SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 27, 2013 23:21 Re: SPIS KARM dla Kota

Może być uzupełniająca, jednak dobrze, aby nie było to więcej niż 20% jedzenia ogólnie ;) i dobrze taurynę suplementować, bo ona to zawsze na dolnej granicy w kramach jest ;)
Jeśli chcesz karmić suchym i mokrym, to lepiej rozdziel to w czasie (np rano/w dzień dajesz chrupki, wieczorem mokre), bez dostępu do suchego non stop. Lepiej, żeby w przewodzie pokarmowym był jeden rodzaj pożywienia, niż dwa, które trawią się z różną szybkością. U niektórych kotów takie "mieszanie" nie szkodzi, u innych mogą się zdarzyć różne sensacje, więc lepiej "dmuchać na zimne" jak dla mnie ;)
A jak kotka nie chce jeść mokrego to trzeba przestawiać bardzo małymi kroczkami i w końcu zacznie ;)
A bardzo dobrym "mokrym" są mięso czy podroby :) drób, wołowina.
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Nie sty 27, 2013 23:23 Re: SPIS KARM dla Kota

Aniołek_ pisze:Jeśli chcesz karmić suchym i mokrym, to lepiej rozdziel to w czasie (np rano/w dzień dajesz chrupki, wieczorem mokre), bez dostępu do suchego non stop. Lepiej, żeby w przewodzie pokarmowym był jeden rodzaj pożywienia, niż dwa, które trawią się z różną szybkością. U niektórych kotów takie "mieszanie" nie szkodzi, u innych mogą się zdarzyć różne sensacje, więc lepiej "dmuchać na zimne" jak dla mnie ;).

No właśnie tak planowałam - rano suche, wieczorem mokre. Wystarczy, czy jeszcze przed pójściem spać wsypać suchego? Pewnie zbyt wiele by miała :). Muszę wobec tego trochę tauryny dodać do diety, można kupić jako taką gdzieś?

Madzio

Od: Nie paź 21, 2012 19:18

Post » Nie sty 27, 2013 23:30 Re: SPIS KARM dla Kota

Jeszcze zależy, w jakim wieku jest kicia - jeśli jeszcze rośnie, to można jej zostawiać suche na cały dzień i potem na noc i niech je ile ma ochotę. Potem, jak już dorośnie, i po sterylizacji - trzeba pilnować, żeby się nie utuczyła, więc będziesz musiała ograniczać porcje. Trzeba też cały czas pilnować i zachęcać, żeby dużo piła - świeża woda, może jakieś rosołki (bez soli ofkors), "kocie mleczko" z kartoników. Bo suche ma to do siebie, że zagęszcza mocz, z czego mogą być później kłopoty z pęcherzem.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Nie sty 27, 2013 23:39 Re: SPIS KARM dla Kota

PumaIM pisze:Jeszcze zależy, w jakim wieku jest kicia - jeśli jeszcze rośnie, to można jej zostawiać suche na cały dzień i potem na noc i niech je ile ma ochotę. Potem, jak już dorośnie, i po sterylizacji - trzeba pilnować, żeby się nie utuczyła, więc będziesz musiała ograniczać porcje. Trzeba też cały czas pilnować i zachęcać, żeby dużo piła - świeża woda, może jakieś rosołki (bez soli ofkors), "kocie mleczko" z kartoników. Bo suche ma to do siebie, że zagęszcza mocz, z czego mogą być później kłopoty z pęcherzem.
Żeby nie było m.in. z wiekiem problemów z pęcherzem, koty należy już od maleńkości przyzwyczajać do mokrego jedzenia. Suche powinno być jedynie nagrodą w postaci kilkunastu ziarenek.

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Nie sty 27, 2013 23:42 Re: SPIS KARM dla Kota

PumaIM pisze:Jeszcze zależy, w jakim wieku jest kicia - jeśli jeszcze rośnie, to można jej zostawiać suche na cały dzień i potem na noc i niech je ile ma ochotę. Potem, jak już dorośnie, i po sterylizacji - trzeba pilnować, żeby się nie utuczyła, więc będziesz musiała ograniczać porcje. Trzeba też cały czas pilnować i zachęcać, żeby dużo piła - świeża woda, może jakieś rosołki (bez soli ofkors), "kocie mleczko" z kartoników. Bo suche ma to do siebie, że zagęszcza mocz, z czego mogą być później kłopoty z pęcherzem.

około 1,5 roku, wysterylizowana - więc wnioskuję, że ograniczać lepiej. Jak już je suche, to i pije wodę, więc to jest na plus. No i postaram się, żeby polubiła mokre, wtedy i wody więcej będzie.

Tinka07 pisze:Żeby nie było m.in. z wiekiem problemów z pęcherzem, koty należy już od maleńkości przyzwyczajać do mokrego jedzenia. Suche powinno być jedynie nagrodą w postaci kilkunastu ziarenek.

Niestety kotka jest u mnie od paru dni, wcześniej 2 miesiące w DT a jeszcze wcześniej - nie wiadomo. Ogólnie suche, suche i jeszcze raz suche, taką ma preferencję. Ja zaczynam pracować, żeby odwrócić tendencję, ale to nie takie łatwe.

Madzio

Od: Nie paź 21, 2012 19:18

Post » Nie sty 27, 2013 23:51 Re: SPIS KARM dla Kota

A kto powiedział, że kot w domu to wszystko będzie łatwe? :wink: Ale podobno człowiek ma lepszy mózg i potrafi kota przechytrzyć - w końcu :twisted: Grunt, to się nie poddawać i małymi kroczkami stworkowi zmieniać przyzwyczajenia na lepsze. Chwali ci się, że ci się chce :ok: Suche jest oczywiście wygodniejsze, szczególnie latem albo kiedy się wyjeżdża.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon sty 28, 2013 0:05 Re: SPIS KARM dla Kota

Podawaj małe ilości, nawet w sposób ubrudzenia pyszczka czy łapki, przekona się w końcu ;) Jeszcze może być tak, że forma pasztetu (a Carny to o ile pamiętam dobrze pasztet) jej nie odpowiada ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Post » Pon sty 28, 2013 0:11 Re: SPIS KARM dla Kota

Aniołek_ pisze:Podawaj małe ilości, nawet w sposób ubrudzenia pyszczka czy łapki, przekona się w końcu ;) Jeszcze może być tak, że forma pasztetu (a Carny to o ile pamiętam dobrze pasztet) jej nie odpowiada ;)

carny to takie ni wpiął, ni wypiął - na moje mielonka w galarecie. Łajzie też nie podchodzi, a inne mokre czasem lubi, więc to z carny coś nie halo, nie z kotem ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pt lut 01, 2013 19:57 Re: SPIS KARM dla Kota

byłby mi ktoś uprzejmy przypomnieć, ile się ma przemrażać wołowina dla kota? noc wystarczy czy trzy doby?
dysponuję zwykłą zamrażarką (w lodówce), nie taką wielką szafą mrożącą :P
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Sob lut 02, 2013 0:15 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja nie przemrażam w ogóle, no chyba, że mam zapas i wtedy musowo musi się mrozić, żeby się nie zepsuło ;)

Aniołek_

Post » Sob lut 02, 2013 9:40 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja też wołowiny nie przemrażam, tylko drób. Ale takie mrożenie w domowych lodówkach i tak ponoć nic nie daje.

http://kotydworcowe.pl/jak-opiekowac-sie-kotem/jak-karmic-kota

3. Co z podawaniem surowego mięsa? Czy konieczność mrożenia go przed podaniem jest prawdą czy mitem?

Mrożenie doprowadza do częściowej dezynfekcji mięsa pod warunkiem, że rozmawiamy o głębokim mrożeniu, które odbywa się w temp. ok. -20 stopni C i trwającym ok. pół roku do roku. Mrożenie w zwykłym zamrażalniku to mit.

4. Czy można podawać zupełnie surowe, umyte, lecz nie parzone mięso?

Można, pod warunkiem, że nie jest to mięso drobiowe ani wieprzowe, tylko wołowe, cielęce czy jagnięce. Drób niesie ze sobą zagrożenie salmonellozą, wieprzowina natomiast grozi zarażeniem włośniem.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Sob lut 02, 2013 9:41 Re: SPIS KARM dla Kota

no dobra, to skoro to nie robi różnicy, to Łajza dostanie dziś pyszną kolację ;)
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Sob lut 02, 2013 10:16 Re: SPIS KARM dla Kota

Wieprzowina to też ryzyko zarażenia wirusem wścieklizny rzekomej. Pasożytami raczej można się zarazić jedząc mięso nieprzebadane ;)
Drób kotu też podaje (również nie przemrożony, bo i tak nic nie daje przemrażanie).

Aniołek_

Post » Sob lut 02, 2013 10:34 Re: SPIS KARM dla Kota

każdy ma jakiegoś świra w związku z kotami (lub kilka :mrgreen: ) i moim jest wieprzowina - jej nie podaję kotu w ogóle, pod żadnym pozorem, ani odrobinki, nieważne, w jakiej formie.
krzywda mu się nie stanie, jak nie dostanie świniaka, a ja będę o wiele spokojniejsza.
Obrazek Obrazek

Maupa

Post » Sob lut 02, 2013 11:05 Re: SPIS KARM dla Kota

Też nie daję wieprzowiny, ale to właśnie z uwagi na wirusa wścieklizny rzekomej ;)

Aniołek_

[poprzednia][następna]