Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
majencja pisze:Kupiłam sobie specjalnie kompendium leków wetrynaryjnych i tam nic nie wspominaja o lambliazie-
pisz cyt: Panacur- Środek przeciwrobaczy o szerokim spektrum działania przeznaczony do stosowania przy inwazjach nicieni oraz tasiemców. Dowcip polega że w mojej książce jest on dla koni, osłów,owiec kóz i psów. Nawet nie ma wspominki o kotach.Wprawdzie wydanie z 1999 roku no ale nie sądzę żeby tak mogło się zmienić.
Poza tym jeżeli chodzi o laremid- Biegunki są dwojakiego rodzaju- nadmiernej ruchliwości jelit- np stress, podraznienie jakimś pokarmem i infekcyjne gdzie jest zwiększone wydzielanie zakażonej treści w jelitach.Laremid hamuje ruch jelit powodując zaleganie zakażonej wydzieliny w jelitach. Zaleganie moze spowodować przełamanie bariery jelito -krew i w efekcie zakażenie krwi- sepsę.Dlatego w takich sytuacjach nie powinien być stosowany bo działa na niekorzyść. Tak jest u ludzi więc sądzę że mechanizm u kotów bedzie podobny
majencja pisze:No ale robali tam nie znaleziono, no to po co typowy lek na robale???Przy takiej bidzie powinien iść preparat o małej wchłanialności z przewodu pokarmowego bo byłby najbezpieczniejszy dla takiego bidoka
mar_tika pisze:
Jakby mały był odkarmiony i sranko miał oki to nie zastanawiałabym się nad ubieciem lambrii lekiem doustnym ,ale przy jego zdruzgotanych jelitka to cholernie się boję.Z tego co wiem to niestety nie ma żadnego środka na lambrie w iniekcjiWiem też że moni -citroni ,Gerdi podaje panacur wlasnie w kierunku labrii.Sama zgłupiałam kompletnie
![]()
Ewa conwalescens w pascie?nie spotkałam się?
Ja piernicze niech ktoś coś mądrego doradzi:(
Mały waży niecałe 40 dkg i ma 4 miechy ,Kompletny szkielecik
majencja pisze:Poza tym jest Metronidazol dożylny w kroplówce. Dla takiej chudziny - znacznie bezpieczniejszy jest lek celowany w jelita niz ogólnie działający , uszkadzający wątrobę i ew szpik, i jeszcze wydalany np przez nerki które mogą być uszkodzone z powodu przewlekłej biegunki
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 360 gości