Sosnowiec Kocia Chatka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 30, 2012 12:14 Re: Sosnowiec Kocia Chatka

Ja stosowałam papier z niszczarki dla kotów wolnozyjących i sprawdził się .Myśle że te ścinki są do zdobycia w miejscach waszych zakładów pracy.Kokcydia nie zabija środek dezynfekcyjny . Giną pod wpływem pary wodnej . Przydałby się mop parowy do podlogi , ja mam ręczny na male rzeczy np nada się do kuwet . Chyba trzeba nowym kotom badać kupę zanim dołączy się do innych bo to będziemy ciągle przerabiać a leki pewnie tez mają działania uboczne . Lek jest gorzki kotom takim jak Józio bedzie to okropnie trudne do podania .Moze lepiej zbadać kał i odseperować zarażone od zdrowych przynajmniej te które sa agresywne przy podawaniu leków ?
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, zyskałby na tym człowiek, a stracił kot.

Mark Twain

wiesiak

Od: Nie sty 09, 2011 21:20

Post » Śro maja 30, 2012 12:50 Re: Sosnowiec Kocia Chatka

Tę propozycję aby zrobić dezynfekcję i lecznie wszystkich (x2) a następnie na starcie każdemu nowemu kotu dawać lek podał jakiś tam specjalista (dr Zawolik od niego ma ten plan pozbycia się kokcydiów). Samo zrobienie testu może być mylne, gdyż można trafić na okres, kiedy one nie sieją - lepiej w ciemno wszystkim dać ten lek....

Mara S

Od: Śro cze 09, 2010 11:51

Post » Śro maja 30, 2012 13:17 Re: Sosnowiec Kocia Chatka

Kokcydia wywołane są Isosporą lub Cryptosporidium i na kazdy rodzaj jest inny lek, bez badania kału nie wiadomo dokładnie jaki lek podać by bylo skuteczne leczenie . Tak czy owak lekarz musi zadecydować o leczeniu .
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, zyskałby na tym człowiek, a stracił kot.

Mark Twain

wiesiak

Od: Nie sty 09, 2011 21:20

Post » Śro maja 30, 2012 13:26 Re: Sosnowiec Kocia Chatka

wiesiak pisze:Kokcydia wywołane są Isosporą lub Cryptosporidium i na kazdy rodzaj jest inny lek, bez badania kału nie wiadomo dokładnie jaki lek podać by bylo skuteczne leczenie . Tak czy owak lekarz musi zadecydować o leczeniu .

Nam proponowano jakiś lek: Baycox. Wiesiu ja nic więcej nie wiem i na nic nie nalegam - po prostu martwię się o koty i przekazuję, co mi wetka sugerowała :wink:

Mara S

Post » Śro maja 30, 2012 13:49 Re: Sosnowiec Kocia Chatka

W kwestii kupska:
Nie bardzo wiem, jak to wszystko ogarnąc, bo jeśli nawet podamy kotu na wejściu środek na pierwotniaki, to i tak musimy mu potem zbadac kupę, czy jest czysta zanim go wypuścimy, bo jeśli jedna dawka tego nie wyleczy to kot powinien byc w boksie tak długo jak będzie trwało leczenie. W przeciwnym razie będzie rozsiewał. Nie wiem co będzie tańsze, czy podawac każdemu środek na wejściu i potem badac kupę, czy badac kupę na wejściu, a środek tylko jeśli coś wyjdzie.
To leczenie zbiorowe nam sie nie sprawdziło. Bez zbadania kupy każdego kota, nie wiemy czy wszyscy się wyleczyli. Pysiol był leczony zbiorowo i efekt był taki, że miał ogromne ilości tego dziadostwa które nadal rozsiewał.
Brakuje nam boksów :roll:
Nie wiem tez co mają dac te papierki w kuwecie. Jak kot narobi "zupy" do kuwety z papierem a inny w to wlezie, to się nie zarazi? Kuwety i tak trzeba by myc na każdym dyżurze. Wytłumaczcie mi proszę, bo nie rozumiem :?:

Może tak, po przyjęciu kot idzie do boksu, jak najszybciej badamy kupę jak coś wyjdzie to leczymy i wypuszczamy dopiero po przeleczeniu. Oczywiście tylko koty, które mają u nas zostac.
A całemu towarzystwu na zdrowej badamy teraz kupska i kto ma to dziadostwo, to na leczenie odseparowac (jak tylko będą wolne boksy). Można wstawic klatę i po kolei zamykac kociaste żeby oddały próbkę, bo przecież nikt nie będzie czekał aż przy nas zrobią.

The Szops

Od: Sob lip 30, 2011 15:08

Post » Śro maja 30, 2012 13:58 Re: Sosnowiec Kocia Chatka

Z tymi papierkami chodziło o to, że tak nie pylą i nie będą na nowo brudzić=zakażać pomieszczenia... Jeśli zmniejszyć boks Sandrze i dać Esterk do maluchów to dla Ziutka i Ogonka by było...

Mara S

Post » Śro maja 30, 2012 14:19 Re: Sosnowiec Kocia Chatka

Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Śro maja 30, 2012 17:24 Re: Sosnowiec Kocia Chatka

Ogonek został w Lupusie, jutro będzie miał zabieg, ma na tym kikuciku martwicę. Jutro wieczorem go odbierzemy.

The Szops

Od: Sob lip 30, 2011 15:08

Post » Śro maja 30, 2012 18:47 Re: Sosnowiec Kocia Chatka

Dorota Wojciechowska pisze:Jeszcze o sobotniej imprezie http://www.esosnowiec.pl/index.php?dane ... 6075&num=5

super :)
Obrazek

Madziula

Od: Wto sty 25, 2005 15:32

Post » Śro maja 30, 2012 18:57 Re: Sosnowiec Kocia Chatka

To ja biorę niedzielny poranny dyżur za Dorotkę.

To co? Zbieramy makulaturę dla kociastych do kuwet?
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro maja 30, 2012 20:17 Re: Sosnowiec Kocia Chatka

Po dłuuugim dyżurze...
Byli państwo zainteresowani adopcją dwóch dorosłych kocurów,
Poleciłam "pakiety" Józek II + Orzeszek (który od razu zrozumiał w czym rzecz i zaczął lizać panią po rękach) :lol: oraz Denis + Dexter. Do piątku zainteresowania mają się do mnie odezwać.
Kocią Chatkę odwiedzili również państwo zainteresowania adopcją małych kociaków...pożyjemy zobaczymy :roll:
Tereniu prosiłam, żeby do Ciebie już nie dzwonili, bo dużo masz na głowię, podałam mój numer telefonu.

Na kwarantannie:
Bura dzikuska w boksie na górze ma świetny apetyt, tyle co dałam jej jedzonko a już zniknęło z miseczki :wink:
Papierek pełen wigoru :spin2: szaleje w boksie jak wścieknięty, Marta przywiozła mu leki na odrobaczenie, pierwsza dawka podana, resztę podzieliłam na porcję na 4 dni. Karta założona.
Sandra coraz bardziej towarzyska i na szczęście już mniej się boi :D apetyt dopisuje.
Klaudynce powiększyłam boks ponieważ mały czarnulek po wcześniejszym uzgodnieniu z panią dyrektor został przeniesiony do woliery, strasznie płakał a teraz jakby diabeł w niego wstąpił :twisted:
Dzikuski z dolnego boksu siedzą w kuwecie, miseczki miały puste.
Pysiol ma apetyt za dwoje, co ja mówię, troje nawet :lol:

Na zdrowej:
Złota terroryzuje wszystkich, warczała nawet na mnie i Kasię :ryk:
Nie pozwoliła mi zamknąć okna :twisted:
Orzeszek cyckał palce, moje i dzisiejszych gości,
Józek II swobodnie spaceruje po kociarni,
Pinezka lekko zdegustowana (może to przez zachowanie swojej rodzonej mamy) :lol:
A maluchy...ach, cud miód :love:
Obrazek+Obrazek+Obrazek+Obrazek
Festi,Tami, Julek, Pani Tiszka.

Cookie1706

Od: Czw gru 16, 2010 19:37

Post » Śro maja 30, 2012 20:21 Forum

:1luvu: Dźieki Marzenka za niedzielę, to ja poprosze piatek rano :ok:
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Śro maja 30, 2012 22:19 Re: Sosnowiec Kocia Chatka

GRAFIK DYŻURÓW NA TYDZIEŃ OD 28.05.-03.06.2012 r.
28.05. pon. rano The Szops wie. Teresa
29.05. wt. rano Beatka wie. MaraS.
30.05. śr. rano The Szops wie Cookie i Kasia
31.05. czw.rano Beatka wie. Iwonka
01.06. piat rano Dorotka wie. brak
02.06. sob. brak wie. brak
03.06. niedz. rano Alienor wie. brak

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Śro maja 30, 2012 22:30 Re: Sosnowiec Kocia Chatka

1. Do końca tygodnia przywiozę zaległe faktury dla Beatki i zabiorę te co są w szufladzie.
2. Marcin i Gosia przywiozę puszkę do kociarani jest zaplombowana i parę groszy jest na dole - postawacie ją w lecznicy, tylko bardoz proszę w szufladzie gdzie są faktury jest druk na pobranie puszki wypełnijcie go i zostawcie w szufladzie, puszkę do wystawienia opiszę :D
3. proszę zlokalizujcie kontenerki po kociakach w których przywiozłyśmy w sobotę kociaki ze schroniska 2 sztuki muszę je zawieźć do schronu
4. przywiozę parę rzeczy które przywiozła majencja jak dziś była w schronie po maluszki - takie najbardziej potrzebne rzeczy :1luvu: rozdzielę to pomiędzy schron i Kocią Chatkę.
5. mam też parę rzeczy na bazarek - dziś Maja przywiozła bardzo fajne książki, a ja mam rzeczy zakupione w Rzymie na cele bazarkowe, ale przepraszam nie dam rady nawet porobić zdjęć - może ktoś zaoferuje się z robieniem bazarków dostarczę fanty :)

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Śro maja 30, 2012 23:52 Re: Sosnowiec Kocia Chatka

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Ostatnio edytowano Śro maja 30, 2012 23:56 przez CatAngel, łącznie edytowano 1 raz

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

[poprzednia][następna]