^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 02, 2009 21:46 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

Ja jeszcze tak się zastanawiam teraz, czy któryś z wetów rozważał udar?
Wiki pisze:Udar niedokrwienny
Spowodowany gwałtownym zatrzymaniem dopływu krwi do mózgu jako wynik zwężenia lub całkowitego zamknięcia światła naczyń tętniczych. Stanowi 85-90% wszystkich udarów.
Przyczyny

* zaburzenia rytmu serca (przede wszystkim migotanie przedsionków)
* zmiany miażdżycowe
* niedrożność tętnic zaopatrujących mózg (zakrzep)
* wady zastawek
* ostry zawał serca
* zaburzenia krzepnięcia
* zmiany zapalne naczyń

Objawy - nie wszystkie z niżej wymienionych muszą wystąpić:

* niedowład bądź paraliż połowy ciała, szczególnie dotkliwie odczuwany w zakresie możliwości poruszania kończynami. Może wystąpić nagle podczas dnia, lub też po wysiłku fizycznym, albo w nocy (osoba chora budzi się już z objawami udaru)
* osłabienie lub zniesienie czucia po jednej stronie ciała
* zaburzenia w zakresie zdolności wykonywania precyzyjnych ruchów, nie wynikające z niedowładu – apraksja
* zaburzenia w zakresie zdolności mówienia lub rozumienia mowy – afazja, dyzartria
* zaburzenia w zakresie zdolności do pisania (agrafia) i czytania (aleksja)
* zaburzenia w zakresie zdolności do zapamiętywania nowych informacji – amnezja
* zaburzenia w zakresie zdolności do rozpoznawania i identyfikowania obiektów – agnozja
* zaburzenia w zakresie zdolności do liczenia – akalkulia
* zaburzenia w zakresie zdolności do przełykania
* zaburzenia w zakresie zdolności do widzenia w danym zakresie pola widzenia niedowidzenie
* może wystąpić również napad padaczkowy
* może wystąpić majaczenie, mogą towarzyszyć urojenia i omamy
* mogą wystąpić zaburzenia świadomości

Usagi_pl

Od: Śro wrz 05, 2007 9:18

Post » Pon lis 02, 2009 21:47 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

dominikanna1 pisze:Kya Rudolf jest bardzo dobry!!!

Jakby to wypalilo... Rudolf myj stopy beda obcalowane 8) Oczywiscie - to do Kya - bez podtekstów :oops:
Obrazek

Istna

Od: Sob sty 19, 2008 14:25

Post » Pon lis 02, 2009 21:49 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

Dla rozladowania sytuacji...
Dzisiaj o 7 rano pogalopowalam do kauflanda kupic moim kotom zwirek bo ten w kuwecie (silikonowy) wolal o pomste do nieba.Wybor zwirkow byl zerowy . Po wsypaniu do kuwety zastanawialam sie co to wlasciwie jest,jakies brazowe ,obrzydliwe granulki . No i okazuje sie ,ze moje koty chyba byly spragnione tej prostoty bo wchodza sobie teraz do kuwet chociaz postac na tym zwirku albo grzebnac nóżką. Najpierw wyploszylam sie ,ze Ebi ma problemy z sikaniem ale jak zobaczylam,ze pozostala dwojka tez ustawia sie w kolejce to chyba jednak chodzi o to ,ze im przyjemnosc sprawia grzebanie w nim . 8O

Wg.mnie to nie sa objawy udarowe .

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Pon lis 02, 2009 21:53 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

Istna pisze:hmm a Wiesz Rudolf ze raz Cichockiemu wyrwalo sie z tym Wroclawiem - jesli dobrze pamietam gdzies na jakiejs uczelni ponoc cos takiego maja. Zapytam go jutro gdzie to bylo - dowiem sie jakie sa szanse zrobienia tam badania. Nie sluchalam go uwaznie bo tomografy uwazalam za urzadzenia poza zasiegiem. Alez to byla rewelka jakby sie udalo :)

Zorientuj się. Jeśli samochód jest dla niej lepszy niż pociąg, to nie ma problemu. Najbliższy wyjazd mam w piątek 13.11. Godzinę wyjazdu dostosuję do Waszych potrzeb.
ObrazekObrazek

rudolfrudy

Od: Śro sie 23, 2006 22:00

Post » Pon lis 02, 2009 21:54 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

ten zwirek to takie granulki ekologiczne rozpadajace sie na drewniane wiorki ? fajne to jest tanie i do tego przyjemnie pachnie - moje sikaly obok kuwety a nie do jak im dalam na sprobowanie... :roll: Ale podobalo mi sie u zaoconej kolezanki. Kya jakie to sczescie ze twoim sie to podoba... ach pozazdroscic madrych kotow ;)
Nikt nic o udarze nie wspominal...
Obrazek

Istna

Post » Pon lis 02, 2009 21:55 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

Tak tylko się zastanawiam, do udaru może doprowadzić za wysoki poziom estrogenów, także po odstawieniu kuracji hormonalnej. No i ten wczorajszy drugi atak Puki jakoś tak mi się kojarzy...

Usagi_pl

Post » Pon lis 02, 2009 22:00 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

rudolfrudy pisze:
Istna pisze:hmm a Wiesz Rudolf ze raz Cichockiemu wyrwalo sie z tym Wroclawiem - jesli dobrze pamietam gdzies na jakiejs uczelni ponoc cos takiego maja. Zapytam go jutro gdzie to bylo - dowiem sie jakie sa szanse zrobienia tam badania. Nie sluchalam go uwaznie bo tomografy uwazalam za urzadzenia poza zasiegiem. Alez to byla rewelka jakby sie udalo :)

Zorientuj się. Jeśli samochód jest dla niej lepszy niż pociąg, to nie ma problemu. Najbliższy wyjazd mam w piątek 13.11. Godzinę wyjazdu dostosuję do Waszych potrzeb.

Jutro jak tylko wydobede nazwe zakladu (szukalam teraz w necie ale nie znalazlam - ktos przekierowywal z Wrclawia do Brna) bede probowala sie dowiedziec co i jak.
Ona w ogole cierpi jak ja z domu wynosze, ludzi sie boi... Chociaz mezczyzn lubi nie wiedziec czemu 8) To i tak bedzie stres wszechczasow ale pociag to by juz bylo apogeum - dluzej, wiecej ludzi i halasu. No i jakby sie siusiu czy to druie przytrafilo juz widze spojrzenia wspolpasazerow... :roll: Jak kiedys ktos z psem jechal pociagiem ludzie sie burzyli ze powinno sie ich pytac o zgode na podroz z czyims zwierzakiem. Jesli juz to tylko samochod. Ech ze tez ze mnie taki kierowca jak z nie powiem czego koziego traba... Kursowalam sie przeszlo rok i nici :(
Obrazek

Istna

Post » Pon lis 02, 2009 22:01 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

Usagi_pl pisze:Tak tylko się zastanawiam, do udaru może doprowadzić za wysoki poziom estrogenów, także po odstawieniu kuracji hormonalnej. No i ten wczorajszy drugi atak Puki jakoś tak mi się kojarzy...

Czemu akurat ten drugi ?
Obrazek

Istna

Post » Pon lis 02, 2009 22:03 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

Istna pisze:ten zwirek to takie granulki ekologiczne rozpadajace sie na drewniane wiorki ? fajne to jest tanie i do tego przyjemnie pachnie - moje sikaly obok kuwety a nie do jak im dalam na sprobowanie... :roll: Ale podobalo mi sie u zaoconej kolezanki. Kya jakie to sczescie ze twoim sie to podoba... ach pozazdroscic madrych kotow ;)

Wy czasem nie mówicie o pigwie? przecież to takie tanie nie jest, ok. 16 zł za 10 litrów np. Pinio? i jak po kocie to sprzątać, chyba byłoby trzeba codziennie 8O
ja dla moich świnek to kupuję, ale żeby kotu, to nie próbowałabym nawet...

Capriccio

Od: Sob lut 17, 2007 22:29

Post » Pon lis 02, 2009 22:07 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

Capriccio pisze:
Istna pisze:ten zwirek to takie granulki ekologiczne rozpadajace sie na drewniane wiorki ? fajne to jest tanie i do tego przyjemnie pachnie - moje sikaly obok kuwety a nie do jak im dalam na sprobowanie... :roll: Ale podobalo mi sie u zaoconej kolezanki. Kya jakie to sczescie ze twoim sie to podoba... ach pozazdroscic madrych kotow ;)

Wy czasem nie mówicie o pigwie? przecież to takie tanie nie jest, ok. 16 zł za 10 litrów np. Pinio? i jak po kocie to sprzątać, chyba byłoby trzeba codziennie 8O
ja dla moich świnek to kupuję, ale żeby kotu, to nie próbowałabym nawet...

Pinio no tak sie nazywalo to czym wzgardzily moje koty. Moja kolezanka sprzata lopatka - prosto do wc bo nigdzie sie nie przykleja i ekologiczne jest w proszek sie rozchodzi ;) Hmm kiedys takie granulki kosztowaly chyba 6 zl za worek nie wiem jak jest teraz
Obrazek

Istna

Post » Pon lis 02, 2009 22:09 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

Kochani, to co udalo mi sie kupic o 7 rano jest czyms gorszym od tego ,co inne koty maja w piaskownicy .To cos nazywa sie TEO .Zaloze sie ,ze nikt z Was tego nigdy nie kupil :ryk: :ryk: :ryk:

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Pon lis 02, 2009 22:10 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

dominikanna1 pisze:Doroto ja Ciebie bardzo przepraszam ale co mój podpis robi u Ciebie?

Już raz odpisywałam, ale mi wżarło :/
Chciałam przystąpić do paktu, ale jakiesik rekomendacje potrza mieć, a ja chwilowo nie mam nikogo, na czyich plecach mogłabym się tam wciskać, więc pomyślałam, że poreklamuję... Ale już wyłączam, do czasu, kiedy pełnoprawnie będę mogła sobie wrzucić. :) Przepraszam, za używanie niezgodnie z zaleceniem lekarza lub farmaceuty.

A przy okazji... Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć w kwestii tej karmy? Sama w życiu nie zgadnę, która jest właściwa, a bym chciała zamówić, żeby już Kodak odżywiał się właściwie...
Kodak, Agent i Puszkin oraz CTR Admirał
Obrazek Obrazek

DorotaEm

Od: Pt paź 09, 2009 17:53

Post » Pon lis 02, 2009 22:13 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

Ja kuzynka siostry prezes :roll:
Mnie nie przeszkadza ja zgłupiałam bo nie swój post przeczytałam :D
Nie mam nerkowca nie pomoge

dominikanna1

Od: Wto lis 04, 2008 0:21

Post » Pon lis 02, 2009 22:17 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

To może na Tobie wjadę?? :)
Kodak, Agent i Puszkin oraz CTR Admirał
Obrazek Obrazek

DorotaEm

Od: Pt paź 09, 2009 17:53

Post » Pon lis 02, 2009 22:18 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 2

Istna pisze:
Usagi_pl pisze:Tak tylko się zastanawiam, do udaru może doprowadzić za wysoki poziom estrogenów, także po odstawieniu kuracji hormonalnej. No i ten wczorajszy drugi atak Puki jakoś tak mi się kojarzy...

Czemu akurat ten drugi ?

Bo sięgała do pyszczka łapką, jakby chciała coś usunąć, jakby coś jej przeszkadzało albo bolało. Już to kiedyś widziałam, raz, i nigdy nie zapomnę.

Usagi_pl

[poprzednia][następna]