Ptysiowa historia -foto str.4 - PTYŚ MA FIV...PTYŚ MA DOM!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 20, 2004 22:25

Zuza,to ty nauczyłas mnie ,ze dorosłe koty moga mieć swoją szansę. Kazdy dorosły kot pewnie jest na cos chory. To co, mamy je odrzucac? Problem polega tylko na tym, że nie mam zadnego prawa narazać swojego kotka. Ty jednak dajesz sobiez tym radę.
Magda

ObrazekObrazek
Pokemon i Ptyś

magda gabryś

Od: Wto kwi 22, 2003 20:54

Post » Sob lut 21, 2004 9:49

Magdo, zawsze bede zdania, ze dorosle koty powinny miec szanse :-) Oczywiscie, ze nie nalezy ich odrzucac z powodu choroby, choroby mozna leczyc, biorac malucha tez nie mamy zadnej gwarancji, ze kiedys na cos nie zachoruje.

Ale tu sprawa nie jest prosta. Gdybys nie miala kota - namawialabym Cie na wziecie Ptysia. On moze przeciez zyc wiele lat i nigdy objawow nie miec. Ale tu jest kwestia mozliwosci (znikomej, ale zawsze) narazenia kota, ktory juz pozostaje pod Twoja opieka. I dlatego nie bede namawiac do niczego. I zaakceptuje kazda Twoja decyzje i uszanuje ja. I zrozumiem.

Czy ja dalam sobie z tym rade? Nie powiedzialabym. Najpierw ryczalam jak bobr i bylam kompletnie zalamana (po tym jak sie okazalo, ze Pimpus Guziczek jest nosicielem bialaczki). Potem szukalam mu domu na prawo i lewo, zdajac sobie sprawe z tego, ze to musi byc naprawde dobry dom. Mialam po prostu szczescie, ze moja tesciowa jest cudowna osoba i go wziela. Szczescie jest we wszystkie strony, bo moge pomagac, odwiedzac i mam wszelkie wiadomosci na biezaco. I jestem pewna, ze kot tam bedzie mial jak w raju (jak wreszcie sie pogodza z psem).

Nie wiem co zrobilabym na Twoim miejscu. Z jednej strony to juz przeciez Twoj kot (psychicznie), tyle sie na niego wyczekalas. Z drugiej ze swiadomoscia, ze mozesz narazic na chorobe swoja kote... Dylemat jest straszny. NIe wiem co bym zrobila na Twoim miejscu, po prostu nie wiem.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Sob lut 21, 2004 11:28

Kiedy trafiły do nas Klara i Filip nie myślałam, aby któreś sobie zostawić i szukałam im domu. Potem umarł Filip :cry: i okazało się, że KLara ma FIPa. Zaczęłam więc walczyć o małą. Uratowała ją homeopatia.Moje dorosłe kocury dostawały engystol. Teraz Klara ma doskonałe wyniki, nie musi już brać zastrzyków a kocury tabletek. Przestałam szukać Kluni domu. :D Mogłaby pójść tylko na jedynaczkę a ona tak bardzo kocha się z moimi kocurami...... Podjęłam ryzyko i mała u nas zostanie, ale wiem, że moi chłopcy są zdrowi - mieli porobione testy, i że są silni.

Jednak gdybym na początku wiedziała o chorobie kociaków to .....pewnie zrobiłabym tak samo, bo zostawiajaąc je w listopadzie na dworze przyśpieszyłabym tylko śmierć Filipa i nie uratowała KLary. Nie miałam wyjścia......Los zadecydował za mnie stawiając malców pod moimi drzwiami :roll:
Teraz mając zapewnioną opiekę p.Beaty Brzezny i będąc po wielogodzinnych rozmowach z podobnie doświadczonymi kociarzami, wiem, że zrobiłam dobrze.
Obrazek

LimLim

Od: Sob lut 23, 2002 20:08

Post » Sob lut 21, 2004 12:03

Jest lek. Interferon. Takie białko. Wiem, że da się załatwić w Wa-wie. Podaje się jedną dawkę dziennie. To nie usuwa całkowicie wirusa, ale go znacznie osłabia. A raczej niesamowicie wzmacnia sytem immunologiczny, tak, że wirus nie ma szans. Na jednej ze stron czytałam, że kot leczony Interferonem przez 2 lata przy kolejnych testach miał negatywne wyniki 8O, przy czym wcześniejsze kilkakrotne i (dla pewności różnorodne) badania zawsze dawały wynik pozytywny
http://www.geocities.com/Heartland/Pointe/9352/blue.html
Tu są jeszcze inne linki:
http://www.poose.de/englisch/fiv/poose_interferon.html
http://www.fiv.freeservers.com/

Bez przerwy przeglądam najróżniejsze strony klinik, przytulisk, uniwersytetów i zwykłe strony domowe. Nadal jestem lekko zakręcona.

Lekarze (nie wszyscy) mówią - izolować od innych kotów.
Ludzie mówią - olać lekarzy.

I co tu robić?!

I gdzie można zrobić ten test Western Blot (ten pewny, który wychwytuje wszystkie przeciwciała)? Znajduję tylko firmy, które oferują sprzedaż zestawów dla klinik w Polsce. Czy ktoś kiedyś miał z tym do czynienia?

sorsha

Od: Pon gru 01, 2003 21:33

Post » Sob lut 21, 2004 14:02

Zuza, masz doswiadczenie z dorosłymi kotami. Powiedz mi tak z ręką na sercu: robię dobrze czy źle. Dla Ptysia napewno dobrze, a dlaPokemona? Zdecydowałam się, Ptyś jest mój, a jezeli skróce życie pokemonowi?
Magda

ObrazekObrazek
Pokemon i Ptyś

magda gabryś

Post » Sob lut 21, 2004 15:24

Jezeli sie zdecydowalas to po prostu wierz, ze bedzie dobrze. Masz swiadomosc, ze niebezpieczenstwo istnieje. Jak ja mam Ci powiedziec czy dobrze robisz... dobrze dla Ptysia z cala pewnoscia. Nawet jesli sie nie pokochaja z Pokemonem (moje doswidczenie z Sabinkami jest wszak nieco pokretne, Czarna nie jest zadowolona z towarzystwa Bialej) to powinny sie po prostu omijac... ale wiekszosc kotow sie lubi, to Czarna jest taka jakas jedynaczka...
Jednoczesnie jednak jakies niebezpieczenstwo dla Pokemona istnieje... Moge jedynie trzymac kciuki, zeby byl dobrze i zebys dlugie lata cieszyla sie dwoma wspanialymi kotami. 1% to w sumie nieduzo :-)

zuza

Post » Sob lut 21, 2004 22:40

Sorsha mam bardzo ciekawy artykuł o fiv z magazynu weterynaryjnego.Jak chcesz to mogę go zeskanować i Ci przesłać.W razie czego to daj znać.

moniś

Od: Pt wrz 26, 2003 14:44

Post » Sob lut 21, 2004 23:06

Moniś, będę Ci bardzo wdzięczna!!!

sorsha

Od: Pon gru 01, 2003 21:33

Post » Sob lut 21, 2004 23:49

Moniś, jeśli mogę prosić, to ja też!

Bosszzz Magdo, trudna decyzja przed Tobą.

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Sob lut 21, 2004 23:55

Ja już podjęłam decyzję. Uwazam że sprawa adopcji kota jest już rozwiązana. Natomiast bardzo mnie intersje sprawa żywienia i leków, np, interferonu
Magda

ObrazekObrazek
Pokemon i Ptyś

magda gabryś

Post » Nie lut 22, 2004 0:10

Będę trzymać kciuki w takim razie :ok:
Moze mogłabyś napisać do lekarzy z vetsewisu w sprawie leków?
No i Beata ma doświadczenie z podawaniem Interferonu.
Ja też podawałam, ale to przy panleukopenii.

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Nie lut 22, 2004 10:35

Mozliwe, ze da sie oba koty wzmacniac tez homeopatia. Wiem, ze dla bialaczkowcow jest zestaw (moze dla FIV tez), wiem, ze pani Beata Klarcie Limka i jej chlopakow homeopatia (a moze czyms jeszcze) uodparniala z dobrym wynikiem.
I kciuki oczywiscie trzymam nieustajaco.

zuza

Post » Nie lut 22, 2004 10:50

Magdo - jesteś wielka :1luvu: :1luvu:
Jakie szczęscie ma ten Ptyś,że trafił na takiego człowieka :D
Pewnie mu się należało za wszystkie cierpienia :)

katanga

Od: Czw sty 01, 2004 21:50

Post » Nie lut 22, 2004 10:57

Magdo, za Twoje wielkie serce Ptyś na pewno się odwdzięczy.
Agatka i
Obrazek
"Koty prowokują człowieka do nieustannych wyznań miłości"
Christopher Sandt

mysikluliczek

Od: Sob sty 10, 2004 22:20

Post » Nie lut 22, 2004 13:04

Mój najukochańszy kot pokemon i ptys. Nie moge sie doczekac. to sie stanie chyba w następny piatek. Prosze o jakies jedzonko wegetariańske
Magda

ObrazekObrazek
Pokemon i Ptyś

magda gabryś

[poprzednia][następna]