Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
mara pisze:Jednej rzeczy nie rozumiem . Na wystawie mogą być tylko koty zgłoszone do oranizatora. Zgłoszenie musi być opłacone.
To moje pytanie jest takie: czy zgłaszane są na wystawę koty bez rodowodów, czy też są one przemycane.
A może są zgłaszane w grupie kotów domowych - wtedy to już tylko problem kupującego,że chce kupić kota domowego za np. 600,oo
TŻ Oberhexe pisze:Tez_Kaska pisze:TŻ Oberhexe pisze:I tak nie rozwiąże to problemu tych "chodowców", którzy nie są nigdzie zarejestrowani... Tak długo, jak polskie prawo dopuszcza rozmnażanie i sprzedawanie zwierząt bez ładu i składu, wszystkie te akcje będą walką z wiatrakami...
Na tej wystawie mogli wystawiac hodowcy niezarejestrowani????? vide:pierwszy post
Pokaż mi proszę, z czego to wywnioskowałaś.
Rozwiązanie kwestii nieuczciwości hodowców zarejestrowanych nie rozwiąże problemu tych, którzy nawet się nie próbują podpinać pod żaden związek, a którym zakazać czy nakazać czegokolwiek w Polsce nie może żaden związek.
Łukasz pisze:No niech mi będzie wolno dolać oliwy do ognia. To przegląd pierwszych kilku stron:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41063700
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42018724
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41524976
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41893647
Nie chce robić reklamy, lecz pokazać skalę zjawiska. Może ktoś napisze do administratorów allegro?
Ska pisze:agal pisze:Ska pisze:Coz, ja troche nie rozumiem po co te dyskusje skoro wszyscy stoimy po tej samej stronie barykady.
Czy ktos uwaza ze jest cos niehalo z pomyslami Wojtka?
Jesli tak, to co konkretnie?
Wiesz, co jest niehalo z pomysłaem Wojtka i kilku jeszcze innych osób wypowiadających się w tym wątku? Że są pomysłami. Potrzeba do tego realizatora. Ja naprawdę chętnie wydrukuję i powielę 500szt artukułu rasowy=rodowodowy, tylko niech ktoś stanie i go rozdaje, bo tak się składa, że będąc na wystawie mam wiele innych związanych z wystawianiem kotów rzeczy do załatwienia.
Chcecie coś zrobić? To proszę - zróbcie. Nie gadajcie nam, że trzeba - tylko działajcie. Bo my działamyJeśli i Wy się dołączycie - będzie nas więcej. I może w końcu cos zawalczymy.
A.
Agal, jakos dziwnie odbietam Twoj post.
Zapewne to Internet powoduje znieksztalcenie.
Kocurro pisze:mara pisze:Jednej rzeczy nie rozumiem . Na wystawie mogą być tylko koty zgłoszone do oranizatora. Zgłoszenie musi być opłacone.
To moje pytanie jest takie: czy zgłaszane są na wystawę koty bez rodowodów, czy też są one przemycane.
A może są zgłaszane w grupie kotów domowych - wtedy to już tylko problem kupującego,że chce kupić kota domowego za np. 600,oo
już Ci mówię - na wystawie jest kot zarejestrowany i reklama - koty bez rodowodu np. z niezarejestrowanego krycia siedzą w domu
Tez_Kaska pisze:Prosze Cie uprzejmie: Krok pierwszy,post pierwszy: zdefiniowanie problemu hodowcow ktorzy sprzedawali kociaki z rodowodem lub bez podczas wystawy. Krok drugi: piszesz o niemoznosci rozwiazania problemu "chodowcow' niezrzeszonych.
koc-cat pisze:kolejne wystawy to:
19-20 marca OPOLE
TŻ Oberhexe pisze:Tez_Kaska pisze:Prosze Cie uprzejmie: Krok pierwszy,post pierwszy: zdefiniowanie problemu hodowcow ktorzy sprzedawali kociaki z rodowodem lub bez podczas wystawy. Krok drugi: piszesz o niemoznosci rozwiazania problemu "chodowcow' niezrzeszonych.
Napisałem, że wprowadzenie restrykcji związkowo-wystawowych nie rozwiąże problemu "chodowców" niezrzeszonych, czyli tych, którzy na wystawach po prostu się nie pojawiają... Bo to jest oczywiste.
Marianna pisze:
Ależ może być o wiele prościej - kociaki są wystawiane jako miot w kategorii 3-6 miesięcy, są tak młode, że rodowodu jeszcze nie mają wyrobionego - nawet jeśli są z legalnego krycia. Obok mnie Pani sprzedająca NFO mówiła swojej klientce, że oto ma do sprzedania maluchy, ale nie mają jeszcze rodowodu, bo nie zdażyła przed wystawą wyrobić i że rodowody dopiero za jakiś czas będzie dla nich miała.
A ja mam pytanie: czy sprzedaż kotów bez rodowodu po rodowodowych rodzicach jest PRAWNIE nielegalna, czy to tylko kwestia etyki?
Tez_Kaska pisze:TŻ Oberhexe pisze:Tez_Kaska pisze:Prosze Cie uprzejmie: Krok pierwszy,post pierwszy: zdefiniowanie problemu hodowcow ktorzy sprzedawali kociaki z rodowodem lub bez podczas wystawy. Krok drugi: piszesz o niemoznosci rozwiazania problemu "chodowcow' niezrzeszonych.
Napisałem, że wprowadzenie restrykcji związkowo-wystawowych nie rozwiąże problemu "chodowców" niezrzeszonych, czyli tych, którzy na wystawach po prostu się nie pojawiają... Bo to jest oczywiste.
Tylko ten watek zaczal sie od hodowcow zrzeszonych - chyba ze sie myle?
Oberhexe pisze:Tez_Kaska pisze:TŻ Oberhexe pisze:Tez_Kaska pisze:Prosze Cie uprzejmie: Krok pierwszy,post pierwszy: zdefiniowanie problemu hodowcow ktorzy sprzedawali kociaki z rodowodem lub bez podczas wystawy. Krok drugi: piszesz o niemoznosci rozwiazania problemu "chodowcow' niezrzeszonych.
Tylko ten watek zaczal sie od hodowcow zrzeszonych - chyba ze sie myle?
Tak, zaczął się, ale na hodowcach zrzeszonych się nie kończy. Czytając miau już przez jakiś czas, powinnaś to doskonale wiedzieć.
A co do pouczeń łukasza - uważam, ze są nie na miejscu ze strony człowieka, który sam włożył pseudohodowcy najlepszy argument za jego procederem - finansowy. I to mimo wiedzy, któą miał podaną na tacy.
Takie właśnie rzeczy mnie wpieniają do białości: tworzenie popytu na zwierzęta nibyrasowe, mimo dostępu do informacji
Użytkownicy przeglądający ten dział: asoio, Google [Bot] i 78 gości