Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 27, 2007 17:49

izaA pisze:
tig_ra pisze:IzA omowie obie kramy bo znajduja sie wysoko na liscie TOP ;)
ale odpowiedz jaka otrzymalas jest tak pokretna, jak tylko mozna sobie wyobrazic : bo czym innym jest mieso swieze, nie mrozone a czym innym uzycie do produkcji swiezego miesa, zamiast suszonego (maczki) :twisted:

kurde zesz...
Kitty mnie ubiegla w zakladaniu tematu, bowiem chcialam sama zalozyc, by moc na pierwszej stronie zamiescic tego TOPA :?, wtedy mozna by aktualizowac dajac odsylacze do konkretnych stron, gdzie sa omawiane karmy...
a tak to dooopa, prosze milych pan, znowu trzeba bedzie przekopywac sie przez caly watek, a watpie by az tylu ambitnych znalazlo sie na forum...:?

To mam pomysł, żeby napisać kolejną część, a tę zamknąć już teraz...rzeczywiście to miałoby sens :lol: z listą top 10 w pierwszym poście...Że odpowiedź nie pies ni wydra - też zdążyłam zauważyć, ale zacytowałam ze względu na ilość mięsa...
OK, orijen the best...ale czy jest wersja light? Bo moje muszą dbać o linię...jedzą na rozkaz i ograniczone ilości...inaczej..ile fabryka dała...

O ile pamietam z informacji na stronie Orijena to to jest karma holistyczna , nie ma podzialu na kociaki, koty dorosle, kastraty, karmy specjalistyczne itd więc aby karmic kota np z nadwaga trzeba mu dawac okreslone dawki- porcje karmy. Na stronie jest chyba wyszczególnione, ile.Nie wiem czy jest miarka dla kotow z nadwaga ale mozna dawac pół porcji, na przyklad z porcji dla kotow dorosłych.
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Pt lip 27, 2007 17:56

Ja myślę, że ten wątek można spokojnie zamknąć, bo nie zawiera wielu strasznie ważnych informacji, pierwszych 5 stron to jest w ogóle OT. Tig_ra, załóż nowy wątek i zrealizuj swój pomysł, bo naprawdę warto. W tym nie ma nic aż tak mądrego, żeby go zostawiać- skopiujesz sobie jedynie z niego swoje opisy Orijena, Felidae i RC.

I błagam, nie piszcie więcej, ze sucha Animonda ma 32% mięsa, bo to jest kłamstwo okropne.

Chyba musze zamieśc zdjęcie składu z opakowania, gdzie jest 8% mięsa
Po prostu Ania jestem :wink:

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Pt lip 27, 2007 18:16

O, właśnie kiedyś myślałam nad założeniem takiego tematu, gdzie byłyby opisane wszystkie karmy, a przynajmniej te ważniejsze... Skład, zawartość mięsa, różne takie dane, doświadczenia forumowiczów... Czyli dokładnie tak jak tig_ra opisała Orijena i Felidae...

Wiem, ze to byłoby cholernie pracochłonne... Ale może wspólnymi siłami dałoby się zrobić? :wink:
Szanse jeden na milion mają to do siebie, że sprawdzają się w dziewięciu na dziesięć przypadków.
Obrazek

Mruczanka

Od: Pon mar 27, 2006 20:00

Post » Pt lip 27, 2007 18:21

teraz dla odmiany i na prosbe Izy porownanie

CHICKEN SOUP :arrow: str. 17 watku

PLATINUM EDITION

karma holistyczna :) to okreslenie budzi czasem watpliwosci co do uzycia tego slowa w stosunku do karm kocich :D

SKLAD:
Kurczak, indyk, kaczka, pełny niełuskany ryż brązowy i biały, tłuszcz z kurczaka (konserwowany witaminą E), owies, słodkie ziemniaki (bez części zielonych), jęczmień, proso, łosoś, siemię lniane, jaja proszkowane bez skorupki, proszkowana celuloza, naturalny smak i zapach z kurczaka, marchewka, jabłko (bez gniazd nasiennych), fasolka, odtłuszczone mleko w proszku, algi, żurawina, cykoria (frukto-oligosacharydy), pietruszka, tauryna oraz wszystkie minerały i witaminy zalecane przez AAFCO w żywieniu kotów.

skladowo bardzo podobna do poprzedniczki
jednak widac, nie zawierajaca suszonego miesa, a swieze, procent swiezego miesa ogolem w karmie wynosi 45
co daje nam odpowiednio 6,75 % bialka pochodzacego z miesa

Gwarantowana analiza:
białko - 32%, tłuszcz - 9%, włókno - 8%, wilgotność - 10% max., tauryna - 0,1%, popiół - 6,3% max., magnez - 0,1% max., Omega 6 - 1,7%, Omega 3 - 0,3%.

nie robiac juz specjalnej analizy, mozemy "golym okiem" zobaczyc, iz w tym wypadku procent miesa zawartego w karmie jest nizszy i wynosi nie wiecej niz 18, podejrzewam ze w graniach 13-16 %
o zbilansowaniu wiele takze nie mozna powiedziec, z uwagi na brak szczegolowych danych, wyraznie widac takze mniejszy dodatek tauryny

zdecydowanie karma Chicken Soup wygrywa :mrgreen:
jednak powiedziala bym, ze za to Platinum Edition ma lepsze parametry odchudzajace :)
Ostatnio edytowano Nie lip 29, 2007 18:53 przez tig_ra, łącznie edytowano 1 raz

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Pt lip 27, 2007 18:27

chyba mi zle zyczycie ... :twisted:
wiecie jaka to robota opisac WSZYSTKIE uzywane przez forumowiczow karmy ??????
whiskasa tez mam opisac? :twisted:

tig_ra

Post » Pt lip 27, 2007 18:33

tig_ra pisze:whiskasa tez mam opisac? :twisted:

Musowo.
Ktoś tu zresztą pytał o jego skład 8)
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Pt lip 27, 2007 18:35

Myślę, że nie od razu wszyściusieńkie jednocześnie, na początek te najczęściej używane, wiem, że i tego będzie sporo, no ale na dobry początek parę opisów już zrobiłaś, więc tylko przekopiować :mrgreen: Stopniowo mogłabyś dodawać nowe opisy, np. tych karm, o które forumowicze by pytali. Analiza Whiskasa też by się przydała, żeby wszyscy znali temat.

Ja też coś tam wiem na temat karm, ale przy Twojej wiedzy to to nic imponującego nie jest.
Po prostu Ania jestem :wink:

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Pt lip 27, 2007 18:41

moś pisze:
izaA pisze:
tig_ra pisze:IzA omowie obie kramy bo znajduja sie wysoko na liscie TOP ;)
ale odpowiedz jaka otrzymalas jest tak pokretna, jak tylko mozna sobie wyobrazic : bo czym innym jest mieso swieze, nie mrozone a czym innym uzycie do produkcji swiezego miesa, zamiast suszonego (maczki) :twisted:

kurde zesz...
Kitty mnie ubiegla w zakladaniu tematu, bowiem chcialam sama zalozyc, by moc na pierwszej stronie zamiescic tego TOPA :?, wtedy mozna by aktualizowac dajac odsylacze do konkretnych stron, gdzie sa omawiane karmy...
a tak to dooopa, prosze milych pan, znowu trzeba bedzie przekopywac sie przez caly watek, a watpie by az tylu ambitnych znalazlo sie na forum...:?

To mam pomysł, żeby napisać kolejną część, a tę zamknąć już teraz...rzeczywiście to miałoby sens :lol: z listą top 10 w pierwszym poście...Że odpowiedź nie pies ni wydra - też zdążyłam zauważyć, ale zacytowałam ze względu na ilość mięsa...
OK, orijen the best...ale czy jest wersja light? Bo moje muszą dbać o linię...jedzą na rozkaz i ograniczone ilości...inaczej..ile fabryka dała...

O ile pamietam z informacji na stronie Orijena to to jest karma holistyczna , nie ma podzialu na kociaki, koty dorosle, kastraty, karmy specjalistyczne itd więc aby karmic kota np z nadwaga trzeba mu dawac okreslone dawki- porcje karmy. Na stronie jest chyba wyszczególnione, ile.Nie wiem czy jest miarka dla kotow z nadwaga ale mozna dawac pół porcji, na przyklad z porcji dla kotow dorosłych.

tak jak napisala Moś
Węglowodany są jednym z najczęstszych czynników prowadzących do różnorodnych problemów ze zdrowiem od rozstroju żołądka, nadwagi do cukrzycy.

Problem polega na tym, że w organizmie psa lub kota, węglowodany są rozpoznawane jako cukier i łatwo ulegają przemianie w tłuszcz.

Jako że węglowodany zbożowe są niedrogie, szeroko dostępne i nadają się do łatwego przetwarzania na karmę większość producentów zwiększa zawartość węglowodanów w diecie do 40% (to prawie połowa!)

I właśnie dlatego, pomimo że węglowodany nie są ani „naturalne” ani „holistyczne” dla psów i kotów, prawie wszystkie karmy „super Premium” albo „holistyczne” zawierają w składzie znaczny ich udział.

oraz :

Psy i koty z nadwagą nie zasługują na składniki niższej jakości, takie jak buraki, otręby, mąka czy inne wypełniacze, by stracić na wadze. Potrzebują one Twojej pomocy by otrzymywać odpowiednią ilość wysokiej jakości CANIDAE® lub FELIDAE®. Karmienie przynajmniej dwa razy dziennie około 50% standardowej zalecanej porcji pozwoli uzyskać rezultaty jakich oczekujesz.

w przypadku obu karm zasady karmienia sa te same: karma nadaje sie dla wszystkich kotow, niezaleznie od rasy, plci, wieku i wagi - nalezy tylko odpowiednio ja dawkowac

tig_ra

Post » Pt lip 27, 2007 18:41

Whiskas koniecznie.
Tak dla porównania, dla nowych forumowiczów.
Bo jak ktoś nowy karmi W czy KK - kieruje się go do pierwszej części tego wątku.
A 100 stron czytania + 100 stron kontynuacji - niestety zniechęca. A tak byłoby wszystko w jednym miejscu.
Szanse jeden na milion mają to do siebie, że sprawdzają się w dziewięciu na dziesięć przypadków.
Obrazek

Mruczanka

Post » Pt lip 27, 2007 18:43

Aleba pisze:
tig_ra pisze:whiskasa tez mam opisac? :twisted:

Musowo.
Ktoś tu zresztą pytał o jego skład 8)

i co ?
moze jescze mam go kupic? :twisted:
i przetestowac na sobie, bo na kotach nie smiala bym.... 8)

tig_ra

Post » Pt lip 27, 2007 18:45

Mam paczke suchego Whisakasa w szafie, z paczuszki dla maluszka :twisted:
Moge wstawić skład :twisted:
Obrazek

Mruczanka

Post » Pt lip 27, 2007 18:49

Mruczanka pisze:Mam paczke suchego Whisakasa w szafie, z paczuszki dla maluszka :twisted:

dawaj :!: :twisted:

musze odpoczac, przynajmniej sie posmiejemy :D

tig_ra

Post » Pt lip 27, 2007 19:02

tig_ra pisze:
Mruczanka pisze:Mam paczke suchego Whisakasa w szafie, z paczuszki dla maluszka :twisted:

dawaj :!: :twisted:

musze odpoczac, przynajmniej sie posmiejemy :D

Dobra, sama tego chciałaś :twisted:

Ekhm.
WHISKAS JUNIOR

Składniki: zboże, roślinne ekstrakty białkowe, mięsko i produkty mięsne (min. 4% kurczaka w brązowych granulkach, min. 4 % mięsa w mięsnych pasztecikach), tłuszcze, oleje, składniki mineralne, składniki pochodzenia roslinnego, mleko i produkty mleczne, warzywa

Analiza (%):
białko ogólne 32
oleje i tłuszcze surowe 13
popiół surowy 7
włókno surowe 7,5
wapń 1,1
fosfor 0,9
witamina A: 12000 IU/kg
witamina D3: 1200 IU/kg
witamina E 150 mg/kg
tauryna: 1000 mg/kg

Zawartość witamin gwarantowana do daty przydatności. Miedź (jako siarczan miedzi): 10 mg/kg. Z przeciwutleniaczami, barwnikami i konserwantami (dodatki UE).

:twisted:
Obrazek

Mruczanka

Post » Pt lip 27, 2007 19:33

Tigra a sucha Acana? bo niedroga i moje chetnie jedzą
nasze Obrazek potwory ;) + Fela i Frania na DS

pilne! Jajek i Dodek szukają dobrego Domu :)

xandra

Od: Nie paź 31, 2004 21:31

Post » Pt lip 27, 2007 19:37

Ja nie Tigra, ale :wink:
Acana to raczej dobra karma, 60 % mięska, normy dla ludzi...
Ten sam producent co Orijen :wink:
Obrazek

Mruczanka

[poprzednia][następna]