Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 22, 2013 18:54 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

*anika* pisze:
Aleba pisze:Chodzi o mojego byłego tymczasa Humpala, obecnie Mru.
Ten kot ma jakiegoś pecha w życiu :( 2 razy wracał z adopcji, teraz ma wreszcie cudowny dom... i raka żołądka...

a skłonności do takiego raka mogą być genetycznie dziedziczne? :|

(u mojej siostry mieszka brat Humpala...)

Mi się wydaje, że niestety każdy nowotwór może być genetycznie jakoś przenoszony. Ale nie jest tak, że każdy kot musi na niego zachorować, może wcale nie mieć takich skłonności.
Nie wiem, to tylko elementarna wiedza jaką posiadam :oops:

_ogonek_

Od: Pon cze 07, 2010 8:17

Post » Pt mar 22, 2013 22:28 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

ASK@ pisze:A co z Topnikiem? Zgłosił sie ktoś?

Mawiaja, ze kto pyta - nie bladzi. Ale czasem mozna posunac sie o jedno pytanie za daleko... ;)
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Pt mar 22, 2013 22:37 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

_ogonek_ pisze:
*anika* pisze:
Ten kot ma jakiegoś pecha w życiu :( 2 razy wracał z adopcji, teraz ma wreszcie cudowny dom... i raka żołądka...

Mi się wydaje, że niestety każdy nowotwór może być genetycznie jakoś przenoszony. Ale nie jest tak, że każdy kot musi na niego zachorować, może wcale nie mieć takich skłonności.

trochę informacji z netu:
Badania wskazują, że czynniki środowiskowe odgrywają znacznie większą rolę w powstawaniu nowotworów żołądka niż uwarunkowania genetyczne. Jeżeli jednak w rodzinie były wypadki zachorowania na raka żołądka przed 50. rokiem życia, to ryzyko zachorowania pozostałych członków rodziny jest większe i w takim przypadku należy zgłosić się do najbliższej poradni genetycznej.

http://gastrologia.mp.pl/choroby/zolade ... l?id=50796

Tylko mi chodzi o to, czy konkretnie ten przypadek nowotworu u Humpala zdaniem onkologa (Aleba, jeśli możesz, poproś aby właściciele Humpala się zapytali o to przy okazji - w końcu to rodzeństwo jego) może wystąpić także u spokrewnionych osobników, czy przyczyną są tylko czynniki zewnętrzne.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Sob mar 23, 2013 9:52 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Agneska pisze:
ASK@ pisze:A co z Topnikiem? Zgłosił sie ktoś?

Mawiaja, ze kto pyta - nie bladzi. Ale czasem mozna posunac sie o jedno pytanie za daleko... ;)

czyżby.... :mrgreen: :?: :mrgreen:

Hania66

Od: Pt mar 10, 2006 17:20

Post » Sob mar 23, 2013 13:51 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Aniko, nie mam pojęcia, czy możliwe jest "dziedziczenie" tego świństwa. Wczoraj mnie tak tąpnęła sama wiadomość, że nawet tym nie pomyślałam.
*anika* pisze:Tylko mi chodzi o to, czy konkretnie ten przypadek nowotworu u Humpala zdaniem onkologa (Aleba, jeśli możesz, poproś aby właściciele Humpala się zapytali o to przy okazji - w końcu to rodzeństwo jego) może wystąpić także u spokrewnionych osobników, czy przyczyną są tylko czynniki zewnętrzne.

Oczywiście, poproszę, żeby o to dopytali.
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Sob mar 23, 2013 20:30 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

*anika* pisze:
_ogonek_ pisze:
*anika* pisze:

trochę informacji z netu:
Badania wskazują, że czynniki środowiskowe odgrywają znacznie większą rolę w powstawaniu nowotworów żołądka niż uwarunkowania genetyczne. Jeżeli jednak w rodzinie były wypadki zachorowania na raka żołądka przed 50. rokiem życia, to ryzyko zachorowania pozostałych członków rodziny jest większe i w takim przypadku należy zgłosić się do najbliższej poradni genetycznej.

http://gastrologia.mp.pl/choroby/zolade ... l?id=50796

Tylko mi chodzi o to, czy konkretnie ten przypadek nowotworu u Humpala zdaniem onkologa (Aleba, jeśli możesz, poproś aby właściciele Humpala się zapytali o to przy okazji - w końcu to rodzeństwo jego) może wystąpić także u spokrewnionych osobników, czy przyczyną są tylko czynniki zewnętrzne.

No to wybacz, niestety o nowotworach mam dość skąpą wiedzę :oops:

_ogonek_

Od: Pon cze 07, 2010 8:17

Post » Pon mar 25, 2013 15:18 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Dziewczyny, jest konkurs dla czarnobiałych kotów - mamy śliczne zdjęcia od mpd Szufli, Szpachli, Bibi, Delfinki (wiem wiem, jest dymna :P), Kubusia i Torga, może warto tam podesłać? Zawsze to reklama adopcyjna :)

Konkurs prowadzi ten profil: http://www.facebook.com/maniekimarcelka
Tutaj większy opis: https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

Konkurs dla czarno-białych kotów! NIE CZARNYCH i NIE BIAŁYCH TYLKO CZARNO-BIAŁYCH :D
Konkurs na zwykłą fotkę, pokazującą naturalne piękno czarno - białych kotów, bez upiększaczy ;) Masz fotkę na kompie, po prostu ją wyślij na waan@tlen.pl :)

Jednak, żeby nie było, że dyskryminujemy inne futra ;) to jak ktoś chce pokazać, że każdy może być czarno- biały, proszę bardzo! :D

U nas sporo takich ;)

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Pon mar 25, 2013 16:53 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Podeślę co nieco :wink:
A na razie z przyjemnością informuję, ze po weekendowych wizytach i dzisiejszej wymianie maili Bibi ma status zarezerwowana :ok: Myślę, że szybkiej adopcji przysłużył się zdjęcia mpd :wink:
Planowa przeprowadzka w czwartek, prosimy o :ok:
Chciałbym tu gorąco podziękować Alebowi :1luvu: , który poświecił nam czas w sobotę i dzięki temu Bibi ma wszelkie medyczne sprawy załatwione a jej adopcja może odbyć się tak szybko bez przeszkód :D

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pon mar 25, 2013 21:07 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Szalony Kot pisze:Dziewczyny, jest konkurs dla czarnobiałych kotów - mamy śliczne zdjęcia od mpd Szufli, Szpachli, Bibi, Delfinki (wiem wiem, jest dymna :P), Kubusia i Torga, może warto tam podesłać? Zawsze to reklama adopcyjna :)

Konkurs prowadzi ten profil: http://www.facebook.com/maniekimarcelka
Tutaj większy opis: https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

Konkurs dla czarno-białych kotów! NIE CZARNYCH i NIE BIAŁYCH TYLKO CZARNO-BIAŁYCH :D
Konkurs na zwykłą fotkę, pokazującą naturalne piękno czarno - białych kotów, bez upiększaczy ;) Masz fotkę na kompie, po prostu ją wyślij na waan@tlen.pl :)

Jednak, żeby nie było, że dyskryminujemy inne futra ;) to jak ktoś chce pokazać, że każdy może być czarno- biały, proszę bardzo! :D

U nas sporo takich ;)

Wysłałam, z tym, że konkurs był do wczoraj (tzn. do wczoraj można było przesyłać zdjęcia).
Ale: dostałam właśnie odpowiedź twierdzącą, więc dodadzą zdjęcia Lili-Szufli i Konga :)

Korzystajcie z darmowej promocji kotów póki można ;)

Lila już jest: http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto mar 26, 2013 10:57 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

nie mam FB, po terminie, nie załapałam się... :evil:
znaczy, moje tymczasy się nie załapały 8)
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Wto mar 26, 2013 11:44 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Wyślij maila i tak, dziewczyny po terminie i dało radę - chodzi ogólnie o pokazywanie kotów, więc na pewno kilka więcej im na rękę ;)

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Wto mar 26, 2013 11:55 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Szalony Kot pisze:Wyślij maila i tak, dziewczyny po terminie i dało radę - chodzi ogólnie o pokazywanie kotów, więc na pewno kilka więcej im na rękę ;)

Dokładnie :)

Wyślij po dwa zdjęcia danego kota (mogą być też czarne z białym jak Kongo, albo też pingwinki), podaj ich imię (najlepiej w nazwie pliku-zdjęcia) i napisz że są to koty szukające domu, które masz u siebie na tymczasie i że są pod opieką Fundacji JOKOT (wtedy dadzą namiary na nasz facebookowy profil :) ).

PS: w albumie konkursowym trwa dyskusja o białych paluszkach Konga :mrgreen:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto mar 26, 2013 15:24 Re: Fundacja JOKOT - odczuwamy niedobór kierowców!

Dziewczyny jak będzie już wiadomo coś więcej na temat konkursu czy mogłybyście wiadomość o nim - zasady i na kogo i kiedy głosujemy wkleić na mój wątek o konkursach - :arrow: viewtopic.php?f=8&t=145337&start=660 - to ten z lewego banerka w moim podpisie :)
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

[poprzednia][następna]