Witam,
mam pytanie dotyczące sterylizacji kotki.
moja kotka ma rok i 4,5 miesiąca.
nie jest wysterylizowana, ponieważ moja mama sie na to nie zgadza (mówi że jest to niebezpieczne itp.), chociaż ja chciałabym ją wysterylizować.
kotka nie wychodzi z domu, dzisiaj była u weterynarza na odrobaczaniu, wetka zbadała ją - kicia jest zdrowa, zaszczepiona wczesniej Felovax3.
karmię ją puszkami Hills'a i suchym Royal Canin, czasami surowym mięsem wołowym i z kurczaka (gotowanego nie lubi), białym serem itp.
pierwszą ruję miała w czerwcu tego roku. ruje powtarzają się co około miesiąc i trwają ponad tydzień.
kicia waży teraz 2,5 kg , ale we wrześniu ważyła 2,65 (może to dlatego ze właśnie skończyła jej się kolejna ruja?)
i teraz moje pytanie:
jak często zdarza się ropomacicze i guzy sutek u kotek, które nie dostają hormonów, nie mają kociaków? i w jakim wieku najczęściej? jakie są pierwsze obiawy ropomacicza? na jakim etapie tej choroby można kotkę jeszcze uratować?
na ile niebezpieczna jest sterylizacja? co dokładnie kotka dostaje jako narkozę? (tak jak przy uśpieniu, tylko w mniejszej, odpowiedniej dawce?) - na ile niebezpieczne jest same podanie narkozy?
co dokładnie może się stać podczas operacji? (jakie komplikacje?)
czego jeszcze można się obawiać sterylizując kotkę?
nie musisz mnie namawiać - ja wiem że to jest dla kotki najzdrowsze...
od jakiegoś czasu planuję po prostu (bez zgody mamy

) wysterylizować kotkę
tylko nie wiem czy to mi się uda
(mój tata się zgadza, wszyscy inni też chcą)
ile czasu po zakończeniu rui kotka może zostać wysterylizowana?
ruja właśnie się skończyła (dzisiaj), planowałam zrobić to w poniedziałek 19.12.05 , ale nie wiem czy to nie za wczesnie...
tylko już następnego (20.12) dnia będę miała gościa na kilka tygoni (to może byc stres dla kotki) a potem święta, sylwester (jeszcze większy stres).
moze po prostu poczekać do stycznia?
pozdrawiam i czekam na odpowiedź.