Pytanie do osob karmiacych koty RC (promocyjny)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 15, 2005 11:50

A ja sama nie wiem co robić :( Minął tydzień po odkorkowaniu Sissy i niby jest dobrze, ale i tak nie wyrpóżnia się regularnie. Oba koty (bo i Ivan ostatecznie dostał problemów pokarmowych po RC) dostają codziennie bezo-pet i oliwę. Mimo tego nie załatwiają się bez problemu. Po 2 dniach baję się dłużej czekać i podaję im 1/2 ml Duphalaca.

Martwie się żeby ich organizu nie przyzwyczaiły się do sztucznego wspomagania, a jednocześnie boję się czekać na kupę dłużej niż 2 dni żeby znowu się nie zatkały. Czy ktoś ma jakiś dobry patent jak poradzić sobie z tym problemem?

buba

Od: Pon lut 17, 2003 14:22

Post » Pon sie 15, 2005 14:13

Oj - u nas bylo to samo - kilka tygodni trwalo zanim organizmy kotow najbardziej zatkanych wrocily tak naprawde do normy. Mialam wrazenie ze te koty ktore zatkaly sie na dobre - przez dlugi czas mialy jeszcze cos w rodzaju porazenia odbytnicy - bo czuc bylo ze tego kalu tuz przy ujsciu jest duzo (macajac kota przez brzuch), ze sie zbiera - a kot nawet nie probowal sie zalatwiac zanim naprawde duzo go nie bylo.
Bardzo ladnie kotom pomagalo podawanie raz dziennie Lactulosum - co sprawialo ze ten kal nie zbijal sie w twarde grudy i latwiej wychodzil.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon sie 15, 2005 14:33

Blue pisze:Oj - u nas bylo to samo - kilka tygodni trwalo zanim organizmy kotow najbardziej zatkanych wrocily tak naprawde do normy. Mialam wrazenie ze te koty ktore zatkaly sie na dobre - przez dlugi czas mialy jeszcze cos w rodzaju porazenia odbytnicy - bo czuc bylo ze tego kalu tuz przy ujsciu jest duzo (macajac kota przez brzuch), ze sie zbiera - a kot nawet nie probowal sie zalatwiac zanim naprawde duzo go nie bylo.
Bardzo ladnie kotom pomagalo podawanie raz dziennie Lactulosum - co sprawialo ze ten kal nie zbijal sie w twarde grudy i latwiej wychodzil.

Hej Blue - koty moich rodzicow jedza pokarm od Ciebie (dzieki) - nic im nie jest i uwielbiaja go :D . Kupy piekne i obfite - jak dawniej... jestes pewna, ze to po jedzeniu?

Chilli

Od: Wto mar 08, 2005 15:00

Post » Pon sie 15, 2005 16:08

Blue pisze:Bardzo ladnie kotom pomagalo podawanie raz dziennie Lactulosum - co sprawialo ze ten kal nie zbijal sie w twarde grudy i latwiej wychodzil.

i nadal go podajesz czy już nie ma potrzeby? Duphalac (podaję go) to też laktuloza. Martwię się tylko czy koty mi się nie "uzależnią". Kiedy interweniuszesz z lactulosum z ręku? Ile cierpliwie czekasz na "naturalną" kupkę zanim poasz lek?

buba

Od: Pon lut 17, 2003 14:22

Post » Pon sie 15, 2005 17:48

hmmmm
Ja też karmię promocyjnym RC i mam wrażenie ze kupek jest więcej a na pewno są twardsze.

Mieszam RC z Hillsem, może to dlatego :)
ObrazekObrazek

dyzio_miszcz

Od: Wto maja 03, 2005 23:06

Post » Pon sie 15, 2005 17:49

co prawda nie jestem Blue :) ale miałyśmy bardzo podobne problemy ze zdrowiem kotów w tym samym czasie i to prawdopodobnie spowodowane żywieniem tą samą karmą. Ja podawałam Lactulozę przez tydzień, 3 razy dziennie plus tylko mokre jedzenie typu Intestinal Eukanuby przez dwa tygodnie, potem mokre i Hillsa suchego i/d. Lactuloza była w płynie. Zmiękczała masy kałowe i zmuszała jelita do pracy. Wg opinii mojej wetki nie powoduje ona rozleniwienia pracy jelit i można podawać przez dłuższy czas, w przeciwieństwie do parafiny. A i cierpliwie czekałam na kupkę 2 dni, potem podawałam lactulozę.
ObrazekMaksioObrazekUtuli

Blues

Od: Wto maja 25, 2004 12:15

Post » Pon sie 15, 2005 18:44

Chilli - dopuszczam mozliwosc ze tylko czesc partii tej karmy byla felerna, bo naprawde, mimo wysilkow intelektualnych z mojej strony - nie udalo mi sie znalesc innej przyczyny tego co sie stalo z cala moja siodemka (dodatkowo oprocz tych fatalnych zatwardzen jak sie okazalo wszystkie koty mialy przejsciowy bialkomocz - Skierce utrzymuje sie do teraz, ale na szczescie juz sie zmniejszyl).
I naprawde - bardzo by mi zalezalo zeby znalesc inna przyczyne tego stanu rzeczy - bo przeciez jesli to nie karma - to cos musialo to spowodowac. Ale co? Moge oglosic konkurs na pomysly ;)

Co do diety po tej historii - nasze koty solidarnie przez ponad tydzien dostawaly lactulosum do pyskow - gdy ktorys choc troszke sie przytkal (omacywalam im codziennie brzuchy) - to od razu dostawal jeszcze parafine. Potem lactulosum dostawaly przez kolejny tydzien co drugi dzien. najdluzej dostawala je Luna, reszta kotow po tych 2.5 tygodnia przestala bo wrocila do normy - choc przez jakis czas jeszcze u niektorych ten kal bywal twardszy i wiekszy niz normalnie, ale to tez sie uregulowalo z czasem.
Od czasu zaparcia koty conajmniej jeden posilek dziennie (dostaja 3) maja z surowego miesa.
Problemow z zalatwianiem zero na ta chwile. tak jak do czasu gdy kupilam tego cholernego RC...

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon sie 15, 2005 19:34

Blue pisze:Chilli - dopuszczam mozliwosc ze tylko czesc partii tej karmy byla felerna, bo naprawde, mimo wysilkow intelektualnych z mojej strony - nie udalo mi sie znalesc innej przyczyny tego co sie stalo z cala moja siodemka (dodatkowo oprocz tych fatalnych zatwardzen jak sie okazalo wszystkie koty mialy przejsciowy bialkomocz - Skierce utrzymuje sie do teraz, ale na szczescie juz sie zmniejszyl).
I naprawde - bardzo by mi zalezalo zeby znalesc inna przyczyne tego stanu rzeczy - bo przeciez jesli to nie karma - to cos musialo to spowodowac. Ale co? Moge oglosic konkurs na pomysly ;)

Hmmm... ja tez nie mam pojecia... w kazdym razie ta partia, ktora wyslalas byla OK.
Moze Twoje koty mialy alergie na jakis nowy skladnik tej karmy? :?

Chilli

Od: Wto mar 08, 2005 15:00

Post » Wto sie 19, 2008 22:35

Moja Nutka po RC Kitten promocyjnym dostała alergii pokarmowej objawiającej się swędzącymi strupkami na szyi. Po odstawieniu karmy ( na profilum) wszystko przeszło,Wróciło kiedy wyjęłam opakowanie RC Kittena kiedy pojawiła sie u nas druga kotka. Nuta natychmiast dostała swędzenia na szyi jak tylko zobaczyła opakowanie RC ( oczywiści pewnie podjadała). Tak samo reaguje na RC Exigent. wiec mnie się ta karma nie podoba.

Nuta

Od: Sob maja 31, 2008 17:53

[poprzednia]