Stomachari pisze:Dark Angel pisze:Pierwsze słyszę. Poproszę źródło.
Proszę uprzejmie, naukowe badania: http://jn.nutrition.org/content/132/6/1745S.full
Owszem, wynika z nich, że karmienie kota karmą, w której 26% to otręby ryżowe, może mieć wpływ na wydalanie tauryny. Jednocześnie oni dodali tylko 500 mg/kg tauryny do karmy (w życiu nie sięgnęłabym po karmę, w której jest mniej tauryny niż 2000 mg/kg), której skład woła o pomstę do nieba: kazeina (białko mleka), białka z serwatki, tłuszcz z kurczaka i dodatki. Zgroza. W żaden sposób badanie to nie ujawnia wpływu ryżu na wchłanianie tauryny z karm mięsnych, dlatego nie nadaje się do porównania z takimi karmami.
kicikici3 pisze:Witamdołączam się do wątku . I od razu proszę o pomoc w ustaleniu, która z wymienionych poniżej karm , ma najmniejsze chrupki ;
ZiwiPeak
Power of Nature Meadowland Mix
Wildcat Etosha
Orijen
W tej chwili i od dłuższego czasu, moje koty jedzą Orijen , chrupki nie są duże , ale być może któraś z pozostałych karm ma mniejsze ( mam jednego bezzębnego kota od całkiem niedawna, a drugi także nie ma sporo ząbków).
Dodatkowo, czy któraś z wymienionych, ze względu na stosunek wapnia do fosforu ( czy na odwrót) , bardziej nadaje się dla kotów, które mają nazwijmy to , profilaktykę anty ; niewydolność nerek ( wyniki w górnej normie , ale lubią skakać więc poza suplementami, pilnuję co zjadają .
Na drugą część pytania Ci nie odpowiem, natomiast mam kotkę, której zostały tylko kły, i nic jej nie przeszkadza w konsumowaniu karmy, która ma chrupki przeciętnej wielkości. Z wymienionych przez Ciebie znam PON - ma chrupki nieco mniejsze od standardowych.