Kocie choroby - małe ABC

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 21, 2005 10:39

Dzisiaj i ja zwracam się z prośbą o pomoc. Przejrzałam wątki na temat kocich chorób i nie znalazłam nic na temat kotów chorujących na padaczkę. Jeśli już gdzieś pisano o padaczce, to proszę o namiary i przepraszam, że powtarzam temat.
Kilka dni temu zdiagnozowano u mojej Kici padaczkę. W poniedziałek wystąpił pierwszy atak(Kicia była nadzwyczaj pobudzona, chodziła nerwowo, nieruchomiała na kilka sekund i toczyła jej się z pyszczka ślina). Z każdym dniem ataki się nasilały i trwały coraz dłużej. Po badaniu krwi wykluczono choroby wątroby, które mogą mieć podobne objawy i podano Luminal. Doraźnie dostała dwa razy Diazepam, a Luminal dostaje co 12 godzin w dawce 1/4 tabletki 15 mg. W tej chwili jest w szpitalu na obserwacji. Mam pytanie, co jeszcze można zrobić, aby jej pomóc?? Czy nalegać na badania EEG, tomografię głowy i rezonans magnetyczny?? (takie badania wykonuje się u ludzi chorujących na padaczkę). Nie wiem natomiast co wynika z badań neurologicznych, co to za badania i czy również można je wykonać u kota??
Nie miałam styczności do tej pory z ludźmi chorymi na padaczkę i nie znam nikogo, komu chorowałby kot. W związku z tym proszę o radę i jeśli ktoś ma podobne problemy ze swoim kotem bardzo chciałabym wymienić doświadczenia. Jestem przerażona całą tą sytuacją i czuję się bezsilna:(

Pozdrawiam,
Nina
Ostatnio edytowano Czw lip 21, 2005 12:54 przez nina_, łącznie edytowano 1 raz

nina_

Od: Śro paź 13, 2004 10:16

Post » Czw lip 21, 2005 12:44

prosze bardzo o pomoc. u mojego kota stwierdzono kardiomiopatie.kotek mial wszystkie badania i nie ma ani nadcisnienia ani problemow z tarczyca.lekarz po przesluchaniu serca wykryl szmery a potem zrobilismy usg ktore wykazalo kardiomiopatie.moje pytanie ile kotek moze pozyc bo od kardiologa nie za wiele sie dowiedzialam do tego powiedzial mi ze pomimo ze sa leki ktore pomagaja przy tym schorzeniu to on uwaza je za zbedne ale mi przepisal jakies dajac mi do zrozumienia ze to nie bedzie mialo wiekszego znaczeniadziekuje z gory za odpis
kasia
Obrazek

katarzyna gorska

Od: Śro mar 02, 2005 13:20

Post » Pt lip 22, 2005 14:09

Witaj,

Już myslałam, że wyprowadziłam moje koty z kłopotów struwitowych. Do wczoraj kiedy zobaczyłam niespodzianke na wynikach w postaci BAKTERII i DROŻDŻY (?!)
Od marca co miesiac robię im badania moczu i dieta urinary. Koty zdrowe, badania robiłam profilaktycznie.

Skąd to sie nagle wzieło? Co może być przyczyna? Myślę o powtorzeniu badań, bo może to jakiś błąd? :roll:
Jeśli nie, to czy nie lepiej zacząć od uroseptu niz od razu antybiotyk (jak mówił wet) Nie chcę dodatkowo stresować zdrowego kota.

Generalnie wyglada na to, że wyniki są gorsze niż przed zastosowaniem diety urinary. Może ją odstawić i spróbować zakwaszać uropetem?
Bedę wdzięczna za wszelkie informacje.
Pozdrawiam serdecznie :)
www.agapeanimali.org

Jolek

Od: Śro gru 03, 2003 9:00

Post » Sob lip 23, 2005 5:20 parkinson ?

Czy koty chorują na coś podobnego do parkinsona i jak to rozpoznać i ew.leczyć.
Ostatnio edytowano Pon sie 29, 2005 17:08 przez angowe, łącznie edytowano 1 raz

angowe

Od: Sob paź 09, 2004 19:24

Post » Śro lip 27, 2005 15:32

nina - odpowiedz na pw
katarzyno - moim zdaniem kardiomiopatię kocią jak najbardziej powinno się leczyć. Zalezy to tylko od formy kardiomiopatii - czy jest rozstrzeniowa czy też przerostowa. Napisz, jaka forma wystepuje u Twojego kota, a postaram Ci się pomóc
Jolek - możesz mi szerzej opisać historię leczenia swoich kotów? Te drożdże nie podobają mi sie o tyle, że ich pojawienie się jest zazwyczaj wtórne do innej choroby lub np. długotrwałej antybiotykoterapii. Poza tym trudno mi ocenić zasadność zakwaszania moczu jeżeli nei znam jego pH
angowe - przede wszystkim należy przeprowadzić u kota dobre badanie nuerologiczne. Częstym powikłaniem odległym kociego kataru są zaburzenia neurologiczne, zwłaszcza dotyczące rdzenia kręgowego. Trudno mi to oceniać w tej chwili, trzebaby podać kota badaniu neurologicznemu, bo równie dobrze moze to być zapalenie rdzenia kręgowego.
Owszem u kotów zdarzają sie choroby neurodegeneracyjne, ale zwykle nie w tym wieku i rzadko przybieraja one postac podobną do parkinsona.
Kot to groźny przeciwnik;)
Obrazek

zalatany

Od: Śro sie 11, 2004 8:16

Post » Śro lip 27, 2005 16:09

jedyny problem w tym to nie wiem jak sie ta choroba poprawnie nazywa po polsku ale juz pisze jej nazwe angielska
hypertrophic cardiomyopathy

lek ktory przepisal kotkowi jest fortekol5ml bo kotek wazy 8 kilo :)
dziekuje z calego serca za pomoc
kasia
Obrazek

katarzyna gorska

Post » Czw lip 28, 2005 7:50

czyli kardiomiopatia przerostowa... Nie rozumiem, czemu Twój wet uznał podawanie leków z bezzasadne, w tej chorobie zalecane jest podawanie leków z grupy blokerów beta-adrenergicznych, czyli choćby wspomnianego fortekoru...
Obrazek

zalatany

Post » Czw lip 28, 2005 9:35

Mam problem z 10-tygodniowym kociakiem. Kiepsko trawi mięso i wymiotuje po każdym jedzeniu. Dodatkowo, ponieważ jest wiecznie głodny, rzuca się na jedzenie, łyka przy tym dużo powietrza i wygląda jak napompowany. Lekarz uspokaja mnie, że wyrośnie z tego, ale jestem coraz bardziej zaniepokojona. Może to jakaś wada rozwojowa. Co to może być?

kawusia

Od: Czw lip 28, 2005 9:21

Post » Czw lip 28, 2005 10:45

I ja proszę o pomoc. Od kwietnia lecze aktualnie 5 miesieczna kotke na nawracajace biegunki. 29.06.2005 otrzymalam wynik badania kalu - kokcydia z rodzaju Isospora. Wet przepisał mi Metronidazol i powiedzial ze nic innego nie maja na kokcidia i ze w innej lecznicy lecza Aniprazolem, z opisu ktorego wynika ze wcale nie niszczy kokcydii. Po pierwszej serii leczenia (1/8 tabl Metronidazlu 2xdziennie) biegunka wróciła. Powtorzylam Metronidazol zwiekszajac dawke do 1/4 tabl 2xdziennie (dawke wyliczylam z proporcji wg wskazowek podanych w watku kocie choroby Giardioza), do tego dolaczylam Toltrazuril w 2 dawkach (rowniez z wskazowek przy giardiozie). Po podaniu drugiej dawki Toltrazurilu kotka nabrala wilczego apetytu, na krotko. Teraz je normalnie. Z ww lekami podawalam Lakcid 2xdziennie i 1/4 tabletki Immunalu 1xdziennie. W czasie leczenia kal byl w normie. 2 dni po odstawieniu lekow biegunka powrocila z calym czopem śluzu. Nie wiem co dalej robić? Powtorzyc badanie kalu i zaczac wszystko od nowa? A moze przyczyna jest gdzie indziej? Prosze o pomoc bo brakuje mi juz sil i pieniedzy!!
Obrazek

Rafka

Od: Nie cze 26, 2005 11:58

Post » Czw lip 28, 2005 13:18

dziekuje za tak szybki odpis
mam jeszcze tylko jedno pytanko .ile kotek moze zyc z ta choroba?wiem ze nie mozesz mi powiedziec dokladnie ale moze mniej wiecej .
kasia
Obrazek

katarzyna gorska

Post » Czw lip 28, 2005 23:43

Kawusia - a czy on musi jeść mięso??? Możesz mu przeciez dawać np. puszkę czy saszetkę wymieszaną z galaretką z siemienia lnianego. Rozwiązaniem problemu połykania powietrza może być dawanie minimalnyuch dawek, takich na 2-3 "lyki" - wtedy nie da rady sie zbytnio "napompować". Erg0 karmić częściej mniejszymi porcjami, to powinno rozwiązać również problem wymiotów.
Rafka - no niestety trzeba powtórzyć badania kału. Jeżeli nie poskutkował metronidazol i toltrazuril to pozostaje Ci jedynie aniprazol. Fenbendazol ma udowodnione naukowo działanie bójcze na pierwotniaki z rodzaju Isospora, więc mógłby pomóc. Stosuje się go prez 3 dni pod rząd, 10 dni przerwy i znów 3 dni pod rząd. POnadto dobrzeby zrobiło dostarczenie kotu sporej ilości włókna - może dodaj mu do jedznia siemię lniane...
Katarzyno - bardzo dużo zależy od stopnia zaawansowania choroby. Dobrze prowadzony kot z niezbyt zaawansowaną postacią choroby może spokojnie dożyć późnej starości.
Obrazek

zalatany

Post » Pt lip 29, 2005 8:17

Zalatany- czasem tu zaglądam, choć moje kotki szczęsliwie nie chorują ( odpukać ) :)
Wyrazy mojego dla Ciebie szacunku chciałam tu złożyć.
Pozdrawiam serdecznie!

azis

Od: Śro cze 01, 2005 7:26

Post » Sob lip 30, 2005 17:21

dzieki jeszcze raz za pomoc :)

czytalam o twoich pieskach .sa wspaniale .ale strasznie sie splakalam jak przeczytalam o Toli :cry:
kasia
Obrazek

katarzyna gorska

Post » Wto sie 02, 2005 10:45

Mam pytanie o "tłustą brodę" u kota. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam nazwę. To taki bąbel na wardze i kot tak wyglada jakby pokazywał język. U mojego kota to pojawiło się w odstępie 1 miesiąca. zwierzak dostał jakiś zastrzyk i przeszło ale tylko na miesiąc i powtórka. Chciałabym się dowiedzieć od czego to jest i czy to będzie się powtarzać i czy można to jakoś skutecznie leczyć?
Obrazek1% dla zwierzaków

safiori

Od: Pt sty 07, 2005 21:13

Post » Śro sie 03, 2005 21:51

Jeszcze raz proszę Cie o pomoc. Pisalam niedawno o nawracajacych biegunkach u mojej kotki. Zrobilam jej powtorne badanie kalu - wyszlo ujemnie. Do tego zrobilam morfologie z profilem watrobowo-nerkowym. Wiem ze normy sa juz opisane wyzej ale na moich wynikach sa inne jednostki. Napisz prosze czy wyniki mieszcza sie w normie: Alat 47 U/l, Mocznik 9 mmol/l, Amylaza 892 U/l, Hematokryt 45,8%, Hemoglobina 12,7 g/dl, Erytrocyty 10,68 10(6)/mm(3), Leukocyty 18,6 10(3)/mm(3), MCV 43 mikrom, MCH 11,9 pg, MCHC 27,8 g/dl, Plytki 503 10(3)/mm(3). . Wet mowi ze leukocyty sa nieznacznie podwyzszone - stan zapalny czy moze jednak kokcydia jeszcze??. Czy pozostale parametry sa w normie? Obecnie kotka jest w dobrej kondycji, ale wyjezdzam na urlop i chcialabym wiedziec czy badania sa w porzadku? Z gory dziekuje!!
Obrazek

Rafka

Od: Nie cze 26, 2005 11:58

[poprzednia][następna]