KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 30, 2010 15:36 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Też tak myślę ;)
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Od: Wto paź 12, 2010 10:28

Post » Czw gru 30, 2010 16:03 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Myślę że koty znajdą szybko kochające domy
ObrazekObrazekObrazek

hutek

Od: Pon paź 04, 2010 17:41

Post » Czw gru 30, 2010 16:06 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Poczytałam trochę wątek (całego się nie dało bo rośnie w zastraszającym tempie), jestem wstrząśnięta i wściekła, twierdziłam już od dawna, że w ludzkim zachowaniu już nic mnie nie zdziwi, ale takie akty bestialstwa zawsze normalnym człowiekiem wstrząsają.Dobrze, że kocina bezpieczna i żyje.A co do tych hm, "dzieci", padały tu różne stwierdzenia, karać, socjalizować itp. osobiście wymierzyłabym obydwu nieletnim potworom taką karę, że niektórym by włosy stanęły dęba i skóra ścierpła :twisted: , że nic by to nie dało, że zwłaszcza trzylatek,"nie wiedział co robi"?Kochani, właśnie przez takie myślenie, że to jeszcze dzieci mamy coraz więcej takich oprawców.Teraz modne jest takie bezstresowe wychowywanie, dzieciarnia zachłyśnieta różnymi gadżetami, wszystko mają, wszystko im wolno, klapsa nie dać bo to okrutne, a ja mówię lać od małego równo i pilnować tałatajstwo, nic tak nie skutkuje w dzieciństwie jak porządnie lanie za jakieś nieodpowiednie zachowania, nie mówię za wszystko, ale jak bachor ma głupie pomysły to mu się je wybija z łepetyny, i nie mówcie mi tu o tłumaczeniu i innych łagodnych metodach bo to w pewnych sytuacjach nie zadziała i tyle.Możecie mnie nazwać oprawcą dzieci mniejsza o to :P , nie lubię dzieci, nigdy ich nie lubiłam nawet gdy sama byłam dzieckiem, wiem, że dzieci gdy małe wszystkie są głupie i mają głupie pomysły i nierzadko same na nie wpadają.
...a na ziemi pokój ludziom...i kotom...

Dark Lord

Od: Śro sty 24, 2007 21:30

Post » Czw gru 30, 2010 16:11 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Dostałam odpowiedź z policji w Krakowie (WSTAWIAM WAM CAŁĄ TREŚĆ KORESPONDENCJI):
"Pai Moniko,

W Krakowie funkcjonuje jedno schronisko dla zwierzat. Trafiły tam wszystkie zwierzaki z tego domu.

http://www.schronisko.krakow.pl/

pozdrawiam

Michał KOndzior
ZP KWP w Krakowie

-----Original Message-----
From: Monika Wawrzyniak [mailto:syberyjskisen@wp.pl]
Sent: Wednesday, December 29, 2010 8:17 PM
To: Kondzior Michał
Subject: Odp: Film z YouTube-znęcanie się nad kotem

Panie Michale, serdecznie dziękujemy, sprawę na forum MIAU śledzi ok 1 tysiąca ludzi. Siłę "rażenia" możemy mieć znaczną przyjmując, że każdy z nas ma tylko 5 znajomych.

Czy potrzebujecie w czymś naszej pomocy?

Mamy wśród "swoich" prawników, lekarzy, psychologów , psychiatrów...

W tej tragedii nie tylko kotek (koty, wszystkie zwierzeta) są ofiarą, tam jest dziecko potrzebujące pomocy! I to szybkiej fachowej pomocy. Sądzimy, że ten maluch nie powinien pozostać pod opieką dotychczasową gdyż zagraża to jemu samemu jaki i społeczeństwu w przyszłości.

Co możemy zrobić by pomóc?

Najważniejsze jest dla nas działanie.

Do jakiego schroniska trafiły zwierzęta? To nie jest moralne by po takich tarumatycznych przeżyciach mogły trafić do schronu, nie wiem czy Pan zdaje sobie sprawę (ale większość z nas niestety tak) jakie życie czeka zwierzę w schronisku...sama mam i wielu z nas również przykre z tym doświadczenia.

Posiadam ja jak i członkowie mojej rodziny psy ze schronu to naprawde głeboko skrzywdzone zwierzęta.

Proszę o pomoc w szybkim ustaleniu miejsca pobytu zwłaszcza kotów (o psach damy informację na psie fora).

Z wyrazami szacunku

Monika Wawrzyniak

Hodowla Kotów Syberyjskich SyberyjskiSen*PL

0603-451-333

http://www.syberyjskisen.pl

Dnia 29-12-2010 o godz. 16:52 Kondzior Michał napisał(a):

Pani Moniko,
Krakowscy policjanci przejęli postępowanie w sprawie zamieszczonego na jednym z portali internetowych filmu pokazującego jak małe dziecko znęca się nad kotem.
Film ten zbulwersował wielu internautów, którzy natychmiast reagowali wysyłając zgłoszenia do różnych jednostek Policji w kraju. Z dotychczasowych ustaleń wynika, że autorem zamieszczonego filmu jest 15 letni chłopiec, który nagrał kamerą młodsze dziecko znęcające się nad zwierzęciem i film ten zamieścił następnie na popularnym portalu. Chłopiec ten jest mieszkańcem Krakowa i tutaj prowadzone będzie postępowanie. W mieszkaniu zajmowanym przez rodzinę 15 – latka policjanci odnaleźli 4 koty i 2 psy, które przekazane zostały do schroniska dla zwierząt w Krakowie. Wśród nich jest prawdopodobnie ten nad którym się znęcano. Wszystkie zostaną oczywiście zbadane przez weterynarza. Wyniki będa znane za kilka dni.
Aktualnie chłopak jest przesłuchiwany na komisariacie.
Gdyby był dorosły goroziłoby mu do 2 lat więzienia, jako nieletni może być karnie umieszczony w schronisku dla nieletnich. O tym decydować będzie Sąd Rodzinny.

PS. Myślę że jutro bedziey mieć więcej danych. "

Dzwoniłam do schroniska, wysłali mnie do Krakowskiego TOZ-u, napisłam zatem takiej treści wiadomość:

"Witam, w schronisku krakowskim przekazano mi informację, że w sprawie interwencji z której do schroniska trafiły 4 kotki i 2 psiaki (dotyczy tego parszywego filmy z YT) mamy się kontaktować z Panią Weroniką Paszkot, gdyż, ona się nimi zajmuje.
Pani Weroniko, czy jako społeczność miau możemy coś zrobić, by znaleźć domy stałe dla tych zwierząt, zwłaszcza kotów?
Wiem, że są dowodem w sprawie, ale jeśli znalazłyby dom w Krakowie to przecież nie stanowiłoby to problemu, gdyby nowy właściciel wyraził zgodę na to, że świadomie bierze zwierzę które jest dowodem w sprawie.
Słyszłam, że jest taka procedura możliwa i czasem stosowana.
Z Pewnością, komu jak komu, ale Pani nie trzeba tłumaczyć, że po takiej traumie najlepszym co może je spotkac to jest normalny dom.
Bardzo proszę o odpowiedź.

Jeżeli policja musi wydać na to zgodę spróbuję to załatwić, gdyż jak dotąd byłam z nimi w dobrym kontakcie w tej sprawie.
Kontakt ze mną jedynie e-mailowy i telefoniczny gdyz jestem z kujawsko-pomorskiego i poruszam się o kulach.

Pozdrawiam
monika wawrzyniak"

Mam nadzieję, że bedzie można znaleźć szybko domy dla tych zwierząt, jeśli możecie bardzo proszę skupcie się na tym dziewczyny, ok? :D
Pozdrawiam serdecznie
monika
ObrazekObrazekObrazek

SyberyjskiSen

Od: Sob sty 31, 2009 13:53

Post » Czw gru 30, 2010 16:12 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Dark Lord pisze:Poczytałam trochę wątek (całego się nie dało bo rośnie w zastraszającym tempie), jestem wstrząśnięta i wściekła, twierdziłam już od dawna, że w ludzkim zachowaniu już nic mnie nie zdziwi, ale takie akty bestialstwa zawsze normalnym człowiekiem wstrząsają.Dobrze, że kocina bezpieczna i żyje.A co do tych hm, "dzieci", padały tu różne stwierdzenia, karać, socjalizować itp. osobiście wymierzyłabym obydwu nieletnim potworom taką karę, że niektórym by włosy stanęły dęba i skóra ścierpła :twisted: , że nic by to nie dało, że zwłaszcza trzylatek,"nie wiedział co robi"?Kochani, właśnie przez takie myślenie, że to jeszcze dzieci mamy coraz więcej takich oprawców.Teraz modne jest takie bezstresowe wychowywanie, dzieciarnia zachłyśnieta różnymi gadżetami, wszystko mają, wszystko im wolno, klapsa nie dać bo to okrutne, a ja mówię lać od małego równo i pilnować tałatajstwo, nic tak nie skutkuje w dzieciństwie jak porządnie lanie za jakieś nieodpowiednie zachowania, nie mówię za wszystko, ale jak bachor ma głupie pomysły to mu się je wybija z łepetyny, i nie mówcie mi tu o tłumaczeniu i innych łagodnych metodach bo to w pewnych sytuacjach nie zadziała i tyle.Możecie mnie nazwać oprawcą dzieci mniejsza o to :P , nie lubię dzieci, nigdy ich nie lubiłam nawet gdy sama byłam dzieckiem, wiem, że dzieci gdy małe wszystkie są głupie i mają głupie pomysły i nierzadko same na nie wpadają.

Nikt nie mówi o bezstresowym wychowywaniu ale lać za wszystko 3-latka? Lać od małego równo? Niemowlę bo zapłacze? O takich ludziach też są programy............................Ręce opadają. Mam tylko cichą nadzieję, że nie masz dzieci?
ObrazekObrazek

Bydgoszczanin31

Od: Czw sty 12, 2006 8:40

Post » Czw gru 30, 2010 16:13 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Dark Lord pisze:Poczytałam trochę wątek (całego się nie dało bo rośnie w zastraszającym tempie), jestem wstrząśnięta i wściekła, twierdziłam już od dawna, że w ludzkim zachowaniu już nic mnie nie zdziwi, ale takie akty bestialstwa zawsze normalnym człowiekiem wstrząsają.Dobrze, że kocina bezpieczna i żyje.A co do tych hm, "dzieci", padały tu różne stwierdzenia, karać, socjalizować itp. osobiście wymierzyłabym obydwu nieletnim potworom taką karę, że niektórym by włosy stanęły dęba i skóra ścierpła :twisted: , że nic by to nie dało, że zwłaszcza trzylatek,"nie wiedział co robi"?Kochani, właśnie przez takie myślenie, że to jeszcze dzieci mamy coraz więcej takich oprawców.Teraz modne jest takie bezstresowe wychowywanie, dzieciarnia zachłyśnieta różnymi gadżetami, wszystko mają, wszystko im wolno, klapsa nie dać bo to okrutne, a ja mówię lać od małego równo i pilnować tałatajstwo, nic tak nie skutkuje w dzieciństwie jak porządnie lanie za jakieś nieodpowiednie zachowania, nie mówię za wszystko, ale jak bachor ma głupie pomysły to mu się je wybija z łepetyny, i nie mówcie mi tu o tłumaczeniu i innych łagodnych metodach bo to w pewnych sytuacjach nie zadziała i tyle.Możecie mnie nazwać oprawcą dzieci mniejsza o to :P , nie lubię dzieci, nigdy ich nie lubiłam nawet gdy sama byłam dzieckiem, wiem, że dzieci gdy małe wszystkie są głupie i mają głupie pomysły i nierzadko same na nie wpadają.

Nie wiem jak na Węgrzech, ale tu u nas dzieci "lać" już na szczęście nie wolno :?
Nie, nie jestem zwolenniczką bezstresowego wychowania, ale nie sądzę, by biciem można było nauczyć kogokolwiek empatii...
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw gru 30, 2010 16:16 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Umiesz czytać ze zrozumieniem?Mówię nie za wszystko i i nie niemowlaki.Dzieci nie mam i nie będę mieć, nawet gdybym o zgrozo chciała to nie mogę ich mieć ze względu na bezpłodność, wolę psy i koty.
...a na ziemi pokój ludziom...i kotom...

Dark Lord

Od: Śro sty 24, 2007 21:30

Post » Czw gru 30, 2010 16:22 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Zofia&Sasza pisze: .... nie sądzę, by biciem można było nauczyć kogokolwiek empatii...

można
jak dzieciak uderzył to należy uderzyć i zapytać czy bolało
tamtego drugiego też bolało
taka trochę wersja kodeksu Hammurabiego
są dzieci, na które działa perswazja, innym trzeba pewne rzeczy wyłożyć bardziej namacalnie
"Człowiek nie jest apoteozą ewolucji, a jedynie ślepą uliczką pomniejszej, bocznej gałęzi jednej z mniej wykształconych podgrup ssaków." pamietnikpoldka.blogspot.com

Killatha

Od: Sob lis 17, 2007 12:04

Post » Czw gru 30, 2010 16:24 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Killatha pisze:
Zofia&Sasza pisze: .... nie sądzę, by biciem można było nauczyć kogokolwiek empatii...

można
jak dzieciak uderzył to należy uderzyć i zapytać czy bolało
tamtego drugiego też bolało
taka trochę wersja kodeksu Hammurabiego
są dzieci, na które działa perswazja, innym trzeba pewne rzeczy wyłożyć bardziej namacalnie

Podtrzymuje swoją opinię. Jednak nie można.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Czw gru 30, 2010 16:28 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Zofia&Sasza pisze:Nie wiem jak na Węgrzech, ale tu u nas dzieci "lać" już na szczęście nie wolno :?
Nie, nie jestem zwolenniczką bezstresowego wychowania, ale nie sądzę, by biciem można było nauczyć kogokolwiek empatii...

Dark Lord nie mieszka na Wegrzech tylko w Polsce :twisted:
Są conajmniej 4 takie miejscowości w naszym kraju :wink:
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Czw gru 30, 2010 16:29 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Amika6 pisze:
Zofia&Sasza pisze:Nie wiem jak na Węgrzech, ale tu u nas dzieci "lać" już na szczęście nie wolno :?

Dark Lord nie mieszka na Wegrzech tylko w Polsce :twisted:
Są conajmniej 4 takie miejscowości w naszym kraju :wink:

To tym bardziej :twisted:
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Czw gru 30, 2010 16:30 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

- Kotka nie ma żadnych złamań, ale jest potłuczona i bardzo przerażona, podobnie jak pozostałe zwierzęta przywiezione od tej rodziny - poinformowała Paulina Wolicka, weterynarz z krakowskiego schroniska dla zwierząt. Kotka ma około roku. Na razie nie wiadomo, czy wróci do rodziny, która się nad nią znęcała, czy będzie możliwość jej zaadoptowania.

Na razie kotka stanowi dowód w sprawie, którą bada policja. Ponieważ postępowanie zostało wszczęte przez komendę w Gdyni, materiały zgromadzone przez krakowską policję zostaną wysłane do Trójmiasta, a stamtąd prawdopodobnie prokurator odeśle je do sądu dla nieletnich w Krakowie. Dopiero wtedy sąd rozstrzygnie o losie autora filmu - 15-latka, który instruował swojego 3-letniego brata, jak ma znęcać się nad kotką. - Będziemy się starać namówić rodzinę, by zrzekła się praw do tych zwierząt, by przyspieszyć możliwość adopcji - mówi inspektor KTOZ Weronika Paszkot.

Więcej... http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, ... z19bq3486x
Krzysiekbolo

Post » Czw gru 30, 2010 16:32 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Krzysiekbolo pisze:
- Kotka nie ma żadnych złamań, ale jest potłuczona i bardzo przerażona, podobnie jak pozostałe zwierzęta przywiezione od tej rodziny - poinformowała Paulina Wolicka, weterynarz z krakowskiego schroniska dla zwierząt. Kotka ma około roku. Na razie nie wiadomo, czy wróci do rodziny, która się nad nią znęcała, czy będzie możliwość jej zaadoptowania.

Na razie kotka stanowi dowód w sprawie, którą bada policja. Ponieważ postępowanie zostało wszczęte przez komendę w Gdyni, materiały zgromadzone przez krakowską policję zostaną wysłane do Trójmiasta, a stamtąd prawdopodobnie prokurator odeśle je do sądu dla nieletnich w Krakowie. Dopiero wtedy sąd rozstrzygnie o losie autora filmu - 15-latka, który instruował swojego 3-letniego brata, jak ma znęcać się nad kotką. - Będziemy się starać namówić rodzinę, by zrzekła się praw do tych zwierząt, by przyspieszyć możliwość adopcji - mówi inspektor KTOZ Weronika Paszkot.

Więcej... http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, ... z19bq3486x

I jeszcze to:
Rodzice nastolatka i 3-latka mówili, że wszystkie zwierzęta zostały przez nich przygarnięte i uratowane przed wygłodzeniem czy zamarznięciem.

Ręce opadają. Żeby tylko nie oddali im tych zwierząt!

Bryska4

Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Czw gru 30, 2010 16:33 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Nie wqr$^%%$^& mnie :evil:

Zresztą teraz będą mówić tylko takie rzeczy, które pójdą na ich korzyść :evil:
Ostatnio edytowano Czw gru 30, 2010 16:34 przez CatAngel, łącznie edytowano 1 raz

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Czw gru 30, 2010 16:34 Re: KOT z YT. Sprawca złapany! Kot żyje, jest w schronie w KRK!

Nie mogę w to uwierzyć...

piegusek

Od: Śro wrz 07, 2005 20:38

[poprzednia][następna]