Prosimy o wsparcie i karmę dla bezdomniaczków i tymczasów.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob gru 04, 2010 23:04 Re: SamsonZłeWchłanianie*2koty stracily dom,sytuacja jest ciężka

Dziewczyny możę ktos mnie poratuje, poradzi :?
dziś zakładałam buty, wczoraj przemokły i się skurczyły,
nie wiem, jak to zrobiłam, tak pociągnełąm palcem, że popękały mi naczynia, mam wielki granatowy podskórny wylew w palcu, wielki ja diabli i boli - czym to potraktować? palec spuchnięty i torch esztywny ale chyba do jutra to przejdzie prawda?
mam tylko rywanol ale to raczje nie
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Sob gru 04, 2010 23:15 Re: SamsonZłeWchłanianie*2koty stracily dom,sytuacja jest ciężka

Rywanol to się chyba faktycznie nie przyda w tym przypadku. A może masz altacet? Albo fastum?
Mnie ostatnio na wylew podskórny (a zrobił się pod okiem) Pani Mgr w aptece poleciła maść z arniki - tania i skuteczna, ale koszmarnie tłusta.
Stosowałam ją również na siniaki (a podatna jestem), obrzęki i ukąszenia - sprawdzała się świetnie.

Z domowych sposobów to ponoć na stłuczenia i obrzęki pomagają okłady z kapusty.
Jeszcze mogą być kompresy z roztworu sody.
Zasadniczo schładzać, a nie rozgrzewać.

Willow_

Od: Nie maja 23, 2010 18:06

Post » Nie gru 05, 2010 8:17 Re: SamsonZłeWchłanianie*2koty stracily dom,sytuacja jest ciężka

Boję się, że krwiak tak szybko się nie wchłonie, ja sobie latem stlukłam mocno rękę, to wchłaniało mi się 2 miesiące, ale to był spory wylew. Lekarz kazał mi delikatnie masować.
Jesli to krwiak tuż pod skórą, a naprawdę mocno boli to nie wiem, czy by nie pomogło nakłucie (sterylne warunki!) i spuszczenie zawartości, widziałam, jak coś takiego robił chirurg przy chemicznym niszczenu żylaków.
Bo tak to, jak dziewczyny pisały - zimne okłady, altacet, zmiażdona kapusta (i podobno surowa wolowina :mrgreen: )
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie gru 05, 2010 12:16 Re: SamsonZłeWchłanianie*2koty stracily dom,sytuacja jest ciężka

zapraszam na herbatę ... bazarek dla Klary i Mufasy Obrazek
viewtopic.php?f=20&t=121075

Willow_

Post » Nie gru 05, 2010 12:58 Re: SamsonZłeWchłanianie*2koty stracily dom,sytuacja jest ciężka

Willow_ dzięujemy bardzo za bazarek :1luvu:

mój palec jeszcze granatowy

.

Anna Rylska

Post » Nie gru 05, 2010 13:35 Re: SamsonZłeWchłanianie*2koty stracily dom,sytuacja jest ciężka

Anna Rylska pisze:mój palec jeszcze granatowy

Granat teraz w modzie :lol: ... niestety pewnie jeszcze trochę powalczysz z tym wylewem

Willow_

Post » Nie gru 05, 2010 15:20 Re: SamsonZłeWchłanianie*2koty stracily dom,sytuacja jest ciężka

Anna Rylska pisze:
Willow_ pisze:Ania wyraziła zgodę, więc zrobiłam zgłoszenie kandydata do ankiety na pomoc z KrakVetu :)
Mam nadzieję, że oddacie głos kiedy ankieta już powstanie :ok:

viewtopic.php?f=1&t=120922&p=6753113#p6753113

Chciałam jeszcze raz bardzo serdecznie podziękować za zauważenie starań, zaufanie :1luvu: :1luvu: :1luvu:

i tak jak napisałam w innym wątku - masz dom obecnie mieści 15 kotów ( na dniach powinna ta liczba sie zmniejszyć, dwa kociaki idą do domu i najprawdopodobniej Oskar :) ), w 2 lokalach, z czego kilku jest dożywotnich rezydentów, dwa koty białaczkowe, jeden z karłowatością przysadkową, kot z zespołem złego wchłaniania.
Staramy się im zapewnić jak najlepsza opiekę i warunki, mogą to potwierdzić Osoby, które u nas bywały.
Koty adoptowane od nas są zdrowe, zadowolone i oswojone.

Pod swoją opieką mam również stadko 28 bezdomnych kotów i kilka okolicznych psiaków, które dokarmiam i lecze w razie potrzeby, budujemy budki na zimę.
Pomagamy tyle ile możemy, choć wiem, że to zawsze jest za mało! :(

Anna Rylska

Post » Nie gru 05, 2010 16:31 Re: SamsonZłeWchłanianie*2koty stracily dom,sytuacja jest ciężka

zapraszam na bazarek
viewtopic.php?f=20&t=121087

Anna Rylska

Post » Nie gru 05, 2010 21:33 Re: SamsonZłeWchłanianie*2koty stracily dom,sytuacja jest ciężka

Co do krwiaków to z tego co pamiętam najpierw schładzamy aby się nie rozlewało, a na późniejszym etapie rozgrzewamy aby szybciej się wchłonęło. Chodzi o obkurczenie a potem rozszerzenie naczyń krwionośnych. Proponuję wymoczyć w szarym mydle (woda ciepła, lecz nie gorąca), tak przynajmniej pół godzinki minimum raz dziennie :wink:

W ankiecie do Krakvetu masz mój głos. Trzymam wielkie wielkie :ok: :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Od: Czw sty 08, 2009 21:22

Post » Pon gru 06, 2010 0:07 Re: SamsonZłeWchłanianie*2koty stracily dom,sytuacja jest ciężka

Pora Anię lansować -> ankietowy banerek :)

Obrazek :ok: :ok: :ok:
Kod: Zaznacz cały
[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=120922][img]http://miau.strefa.pl/AR_KV2010XII.gif[/img][/url]
Obrazek

graszka-gn

Od: Wto maja 29, 2007 19:04

Post » Pon gru 06, 2010 8:15 Re: SamsonZłeWchłanianie*2koty stracily dom,sytuacja jest ciężka

graszka-gn ... wielkie dzięki :!: - pozostaję pod wrażeniem Twoich zdolności

Willow_

Post » Pon gru 06, 2010 15:00 Re: SamsonZłeWchłanianie*2koty stracily dom,sytuacja jest ciężka

phantasmagori :1luvu:

Proszę o zaglądanie na wątek Klary i Mufasy, kociaki potrzebują też DT, ja naprawdę nie jestem w stanie im zapewnić wg mnie szybko należytej opieki, a bardzo chcę. Kotka potrzebuje badań i testów, nie chce ich trzymać długo w odosobnieniu.
Koty też muszą jeść.

Mój palec jaśnieje :)

Anna Rylska

Post » Pon gru 06, 2010 16:28 Re: SamsonZłeWchłanianie*2koty stracily dom,sytuacja jest ciężka

Aniu, koty adoptowane od Ciebie to koty przepełnione miłością, którą im dawałaś od pierwszych dni pobytu u Ciebie :1luvu:

Czy mogłabyś policzyć, ile kotów wyadoptowałaś? To też dobry argument :lol:

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pon gru 06, 2010 21:49 Re: SamsonZłeWchłanianie*2koty stracily dom,sytuacja jest ciężka

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

Post » Pon gru 06, 2010 21:53 Re: SamsonZłeWchłanianie*2koty stracily dom,sytuacja jest ciężka

Aniu, mój głos dla Ciebie poszedł. Rozwijam wici wśród wszystkich znajomych. Oby się udało :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

[poprzednia][następna]