządzi kolalicja mocno dziwna PO-PiS-RdR 8)
Oczywiście najbardziej efektywne powinno być działanie najbliżej - skoro jednak nie przyniosło efektu to może poszukać wsparcia dalej ...

- wysmarować pismo do poseł Joanny Muchy z PO, ona była mocno zaangażowana w nowelizację ustawy pro-zwierzącej, chociaż J. Mucha to inny okręg wyborczy;

- poszukać posła z PiS z tego okręgu - w końcu prezes PiS J. Kaczyński bardzo pro-koci jest - i z odpowiednimi argumentami tam też uderzyć.

Ok, ale kociamysza ma teraz ograniczony czas i liczy na Wasza pomoc. Jesli uda sie wspolnymi silami wykreowac glowne postulaty,to co trzeba zawszec w takich pismach to bedzie dla mnie duza pomoc i ulga. Ubrac w slowa juz latwiej.

Tak, wiem kto jest poslem i ramienia pis i po i sld. Biura poselskie zlokalizowalam.

kociamysza

Post » Nie sty 09, 2011 23:17 Re: pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

kociamysza pisze:
Aleksandra59 pisze:Z tego co wyczytałam starostą został człowiek z PO - a generalnie w Radomsku rządzi kolalicja mocno dziwna PO-PiS-RdR 8)

Ok, ale kociamysza ma teraz ograniczony czas i liczy na Wasza pomoc. Jesli uda sie wspolnymi silami wykreowac glowne postulaty,to co trzeba zawszec w takich pismach to bedzie dla mnie duza pomoc i ulga. Ubrac w slowa juz latwiej.

Tak, wiem kto jest poslem i ramienia pis i po i sld. Biura poselskie zlokalizowalam.

To o czym ja pisałam to nie dotyczyło petycji - chodziło mi o pisma do posłów z prośbą o wsparcie dla działań związanych z poszukiwaniem lokalu. Z prośbą, aby panie/panowie posłowie wyjaśnili swoim koleżankom/kolegom z lokalnych władz, że potrzeby zwierząt są też ważne. A są ważne, bo są ważne dla potancjalnych wyborców - wiem, że tuż po wyborach to cienki argument, ale jak polityk poważny to ideę załapie :mrgreen: Proszę tego nie komentować, bo świadomość kretynizmu argumentu mam :evil:

I tu raczej historia walki o lokal potrzebna i brak zrozumienia ze strony lokalnych władz + info o schronisku, które 150 zł bierze za wzięcie zwierzaka 8O - nadal pozostaję w szoku - oraz informacja o działalności na miau i efektach, jak również że dzięki tak zakrojonej działalności było wsparcie w formie karmy z Krakvetu.

Jutro coś jeszcze pomyślę 8)

Aleksandra59

Od: Czw lip 05, 2007 21:15

Post » Pon sty 10, 2011 0:00 Re: pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

po mojemu trzeba iść kilkutorowo, bo pisma pismami, petycje petycjami, to zawsze można, ale jak człowiek sam sobie czegoś nie znajdzie to i tak najczęściej doopa blada.
Najlepiej sprawdzić najpierw w zasobach gminy czy nie mają czegoś co nadawałoby się do zaadaptowania na kocie cele czy po prostu na lokal fundacji. Jeżeli nie mają czegoś teraz to złożyć pismo, próbować rozparcelować kociaki po DT czy TDT i w tym może pomóc ktoś zdalnie, choćby z Zimbabwe ogłaszając, na prawo i lewo i szukać dalej.
A może gmina wie o jakimś poletku należącym do Skarbu Państwa, którego nikt nie chce i mogą to przekazać bezpłatnie fundacji na realizację celów statutowych i spróbować zdobyć gdzieś za nieduże pieniądze ze dwa, trzy kontenery socjalno-biurowe i tam postawić.
Albo może jest jakiś oddział Agencji Nieruchomości Rolnych (na pewno jest w Łodzi), u nich można wydzierżawić, albo oddadzą za free skoro dla OPP, jakieś budynki gospodarcze do zaadaptowania

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Pon sty 10, 2011 9:33 Re: pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

póki co - bo ja idę ścieżką ngo/ops - petycje/listy udało mi się ustalić w urzędzie miasta koordynatora do współpracy z organizacjami pozarządowymi, nazywa się Arkadiusz Szczegociński i jego nr telefonu to:(44) 685 - 44 - 84

jest też projekt programu współpracy na rok 2011 (może już nawet został uchwalony - oby) z organizacjami poz. w którym jest zapis o formach współpracy pozafinansowej z organizacjami w punkcie 8 jest to:
"użyczanie lub wynajem na preferencyjnych warunkach lokali, budynków komunalnych, pomieszczeń
w budynkach użyteczności publicznej"
Obrazek

pluskwa6

Od: Pt maja 21, 2010 12:50

Post » Pon sty 10, 2011 10:14 Re: pytanie do fundacji ... JAK ZNALEŹĆ LOKAL DLA KOTÓW?

No to macie SUPER punkt zaczepienia!:)
Gratuluję dokopania się do tego!
Dziewczyny DZIAŁAĆ!

Carmen201

[poprzednia][następna]