Anja pisze:mnie interesuje jakie wyszły wszystkie oznaczenia jonogramu czyli (ważniejsze oznaczam *):
sód, potas*, chlorki, wapń*, fosfor*, magnez*
badania w kierunku przytarczyc robi się w badaniach krwi oznaczeniem PTH (parathormonu), ale zawsze do tego należy oznaczyć też ft4 (tarczycę),
te oznaczenia + powyższe potrafię (w zw. z doświadczeniami z Bruckiem), powiązać z jonogramem, a po części i z nerkami (Brucek ma alergię pokarmową i pierwsze zmiany w nerkach, oprócz chorych przytarczyc)
zauważ, że kreatynina zbliża się do górnej granicy, lepiej jest kiedy jest niższa gdzieś w połowie widełek normy),
a jak wygląda mocznik i oznaczenia wątrobowe (Alat, Aspat)?
w sumie przydałoby się zobaczyć te wyniki całościowo, dostaniesz ja na papierze bądź mailem?
masz porównanie do wyników kiedy kot był zdrowy, a miał badaną krew? po swoich kotach, że bywają sytuacje, ze kot ma też "swoje" normy, które niestety niekoniecznie pokrywają się z labem
Anju-przy następnej wizycie wypytam dokładnie i ewentualnie zrobimy jeszcze co trzeba. Wiem tylko, że mocznik i wątrobowe były w normie-poproszę następnym razem o kopię wyników.
Niestety, kot miał dotąd tylko badaną mocznik i kreatyninę-rok temu i mocz kilka miesięcy temu i były ok.
Co do kreatyniny, czytałam, że koty silnie umięśnione (jak na przykład mój kot bengalski) mogą mieć ją w wyższych wartościach, ale nie wiem czy tak jest...
Jak leczy się kota, który nie toleruje karmy nerkowej?