Co z niekastrowanymi niewychodzacymi kotami? Twój opis wydaje mi się nie obejmowac takiego przypadku

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Agn pisze:Aaaa, bo Ty myślisz o behawiorze, a nie o fizjologii, tak naprawdę.
Agn pisze:A kto powiedział, że wykastrowany, wychodzący kocur musi wisieć na misce z racji braku 'innych zajęć', którym może oddawać się 'z pasją'?
Agn pisze:...To przede wszystkim, to o czym pisały dziewczyny - coraz dalsze i dłuższe wędrówki....
Wracamy do tego, że nalezy opiekunów uświadamiać dogłębnie co do zagrożeń jakie niesie kastracja, aby mieli sposobność przeciwdziałania zagrożeniu. Jeśli opiekun będzie nieświadomy, czyli warunki żywieniowe pozostaną bez zmian, ryzyko wystąpienia SUK jest znacznie większe po kastracji.Agn pisze:Czyli wracamy do tego, o czym piszę ja i Sylwka - do sposobu żywienia, które ma rzeczywisty wpływ na zapadalność na SUK, a nie do kastracji, która niby zwiększa ryzyko wystąpienia SUK.
PcimOlki pisze: Jeśli opiekun będzie nieświadomy, czyli warunki żywieniowe pozostaną bez zmian, ryzyko wystąpienia SUK jest znacznie większe po kastracji.
Sylwka pisze:...Odczyn moczu zmienia się dobowo i zależy w dużej mierze od tego co kot jadł a nie kiedy jadł.
Nie uprawiaj demagogii - każdy roztwór podsiada punkt nasycenia. Jeśli objetość wody będzie się dalej zmiejszać, wytrącą się kryształy. Różnica polega, że punkt ten leży wyżej dla wyższego pH.Sylwka pisze:Niedostateczna podaż wody (np. gdy karmimy kota wyłącznie suchą karmą) może prowadzić do zagęszczenia moczu i wytrącana się właściwie wszystkiego niezależnie o odczynu.
Sylwka pisze:Co z niekastrowanymi niewychodzacymi kotami? Twój opis wydaje mi się nie obejmowac takiego przypadku.
PcimOlki pisze:Mylisz sie - po kazdym posiłku pH podnosi się. Wiedzę tą mam od lek. wet. i od lek. med.
PcimOlki pisze:Nie uprawiaj demagogii - każdy roztwór podsiada punkt nasycenia. Jeśli objetość wody będzie się dalej zmiejszać, wytrącą się kryształy. Różnica polega, że punkt ten leży wyżej dla wyższego pH.
Sylwka pisze:...
Mogę ci przesłać wyniki mojego kota z czasów gdy sikał raz na dobę. Miał na przykład szczawiany w moczu zasadowym. Zdziwiona byłam nieco, wet również.
PcimOlki pisze:Sylwka pisze:...
Mogę ci przesłać wyniki mojego kota z czasów gdy sikał raz na dobę. Miał na przykład szczawiany w moczu zasadowym. Zdziwiona byłam nieco, wet również.
Szczawiany wytrącają się w bardzo kwaśnym, a nie rozpuszczają w niczym...
Sylwka pisze:.... Nie rozumiem co masz na myśli pisząc o tendencyjnych informacjach. To że kot musi prawidłowo jeść (zgodnie z kocią naturą a nie trendem marketingowym) i pić odpowiednią ilość wody to przecież nic odkrywczego. To że jak mało pije to mocz jest zagęszczony i dłużej zalega w pęcherzu sprzyjając wytrącaniu się kryształów to też przecież nic nowego. To że dieta oparta na mięsie (wysokobiałkowa) powoduje zakwaszanie moczu a oparta na produktach pochodzenia roślinnego (bogata w węglowodany) go alkalizuje to ogólnie dostępna wiedza. Wolę zdecydowanie podawać kotu mięsny pokarm niż preparaty zakwaszajace mocz (jednak sztuczne). Kastracja nie ma na to wpływu. O tendencyjności raczej nie ma mowy.
Agn pisze:PcimOlki, ale to Twoje wypowiedzi są tendencyjne.
Bo to nie kastracja podwyższa ryzyko zapadalności i niezauważenia objawów SUK u kota wychodzącego.
Tylko nieprawidłowa dieta/opieka i sam fakt wychodzenia. I dotyczy to nie tylko SUK, ale też każdej innej choroby.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 652 gości