Mój aniołek Emilek przegrał z kalici i FIPem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 01, 2014 11:04 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

a jaki jest koszt zakupu Metacamu i tego drugiego leku na padaczkę?
"Człowiek którego kochają koty nie może być człowiekiem bezwartościowym.",

KotwKratke

Od: Nie lis 20, 2011 19:33

Post » Pon gru 01, 2014 12:15 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

Keppra na padaczkę kosztuje 147 zł wg cennika, który znalazłam przez wyszukiwarkę. Nie wiem, czy dadzą tańszy zamiennik w aptece. Natomiast Metacam nie wiem, bo poprzedni miałam kupiony w cenie wizyty za 200 zł. Musiałabym zapytać w jakieś przychodni, bo przez wyszukiwarkę znalazłam tylko hurtownię, gdzie akurat na stanie go nie ma, więc cena tez nie jest podana.
Może ktoś kojarzy ile może kosztować ?

Dzwoniłam o wynik badania w kierunku FIP. Niestety, wynik jest niejednoznaczny i lekarka nie chce go interpretować. Jak go odbiorę, to muszę wysłać do Wrocławia. Zaczynam się poważnie bać :roll: .

Jaaga

Od: Pon lip 03, 2006 16:49

Post » Pon gru 01, 2014 12:31 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

może przeslalaby ten wynik mailem ?

Zamiennik na kepre sama wskaż , tak jak Ci pisałam. To jest zupełnie to samo. Tu kwestia patentowa była i trzymała możliwość tańszych leków.

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Pon gru 01, 2014 12:35 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

Czyli jak powiem w aptece, to dadzą na receptę Keppry?

Jaaga

Post » Pon gru 01, 2014 15:17 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

rozumiem, że Keppra to jest lek oryginalny a reszta to zamienniki (generyki)?
http://refundowane.com/zamienniki/Trund ... 50-mg.html tu znalazłem całą listę odpowiedników - te same substancje czynne w lekach
Moja propozycja jest taka, żeby było szybciej i żeby była większa swoboda dla Ciebie w kupowaniu leku wyślę 100zł na Twoje konto jeśli zgodzisz się mi je podać na pw (byłyby jutro i możesz od razu "działać")
zostawiam Tobie decyzje - jeśli nie na konto do Ciebie to wyślę pieniążki do fundacji

Jaaga pisze:Czyli jak powiem w aptece, to dadzą na receptę Keppry?

tak jak powiesz, że chcesz tańszy zamiennik to nie powinno być żadnego problemu z zamianą (zresztą farmaceuta powinien zaproponować tańszy zamiennik)

i cały czas trzymam mocno kciuki za Emilka :ok:

KotwKratke

Post » Pon gru 01, 2014 16:45 Re: 4-mies. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka, nie chodzi

KotwKratke, dziękuję za propozycję pomocy :1luvu: . Zaraz napiszę PW. Zdecydowanie łatwiej mi kupić lek, kiedy mam pieniądze, bo stowarzyszenie rozlicza zapłacone już przeze mnie faktury. Mailem prześlę skan rachunku.

Nie jest ciekawie odnośnie badania na FIP :( . Mąż odebrał go z przychodni, ma ze soba w pracy, są tego 3 strony. Generalnie z tego, co przetłumaczyłam wynika że przeciwciała koronawirusa są 1:100. Nie jest możliwe rozróżnienie pomiędzy koronawirusem a wywołaną przez koronawirusa infekcją FIP. Połaczenie objawów z wynikami innych parametrów moga wskazywać na infekcję.

Jeszcze zrobię badanie na kaliciwirozę. i proszę o rady :201494 . Jakie dokładnie zrobić badanie, żeby okreslić poziom przeciwciał ? Tak, żeby nie sugerować się, tylko wiedziec, że to FIP, a nie przeciwciała w jakiejś ilości. Inne parametry, czyli np. leukocytoza mogą przecież występować przy innym zakażeniu np. kaliciwirusowym.

Nie jestem w stanie wyobrazić sobie, że mam go uśpić, bo jest dla mnie jak dziecko. Całe nasze życie jest pod niego podporządkowane.

Dziś nawet pani rehabilitantka Halinka dzwoniła, żeby dowiedziec się o stan zdrowia Emilka, bo o nim myśli.

Jaaga

Post » Pon gru 01, 2014 16:56 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

a jak on się teraz czuje?

asia2

Post » Pon gru 01, 2014 17:10 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Od wizyty we Wrocławiu bez zmian. Od wczoraj gorzej, ma gorączkę. Dziś mu podałam Biovetalgin, bo nie mam Metacamu. Gorączka spadła i poczuł się lepiej. Cały czas, bez względu jak sie czuje, ma spory apetyt. Odkad może jesć normalne rzeczy, to powiększył się. Może to wrażenie, bo przytył, a może tak szybko jednak nadrabia wzrost. Zaczął też wymieniać zęby. Od początku choroby ma takie napady gorączki. Trwają 1-2 dni i przechodzą.

Jaaga

Post » Pon gru 01, 2014 17:17 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

nie ma za co dziękować - cała przyjemność po mojej stronie - z mojej strony tylko tyle mogę
wierzę w to, że uda się Emilka na przysłowiowe łapki postawić :kotek:

ehh ten FIP, rad żadnych udzielić nie potrafię, jedyne co to mogę kciuki zaciskać!

przelew poszedł, będzie jutro

KotwKratke

Post » Pon gru 01, 2014 21:00 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Jaaga pisze: Cały czas, bez względu jak sie czuje, ma spory apetyt.

Przy FIP-ie koty tracą apetyt, a kiedy przestają jeść, to już jest ten moment na pożegnanie ... Więc skoro mały je, jest nadzieja, że to jednak nie to ... Tak naprawdę potwierdzenie FIP-a daje tylko sekcja ... wszystkie inne badania to tylko jakieś tam prawdopodobieństwo ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Pon gru 01, 2014 21:31 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Dokładnie. Mocne dalsze :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: za Emilka. Kotek mnie urzekł. Skoro przybrał na wadze, rośnie, ma apetyt do warto walczyć. Faktycznie wygląda jak dziecko. Jestem z branży naukowej - co prawda nie z zoologi czy weterynarii - ale mam to krytyczne spojrzenie i od znajomych z Uniwersytetu Przyrodniczego dowiedziałem się że te tzw. testy na FIP delikatnie ujmując są bardzo dalekie od wiarygodności i można je w wielu przypadkach pod względem naukowym porównać do takiej "metody naukowej" jak wróżenie z fusów, a co do lekarzy weterynarii to często niektórzy z nich mają oni przeświadczenie o własnej nieomylności, co też jest "bardzo naukowe" dlatego polecam dystans, a w sprawie Emilka zdanie się na własne uczucia. Pozdrawiam
Obrazek
Misia [*] u mnie 28.04.2017-14.06.2018

Meteorolog1

Od: Sob lis 23, 2013 0:42

Post » Pon gru 01, 2014 22:15 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

pytałam jak malec się czuje z dwoch powodów. Pierwszy wynikal z troski o niego i o Ciebie, drugi to świadomość ze to od samopoczucia malca zależa przede wszystkim nasze dzialania. Nie od podejrzeń wetów co mu jest. Zrobiłam tak bo zadręczasz się myśla co jeśli będzie FIP z wyników. Jak uśpić itp.
Myślę że gorączki wynikają z zapalenia móżgu i z tej wlaśnie infekcji. Niestety/ stety nie znam się na tym za dobrze. Mój zwierz mial w pewnym momencie podejrzenie ale nic nie było w tym kierunku. Jedynie niekończące się ataki padaczki .

To że je , że przybiera na wadze to jest dobry znak. Przy Fip kot gaśnie. Twoj zdrowieje, ma duże szanse na to.
Jak jest leczony poza kepprą- levetiracetamem , przeciwzapalnymi, przeciwgorączkowymi- metacam ? Jakieś antybiotyki? Nie wiem czy się podaje . To prawdopodobnie bardziej wirusowa niz bakteryjna infekcja. Ale tego chyba nie wiemy do końca.

To bardzo trudny przypadek ale robisz co możesz i jest duża szansa dla kitka dzięki temu.

asia2

Post » Wto gru 02, 2014 8:20 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Dziękuję Wam wszystkim za wsparcie i rady. Wieczorem dostałam wyniki z badania krwi. Mimo, że Emil nie czuje się akurat najlepie, to ucieszyło mnie, że w ciągu 5 dni miedzy badaniami krwi leukocyty spadły z 23,9 do 21,2. To chyba dużo, jak na tak krótki czas?
Jedno, co mnie uderzyło w badaniu na FIP jest to, że Emil ma gigantyczny poziom eozynofili. Wiem, że duży poziom jest przy zarobaczeniu lub alergii. Przy normie 0-600 /ul on ma 1250 8O . Nie miał nigdy robali i jest odrobaczany. jednak zostają jeszcze pierwotniaki: kokcydia i lamblie. Może ma coś z nich, co dodatkowo osłabia organizm? Kupy robi idealne, ale chyba wezmę do zbadania do ZHW. Jeszcze monocyty wyszły dużo poza normą 954 (norma 0-500 /ul)

Emil dostaje steryd co 3-4 dni, doxycyklinę, żeby nic się bakteryjnego nie przyplątało i psi lek na padaczkę - Phenoleptil (ten co pisłąam, że jakoś coraz słabiej działa). Dwa razy dostał też lek niesterydowy Biovetalgin, kiedy gorączka była wyjątkowo wysoka. Kepprę dopiero dziś na jutro zamawiam i metacam także dopiero muszę zamówić. Wszystko niestety przez brak środków :oops: . Jednak teraz dzięki Waszej pomocy wreszcie Emil bedzie miał wprowadzone te leki.

Jaaga

Post » Wto gru 02, 2014 11:00 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

mnie zaniepokoiło to że kotu dostaje steryd i niesterydowe leki- metacam . To nie jest dobre połączenie. Pogadaj z wet. Powinien dostawać jeden z nich. Po sterydzie podawanym np co drugi dzień gorączka powinna ustąpić i ma rowniez dzialanie przeciwbólpowe i przeciwzapalne. Takie łaczenie jest niebezpieczne chyba że jednorazowo ,dla ratowania . Jaki steryd dostaje?

Luminal jest lekiem wiodącaym przy padaczce. Wet z niego zrezygnowal? Czemu?

Podwyższone monocyty to ciągle objaw infekcji. Ale się leczy:)) Leukocyty obnizyły się troszeczkę.

asia2

Post » Wto gru 02, 2014 11:03 Re: 4-m. EMILEK zapalenie mózgu, padaczka. FIP? prośba o rad

Może w takim razie jednak warto wziąć pod uwagę ewentualność toxoplazmozy?
Ona w postaci objawowej często przebiega w towarzystwie eozynofilii a objawy pasują do nerwowej postaci tej choroby.
To że kociaki przechorowały ciężką postać kaliciwirozy nie znaczy że jednocześnie nie walczyły z czymś jeszcze, przez co kilka kociąt przegrało walkę - a Emilek jeszcze walczy.

Biedniutki jest ten maluch...
Nie wiem jakie ma szanse na wygranie walki o życie i sprawność - ale wiem na pewno - że bez Ciebie nie miałby żadnych...

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

[poprzednia][następna]