Domek Tymczasowy Figaro -cd

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 02, 2015 9:17 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

zęby były w użyciu już 4 razy :201429

wieczorem mała wpadka pod prysznicem ale już jest ok choć w tych sprawach
Wojtusiu... zabrałeś moje serce. odwiedź mnie proszę, kiedyś..we śnie..w innym futerku.
ObrazekObrazek

mamaGiny

Od: Pon maja 10, 2010 10:30

Post » Pon lut 02, 2015 10:53 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

cierpliwość... ten kot przeżył tyle zmian teraz, że czasu mu bardzo potrzeba.....
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Pon lut 02, 2015 12:34 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

:201461 Czy jest taka mozliwość,że opiekun/dt/ tak pokocha chłopaka,że już go nikomu nie odda?
Taka miłość od drugiego :)))spojrzenia?
Ten kocur /jak zresztą kazdy :wink: /zasługuje na wielkie serce-po tym co przeszedł...
Szamotuły,Poznań,Wrocław,Katowice,Chorzów.
Może to jest wreszcie jego Człowiek?
Oby stał się następny cud :ok:

grazy01

Od: Nie sty 25, 2015 11:23

Post » Pon lut 02, 2015 19:06 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Portos potrzebuje czasu, i stabilizacji i miłości
Mam nadzieje , że wreszcie znajdzie swój dom
Każdy kotek zostawia odcisk
swojej łapki w twoim sercu[

Figaro52

Od: Śro lip 22, 2009 5:09

Post » Pon lut 02, 2015 19:15 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

nowa opiekunka się nie zniechęca
dziwne, bo przydarzyły mu się wpadki kuwetkowe, pierwszy raz

gryzie za to jak dawniej...
Wojtusiu... zabrałeś moje serce. odwiedź mnie proszę, kiedyś..we śnie..w innym futerku.
ObrazekObrazek

mamaGiny

Post » Pon lut 02, 2015 19:17 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

to raptem jedna doba, to nie czas na spokój na razie. może jakiś feliway czy cóś kupić?
Obrazek

czarno-czarni

Post » Pon lut 02, 2015 19:22 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

mamy obróżkę w środę jadę tam z feliwayem bo został w torebce :oops:
ObrazekObrazek

mamaGiny

Post » Pon lut 02, 2015 20:03 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Ja się nie dziwię, że tak reaguje jak był w tylu miejscach już.
Obróżki agesorowi bym nie dawała, obróżka nie uspokaja tylko zwiększa pewnosć siebie. Nadaje się bardziej dla kotów wycofanych. Prędzej bym pomyślała o Zylkene, feliway też może być ale to dłużej działa. I karma RC Calm - to na agresorów dobrze bardzo działa ale kot musi tego minimum 4 kilo zjeść. Jak nie ma problemu z jedzeniem do zestawu dodałabym KalmAida, być może też krople Bacha (ale te dwie rzeczy lub Zylkene). Jeśli te wszystkie wymienione nie zadziałają, to nie ma się chyba co szczypać i trzeba dac kotu Bioxetin (wcześniej Prozac).

Na teraz bym zrezygnowała z obróżki na rzecz RC Calm, Feliwaya, KalmAida (tego dużego kocio-psio-fretkowego, nie tego w żelu dla kotów, bo jest za słaby) i być może kropli Bacha (ale tutaj bardzo wazne jest żeby krople Bacha zamówił opiekun bezpośredni, któy musi dodatkowo opisac swoje własne emocje wobec kota też - to czy się go boi, czy się denerwuje jakie ma oczekiwania itp. - krople Bacha działają tylko wtedy jeśli dobrane są nie tylko do kota ale do kota i otoczenia, które na kota działa). Jeśli ten zestaw nie zadziała wymieniłabym KalmAida i Krople Bacha na Zylkene. Jeśli to nie zadziała, trzeba iść do weta po Bioxetin, przy czym przy psychotropach trzeba odstawić wszelkie "doustne" wspomagacze, na pewno KalmAid, Zylkene, Krople Bach musiałby iść w odstawkę, karma RC calm chyba też (ona działa na dodatku ziół uspokajających, a psychotropów nie wolno z tym łączyć).

Co do gryzienia i reakcji na nie, zastanowiłabym się nad tym czy stosować standardowe "piszczenie" kiedy kot gryzie. Nie wiem czy na agrsora nie podziałoby to bardziej prowokująco. Jak gryzie np. rękę to nią zupełnie nie ruszac, nie wyrywać, zrobić "śniętą rybkę" (z mojego doświadczenia takie coś na agresora najlepiej działa, traci zainteresowanie a przy okazji tej energii nie pobudza, np podaną mu zabawką do gryzienia, bo to też może wtedy wzmacniać niechciane zachowanie).
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pon lut 02, 2015 20:21 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

ObrazekObrazek

mamaGiny

Post » Pon lut 02, 2015 21:00 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

mamaGiny pisze:jaka dawka ? Portos waży 5,5 kg
http://www.sklep.petsmile.pl/produkt/50 ... kotow.html

przewiń stronę z linka niżej - masz napisane dawkowanie i rodzaj kapsułek ;)
75mg, nawet 2 kapsułki dziennie można podawać, albo zacząć od jednej i zobaczyć efekt (do 5kg jest jedna od 5kg można dwie)

Jak masz już Feliwaya to też można włączyć i jak nie musi jeść specjalnej jakiejś karmy albo nie jest na bezzbożówce to bym mu też na dzień dobry dała suchą RC Calm (4 kilo niechby sobie chociaż zjadł). Plus to Zylkene oczywiście.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Wto lut 03, 2015 6:42 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

ok zylkene zamówione, właczony feliway - czekamy na efekty
ObrazekObrazek

mamaGiny

Post » Wto lut 03, 2015 7:04 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Na pewno piszczenie i strach tylko prowokuje kota.Mnie Portos łapał zębami za rękę , nie wyrywałam jej tylko kategorycznie mówiłam nie, nie wolno i on sam puszczał rękę i kładł uszy po sobie i odchodził. Wierzcie mi ja nie mam najmniejszego śladu jego zębów, jeszcze jedno , on mnie atakował gdy go głaskałam jak był przy mnie. Dla mnie to nie wyglądało na atak , bardziej na odruchy niesterylizowanego kocura ( przypominam on był niedawno sterylizowany , a więc hormony nadal buzują). Portos przez cały tydzień jak był u mnie na TDT to spał ze mną w łóżku, bał się tez mojego Figara, który w pierwszą noc urządził koncert o jaki go nie podejrzewałam . Jak wracałam z pracy starał się przebywać blisko mnie.
Ja myślę , że to za dużo na tego kota, ciągłe zmiany i też tym może być bardzo rozdrażniony. Wiem , że mameGine podrapał porządnie :oops: , ale może właśnie te notoryczne zmiany w jego życiu tak na niego wpływają.Mam nadzieje , że karma i feliway mu pomoże

Figaro52

Od: Śro lip 22, 2009 5:09

Post » Czw lut 05, 2015 17:42 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

:201461
Co słychać u Portosa po wczorajszej wizycie??????
Pozdrawiam :placz:

grazy01

Od: Nie sty 25, 2015 11:23

Post » Czw lut 05, 2015 18:38 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

kapsułki doszły?
Obrazek

czarno-czarni

Post » Pt lut 06, 2015 20:21 Re: Domek Tymczasowy Figaro -cd

Co u Portosa?