I mnie też by to niepokoiło, gdyby nie to, że wiem, że w międzyczasie przyszły też koty, których nikt nie opłacał.
Tom, Jerry, Melania - z łapanki, po prostu nie miały gdzie iść. A to maluchy były, więc i szczepienia i cały ten pakiet początkowy trzeba było robić.
Bąbel, alergik, więc karma droga.
Carlito, na którego zarządzona została zbiórka dopiero wtedy, gdy pojawiły się koszty w takiej skali - i istniało ryzyko, że będzie ciężko.
A wcześniej Ernest, Lalka, Chmurka, Buri. Wprawdzie nowe DS bardzo silnie wspomagają były DT - ale to jest ich wybór (wielkie im za to dzięki!) i robią to teraz, nikt nie był zdeklarowany, gdy koty przychodziły.
A i tak Smarti cały czas dokłada od siebie, co wszyscy widzą.
I niestety wszystko wskazuje na to, że rejestracja takiej działalności tylko zwiększyłaby koszty, zamiast je zmniejszyć.
No i nieraz jest tak, że na wątkach pojawiają się głosy "błagam, niech ktoś zabierze tego kota, ja nawet zrzucę się, będę robić bazarki - tylko niech mu ktoś pomoże". I wtedy pojawia się więcej DT, nie tylko Smarti.
Nie będę nikogo oskarżać, bo i po co. Tym bardziej, że ja ogromnie podziwiam pracę wszystkich DT. Ale tak z głowy mogę podać choćby dwa przykłady: Neigh też zbiera fundusze na większe rzeczy (wyszycie Gerarda), Anna Rylska ma stałe wsparcie bazarkowe.
Ja mogę oferować czas, miejsce, głaskanie, zabawy, jeżdżenie do weta - ale u mnie ZA WSZYSTKO płaci jedna osoba, która chce pomóc kotom, a nie ma czasu i miejsca. Nie każdy może zapłacić za to, że chce pomóc. Ja bez ZuzCat w życiu bym nie funkcjonowała jako DT. Byłoby o Gamonia i Tulę mniej i nawet nie chcę o tym myśleć, choć przecież nigdy bym ich nie poznała, więc cóż to za strata niby...
Różne są formy funkcjonowania DT, a rozliczeń tak pełnych jak tu nie widziałam nigdy. I cały czas widać, że to nie jest biznes, bo zysku to tu nie ma i nie będzie, póki Smarti będzie wchodzić na wątki schronów

Ja wiem, że Smarti proponowałaby dalej bezpłatne tymczasy, jak i do tej pory. Ale stanie się to dopiero wtedy, gdy będzie mogła je finansować sama - czyli po znacznym zmniejszeniu DT. I Smarti też to zapowiedziała.