SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie mar 29, 2015 22:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Moi jedzą normalne bytowe, te które m. in. wyliczyłaś - GranataPet głównie, plus CatzfineFood i Feringa ku odmianie. Feringa podobno ma dobry udział fosforu. Łaciastemu uropet nie wystarczał, teraz dostaje urinomed rano i wieczorem, urinovet pomiędzy i póki co, odpukać, pH ma dobre.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Wto mar 31, 2015 18:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

A co sądzicie o karmie Josera Marinesse?
ser_Kociątko

Post » Czw kwi 02, 2015 9:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Nie ma jej na liście karm suchych polecanych wiec możliwe, że jest kiepskiej jakości. Pewnie ma zboża i śladowe ilości mięsa.

nataleia

Od: Śro lut 19, 2014 14:47

Post » Czw kwi 02, 2015 16:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Karma na pewno lepsza niż karmy zbożowe bo nie zawiera [edit] zbóż glutenowych ;), i jest konserwowana naturalnie. Ale cudów nie ma pełno ryżu i ziemniaków, mało białka, mało tłuszczu a co za tym idzie sporo węglowodanów.
Ale na tle zbożówek nie jest źle.
Ostatnio edytowano Pt kwi 03, 2015 5:56 przez grainfreek, łącznie edytowano 1 raz

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Czw kwi 02, 2015 18:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ok dziękuję bardzo za informacje :)
ser_Kociątko

Post » Czw kwi 02, 2015 18:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Yyy... jak dla mnie ten ryż niczym się nie różni od zbóż, tyle że glutenu nie ma - ale to takie same węglowodany, do niczego koyu niepotrzebne :roll:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Czw kwi 02, 2015 21:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Mam zamiar zamowic wiekszy wór karmy dla kota (1 rocznego). Do tej pory karmilam go TOTW i Purizonem (nie licząc 2 miesiecy z RC). Chcialam wypróbowac zupelnie nowa karme, koniecznie bezzbozowke. Przeczytalam mnostwo opinii ale nadal nie wiem co wybrac. W zasadzie biore pod uwage tylko trzy opcje: Orijen, Acana i Applaws. Wszystkie 3 sa w prawie identyczne cenie. Juz prawie zdecydowalam sie na Orijen (6,8 kg) ale jeszcze sie waham bo to jednak ryzyko ze kotu nie bedzie smakowala zupelnie nowa karma :strach: . A moze nie zmieniac i pozostac przy sprawdzonym TOTW lub Purizonie, co do których mam pewnosc ze mu smakuja i słuza od prawie roku?
https://www.youtube.com/watch?v=8NIlVyBtopc
Koty potrafią zranić w jeden sposób - odchodząc.

rest

Od: Sob gru 27, 2014 17:08

Post » Czw kwi 02, 2015 22:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

rest pisze:Mam zamiar zamowic wiekszy wór karmy dla kota (1 rocznego). Do tej pory karmilam go TOTW i Purizonem (nie licząc 2 miesiecy z RC). Chcialam wypróbowac zupelnie nowa karme, koniecznie bezzbozowke. Przeczytalam mnostwo opinii ale nadal nie wiem co wybrac. W zasadzie biore pod uwage tylko trzy opcje: Orijen, Acana i Applaws. Wszystkie 3 sa w prawie identyczne cenie. Juz prawie zdecydowalam sie na Orijen (6,8 kg) ale jeszcze sie waham bo to jednak ryzyko ze kotu nie bedzie smakowala zupelnie nowa karma :strach: . A moze nie zmieniac i pozostac przy sprawdzonym TOTW lub Purizonie, co do których mam pewnosc ze mu smakuja i słuza od prawie roku?

Ja bym chyba zmieniła. Kotu też się może karma znudzić, prawda?
Moją przestawiłam po RC na Orijena, teraz smakuje jej i Purizon. Wydaje mi się, że jak kot w ogóle już jada bezzbożówki, to będzie to po prostu zmiana smaku na coś nowszego.
Orijen jest bardzo, bardzo aromatyczny :)

A jakie widzisz różnice miedzy TOTW i Purizonem? Oczywiście nie pytam o skład, tylko odbiór karmy przez kociaka.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Pt kwi 03, 2015 5:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

PumaIM pisze:Yyy... jak dla mnie ten ryż niczym się nie różni od zbóż, tyle że glutenu nie ma - ale to takie same węglowodany, do niczego koyu niepotrzebne :roll:

Racja Puma, chodziło mi właśnie o to, że to nie typowe glutenowe zboże - lepszy ryż niż inne zboża (pszenica, kukurydza)- takie moje zdanie. Gluten i węgle to największy syf w karmie (pomijając typową chemię). Mając do wyboru typowa karmę zbożową a tę Joserę wybór padł by na Joserę.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Pt kwi 03, 2015 9:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Polina pisze:
rest pisze:
A jakie widzisz różnice miedzy TOTW i Purizonem? Oczywiście nie pytam o skład, tylko odbiór karmy przez kociaka.

Dziękuje za odpowiedz. Jezeli chodzi o róznice jest jedna podstawowa: kotek spozywa Purizon z wiekszym entuzjazmem i zawsze wymiata miske do czysta. Moze dlatego ze dostawal go rzadziej niz TOTW ktorego mialam 7 kg a Purizona o polowe mniej. Wydaje mi sie tez, ze Purizon jest tez bardziej aromatyczny a chrupki takie jakby wilgotne co moze sie kotu podobac. Poza tym jeszcze jedna roznica w zachowaniu - po Purizonie ma jakby wiecej energii i szybciejbiega :twisted:
https://www.youtube.com/watch?v=8NIlVyBtopc
Koty potrafią zranić w jeden sposób - odchodząc.

rest

Od: Sob gru 27, 2014 17:08

Post » Pt kwi 03, 2015 9:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

W wiekszości rodzajów Power of Nature, uważanej za bardzo dobrą karmę, jest brązowy ryż.

Co do kocich smaków u mnie kusi tylko RC (innych zbozowych nie kupuję, więc nie wiem). Aktualnie jedynie staruszka je RC (Renala na nerki), ale młodsze ciagle próbuja się dopchać do jej miski. Jedzą TOTW, probowalam z mniejszymi ilosciami Applawsa i Orijena, ale szału nie było. Nie wiem, czy roznica w cenie jest uzasadniona odpowiednio roznicą jakości, a koty często dostaja mięso i inne mokre, więc chyba zostane przy TOTW. Przestawianie z RC na bezzbożowki zaczynalam od PON i nawet jadly, ale z powodu przerwy w dostawach kupilam TOTW i tak został.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 3 >>

Post » Pt kwi 03, 2015 13:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

rest pisze:
Polina pisze:
rest pisze:

Dziękuje za odpowiedz. Jezeli chodzi o róznice jest jedna podstawowa: kotek spozywa Purizon z wiekszym entuzjazmem i zawsze wymiata miske do czysta. Moze dlatego ze dostawal go rzadziej niz TOTW ktorego mialam 7 kg a Purizona o polowe mniej. Wydaje mi sie tez, ze Purizon jest tez bardziej aromatyczny a chrupki takie jakby wilgotne co moze sie kotu podobac. Poza tym jeszcze jedna roznica w zachowaniu - po Purizonie ma jakby wiecej energii i szybciejbiega :twisted:

Teraz ja dziękuję :)
Tak właśnie zastanawiałam się na TOTW i zrezygnowałam z niej, bo mam w domu niejadka i karma może ją za słabo kusić. Co innego, gdy mamy kotka z apetytem. Orijen daje po nosie zdrowo i jest taki tłusty, Purizon pachnie delikatniej, ale też mocno, więc młoda wcina. Kiedyś zaryzykuję i kupie TOTW, zobaczymy.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Pt kwi 03, 2015 18:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Arcana PoN ma dwie linie: Natural Cat (w skład której wchodzą Meadowland Mix i Fees Favorite - totalnie bezzbożowe) oraz Active Cat (Cookie's Choice i Farm Mix - z brązowym ryżem). Wybieramy karmę z pierwszej linii (najlepiej M.Mix) i już.

Nie wiem, gdzie ta "większość rodzajów" 8)

anuuuusia

Od: Sob lut 15, 2014 15:25

Post » Pt kwi 03, 2015 22:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Arcana pisze:W wiekszości rodzajów Power of Nature, uważanej za bardzo dobrą karmę, jest brązowy ryż.

Te wersje z ryżem są nowsze, osobiście nie kupuję ich.
Świetna opinia o PON wynika ze składu starszych wersji, które są bezzbożowe. Nadal można je kupić.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Sob kwi 04, 2015 8:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Faktycznie tylko mi sie wydawało, ze ryżowych jest więcej, bo bezryżowych czasem brakuje ;)
Minusem PON jest jednak cena, nawet wieksze opakowania są dość drogie w porownaniu z innymi bezzbożówkami, oprocz tego - dostepność w niewielu sklepach, no i przerwy w dostawach.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 3 >>

[poprzednia][następna]