Obserwuję takie wcześnie wysterylizowane kocię i nie zauważyłam jeszcze, by cokolwiek mu się stało
A mój kocur był kastrowany w wieku 5 miesięcy, i jest piękny, dostojny i zdrowy
Moderator: Estraven
juliaminge pisze:No właśnie weterynarz mówił mi że ok 7 miesiąca, natomiast zdziwiłam się gdy w jeden z hodowli były małe kotki już po kastracji
Na jakiej podstawie tak uważasz?agabor pisze:Hodowcy kastrują czasem kocięta, ale dla mnie to barbarzyństwo.
juliaminge pisze:Witam
Niedługo kotek tej rasy zagości u nas w domu ( wygrał z devonkiem i korniszkiem - bo mój mąż uważa że to nie są koty:()
Dużo czytałam na temat tej rasy, dowiadywałam się również w dwóch hodowlach a teraz prosiłabym o opinie od właścicieli tych kociaków - wiadomo czasami od teorii do praktyki daleka droga, dla mnie ważniejsze są informacje "sprawdzone niż suche opisy o rasie.
Chciałabym wiedzieć czy prawdą jest:
- koty te nadają się do domu z dzieci ( z tego co się dowiedziałam - harcują z dziećmi a z drugiej strony lubią spokój i hałas im średnio odpowiada)- jak dla mnie to
sprzeczność
- linieją mniej uciążliwie niż np dachowce
- bardzo zgrabnie się poruszają - gdy "fruwają" po pólkach, rzadko im się zdarza coś zrzucić
- kocury tej rasy nie mają nawyku znaczenia ( gdy się hodowcy pytałam kiedy najlepiej wykastrować to usłyszałam że generalnie nie ma takiej potrzeby bo kocur pochodzi z lini która ma w genach "zapisane" nieznaczenie
Za wszelkie rady, opinie z góry dziękuje

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości