Hrabina MA DOM! trzy małe Hrabiniątka szukają domów!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 12, 2014 15:06 Re: Hrabina w zaawansowanej ciąży, łapka do amputacji, dług!

Nie sądze aby ktoś podjął się dwóch operacji na raz bo są obie bardzo obciążające. Z doświadczenia wiem że lepiej nie łączyć zabiegów bo to się może marnie skończyć. Kotka moich rodziców dwa lata temu miała operowanego małego guza sutka, jednak wet postanowił podczas tej samej operacji przy okazji usunąć jej kamień nazębny (żeby nie obciążać kota dwoma narkozami). My nie mieliśmy pojęcia jakie to może mieć skutki. W efekcie bakterie z jamy ustnej przedostały sie do organizmu kotki i była ona na skraju śmierci. Olbrzymia leukocytoza i zapalenie płuc. Dwa tygodnie spędziła w szpitalu i jakimś cudem wydobrzała, ale sądziliśmy że nie wyjdzie z tego.

Alienor -rozumiem że Dalia musiala już wczesniej być zarażona FIP -em a ciąża i poród jedynie przyspieszyły rozwój choroby?

Cała ta sytuacja strasznie mnie martwi i stresuje. Zdaje sobie sprawę że poród niesie za sobą ryzyko, ale takie ryzyko jest również w przypadku nawet zwykłej sterylki, nie mówić już o aborcyjnej. Czytałam, nawet tu na miau, wiele historii zdrowych kotów, które umarły po sterylce.

Kicia będzie pod nadzorem a w razie zauważonych problemów będę z nią gnała do kliniki na ostry dyżur.

magda7777

Od: Pon mar 03, 2014 22:09

Post » Sob kwi 12, 2014 16:04 Re: Hrabina w zaawansowanej ciąży, łapka do amputacji, dług!

magda7777 pisze:Nie sądze aby ktoś podjął się dwóch operacji na raz bo są obie bardzo obciążające. Z doświadczenia wiem że lepiej nie łączyć zabiegów bo to się może marnie skończyć. Kotka moich rodziców dwa lata temu miała operowanego małego guza sutka, jednak wet postanowił podczas tej samej operacji przy okazji usunąć jej kamień nazębny (żeby nie obciążać kota dwoma narkozami). My nie mieliśmy pojęcia jakie to może mieć skutki. W efekcie bakterie z jamy ustnej przedostały sie do organizmu kotki i była ona na skraju śmierci. Olbrzymia leukocytoza i zapalenie płuc. Dwa tygodnie spędziła w szpitalu i jakimś cudem wydobrzała, ale sądziliśmy że nie wyjdzie z tego.

Alienor -rozumiem że Dalia musiala już wczesniej być zarażona FIP -em a ciąża i poród jedynie przyspieszyły rozwój choroby?

Cała ta sytuacja strasznie mnie martwi i stresuje. Zdaje sobie sprawę że poród niesie za sobą ryzyko, ale takie ryzyko jest również w przypadku nawet zwykłej sterylki, nie mówić już o aborcyjnej. Czytałam, nawet tu na miau, wiele historii zdrowych kotów, które umarły po sterylce.

Kicia będzie pod nadzorem a w razie zauważonych problemów będę z nią gnała do kliniki na ostry dyżur.

Hrabina urodzi a kociaki zostaną uśpione?
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

Od: Pt wrz 03, 2010 22:15

Post » Sob kwi 12, 2014 17:00 Re: Hrabina w zaawansowanej ciąży, łapka do amputacji, dług!

Delta [*] była jak się okazało nosicielką tego wirusa - jak ponad 70% populacji kotów. Obciążenie organizmu ciążą i karmieniem zabiło j, ponieważ wywołało u niej FIPa.
Generalnie - nie robi się na raz zabiegów "czystych" - sterylka, amputacja kończyny uszkodzonej ale bez stanu zapalnego i "brudnych" - ropomacicze, czyszczenie zębów itp. Tamten wet popełnił błąd w sztuce.
W mojej opinii to, co zamierzacie zrobić jest okrutne dla Hrabiny - urodzi (co nie jest łatwe ani bezbolesne) a potem, gdy już poczuje się matką, zabierzecie jej dzieci i uśpicie. Gdybyście teraz ją sterylizowały, zniosłaby to (w sensie psychicznym) o wiele lepiej, bo - sądząc po zachowaniu - kotka póki nie urodzi nie wie, że będzie miała małe. Instynkt macierzyński włącza się po urodzeniu kociaków. I właśnie wtedy odbierzecie je jej. Jednym z czynników "uruchamiających" FIPa jest stres - jeśli poród zakończony odebraniem niedługo później już urodzonych i nakarmionych kociąt nie jest stresem, to nie wiem co jest. I mam bardzo kiepską opinię o umiejętnościach weta, który woli, by kotka urodziła kociaki, które prawie od razu zostaną uśpione, bo chyba nie jest pewien, czy przeprowadzi poprawnie sterylkę aborcyjną w wysokiej ciąży. Zarobi też więcej - zamiast za sterylkę + amputację (z jedną narkozą), weźmie za amputację, sterylkę (2 narkozy), uśpienie kociaków, w razie jeśli coś będzie nie tak w trakcie jeszcze i za "nocną usługę". Po prostu super :twisted: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Sob kwi 12, 2014 17:47 Re: Hrabina w zaawansowanej ciąży, łapka do amputacji, dług!

mnie trochę dziwi fakt, że nikt nie pomyślał, żeby sprawdzić czy Hrabina jest w ciąży jak Hrabina trafiła do kliniki na operację
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

Post » Sob kwi 12, 2014 17:57 Re: Hrabina w zaawansowanej ciąży, łapka do amputacji, dług!

A wiadomo ile kociaków będzie?
Bo może na razie dać spokój łapce, urodzić i odchować kilka tygodni, potem małe wydać i dopiero amputować. Może narażę się na lincz, ale jeśli każdy inny scenariusz jest zły, to może po prostu dać szansę tym kociakom. Sama nie wiem.... Mogą być puchate po mamie i szybko znajdą domy.

Koki-99

Od: Pt mar 23, 2007 13:48

Post » Sob kwi 12, 2014 18:20 Re: Hrabina w zaawansowanej ciąży, łapka do amputacji, dług!

Proszę, zlitujcie się nad tą kotką!!! Mało jeszcze wycierpiała?
Albo od razu zakończcie tę ciążę sterylką, albo dajcie jej urodzić i odchować.
A nie tak - wybieracie najgorsze rozwiązanie, najbardziej okrutne.
Gdzie wy macie serce! :cry:

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Sob kwi 12, 2014 19:20 Re: Hrabina w zaawansowanej ciąży, łapka do amputacji, dług!

Koki-99 pisze:A wiadomo ile kociaków będzie?
Bo może na razie dać spokój łapce, urodzić i odchować kilka tygodni, potem małe wydać i dopiero amputować. Może narażę się na lincz, ale jeśli każdy inny scenariusz jest zły, to może po prostu dać szansę tym kociakom. Sama nie wiem.... Mogą być puchate po mamie i szybko znajdą domy.

Osobiście uważam, że to najlepszy pomysł!
Jeśli w bagażu podręcznym będę miała wiarę, nadzieję, miłość i kota- dotrę wszędzie.
Rambo, Tilli i Puszek już w Londynie :)

Koffinka

Od: Nie gru 15, 2013 0:30

Post » Sob kwi 12, 2014 22:23 Re: Hrabina już w DT! Pomóżcie spłacić dług!!!

magda7777 pisze:Kotka musi mieć amputowaną łapkę bo sprawia jej ból. Czeka ją bardzo poważna i obciążająca operacja więc lepiej aby jednak oszczędzić jej teraz sterylizacji w bardzo późnej ciąży. Kotka urodzi, miot zostanie uspany.

skoro kotka musi mieć amputowaną łapkę, bo sprawia jej ból to chyba nie ma mowy o odchowaniu przez nią kociaków i ciekawe czy małe będą zdrowe, bo przecież Hrabina już była w ciaży jak miała operowaną łapkę
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

Post » Sob kwi 12, 2014 23:59 Re: Hrabina w zaawansowanej ciąży, łapka do amputacji, dług!

Zycie Hrabiny jest niesamowitym cierpieniem. To wyjatkowo nieszczesliwa kotka.
Zostawcie jej dzieci. Widze, ze nie jestem tu jedyna, ktora jest za tym.
Lub sterylizacja aborcyjna. Ona jest smialo mozna powiedziec, wyjątkiem i wyjatkowo prosze o zycie jej dzieciom. Jesli bedzie jakis klopot wezme je do siebie i na spokojnie poszukamy im domkow.
Trzymaj sie magda7777 i ty Hrabina sie trzymaj.

Ludzie, POMOZCIE z kasą. Dlug jeszcze nie spłacony, a juz kolejna operacja. Wyjatkowa i chyba jeszcze niespotykana historia i los kotki.
moj nr tel: 789 084 913
gg: 7163414

Obrazek
jankowska.irena@wp.pl

pinokio_

Od: Wto mar 09, 2010 20:49

Post » Nie kwi 13, 2014 0:21 Re: Hrabina już w DT! Pomóżcie spłacić dług!!!

magda7777 pisze:
Kotka urodzi, miot zostanie uspany.

To okrutne i najgorsze wg mnie rozwiązanie w jej przypadku ... czy kiedykolwiek widziałaś rozpacz kociej matki po odebraniu/śmierci jej dzieci :cry: ?

edit: ja widziałam ... miałam może z 5 lat ...to była "zwykła" wiejska kotka, której dzieci utopiono :cry: i pomimo, że od tamtej pory minęło już duuuuuużo lat, to ciągle pamiętam jej płacz... to moje najgorsze wspomnienie z dzieciństwa ..
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Nie kwi 13, 2014 10:36 Re: Hrabina w zaawansowanej ciąży, łapka do amputacji, dług!

pinokio_ pisze:Zycie Hrabiny jest niesamowitym cierpieniem. To wyjatkowo nieszczesliwa kotka.
Zostawcie jej dzieci. Widze, ze nie jestem tu jedyna, ktora jest za tym.
Lub sterylizacja aborcyjna
. Ona jest smialo mozna powiedziec, wyjątkiem i wyjatkowo prosze o zycie jej dzieciom. Jesli bedzie jakis klopot wezme je do siebie i na spokojnie poszukamy im domkow.
Trzymaj sie magda7777 i ty Hrabina sie trzymaj.

Ludzie, POMOZCIE z kasą. Dlug jeszcze nie spłacony, a juz kolejna operacja. Wyjatkowa i chyba jeszcze niespotykana historia i los kotki.

Czytam wątek Hrabiny i całkowicie zgadzam się z pinokio_
Tylko czy kociaki będą zdrowe, czy narkoza i różne leki nie uszkodziły płodów? przecież kicia była już w ciąży podczas pierwszej operacji. Weci mówili coś na ten temat?

Mam na tymczasie kota, który też miał operację łapki, groziła mu amputacja. Jeden wet chciał amputować twierdząc, że w łapce nie ma czucia. Druga wetka do której poszłam na konsultację twierdziła, że amputuje się wtedy kończynę, jeżeli kot łapkę tylko ciągnie za sobą. Mój Franek troszkę się na niej podpierał, wetka zawalczyła i dzisiaj kot ma 4 łapy, jedynie nieco kuleje.
Po operacji też był zanik mięśni, Franek brał preparat na odbudowę mięśni HMB, kupowałam w lecznicy. Czy takie coś może dostawała Hrabina?

Wiem, że wybory są niesamowicie trudne, ale życzę kotce, żeby wreszcie jej los się odwrócił. Mam też kotkę bez jednej łapki, szaleje, biega i jest szczęśliwa. Tylko że tutaj nie musiałam podejmować tej decyzji, bo została znaleziona już bez łapki. Nie wiem, może warto jeszcze spróbować ratować ratować łapkę?

Lecę poszukać coś na bazarek dla kotuni :wink:
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Nie kwi 13, 2014 10:55 Re: Hrabina w zaawansowanej ciąży, łapka do amputacji, dług!

to co proponuje wet, to po prostu barbarzyństwo. Poród powoduje wydzielanie sie hormonów, które stymuluja laktację i są odpowiedzialne za uczucia macierzyńskie. Do porodu zostało kilka dni - jeszcze jest czas na sterylkę i jednoczesną amputację. Jeśli kotka urodzi, to bez względu na to czy kociaki przeżyją czy je zabijecie, amputację trzeba będzie odroczyć. Do tego kotka bez kociaków będzie musiała dostawać hormony wstrzymujące laktację, co i tak nie koniecznie uchroni ją przed zapaleniem listwy mlecznej.
Trudy porodu, stres spowodowany odebraniem dzieci, hormony, ból łapy - to jej chcecie zafundować?

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Nie kwi 13, 2014 11:18 Re: Hrabina w zaawansowanej ciąży, łapka do amputacji, dług!

Uśpienie małych zostawienie kici w mega stresie tez uważam z barbarzyństwo :evil:
Wspierałam Was i nadal wesprę, ale nie wtedy , gdy do takiego barbarzyństwa dojdzie... zwyczajnie nie jestem w stanie tego zakceptowac...

zjawka

Od: Nie wrz 18, 2011 21:36

Post » Nie kwi 13, 2014 11:37 Re: Hrabina w zaawansowanej ciąży, łapka do amputacji, dług!

izka53 pisze:to co proponuje wet, to po prostu barbarzyństwo. Poród powoduje wydzielanie sie hormonów, które stymuluja laktację i są odpowiedzialne za uczucia macierzyńskie. Do porodu zostało kilka dni - jeszcze jest czas na sterylkę i jednoczesną amputację. Jeśli kotka urodzi, to bez względu na to czy kociaki przeżyją czy je zabijecie, amputację trzeba będzie odroczyć. Do tego kotka bez kociaków będzie musiała dostawać hormony wstrzymujące laktację, co i tak nie koniecznie uchroni ją przed zapaleniem listwy mlecznej.
Trudy porodu, stres spowodowany odebraniem dzieci, hormony, ból łapy - to jej chcecie zafundować?

ja sterylizowałam aborcyjnie kotkę w bardzo wysokiej ciąży i kotka ma się świetnie i zawszę będę za sterylkami aborcyjnymi, jak kotka urodzi to i tak amputację trzeba będzie odłożyć w czasie do czasu odchowania maluchów, a co będzie jak np. maluchy będą chore? i nikt ich nie będzie chciał, bo nie wiadomo w jakim stopniu narkoza wpłynęła na ciążę, wet na chwilę obecną mówi, że z maluchami jest wszystko ok ale pewnie dopiero po porodzie się okaże czy maluchy są zdrowe

cały czas nie mogę pojąć dlaczego w czasie pobytu Hrabiny w klinice nikt nie zbadał jej pod kątem ciąży
ObrazekObrazekObrazek

sylwia1982

Post » Nie kwi 13, 2014 11:58 Re: Hrabina w zaawansowanej ciąży, łapka do amputacji, dług!

Jesli kociaki urodza sie chore, a nie bedzie dla nich ratunku, to zawsze zdaza sie pozegnac z tym swiatem.
Mysle, ze najwazniejsza jest tu kotka. Sama mysl o tym, ze urodzi i zabierze sie jej dzieci doprowadza mnie do rozpaczy.
Wiem, ze mam duzo kotow, ale przyjme je bez wzgledu na to czy beda zdrowe, czy chore. Prosze miec to na uwadze podejmujac decyzje, ktora uszanuje bez wzgledu na to jaka ona bedzie. Na pewno bedzie słuszna, bo kiedy trzeba było ratowac Hrabine, pokazałyscie dziewczyny, ze jej zycie jest najwazniejsze i nie baczyłyscie na kłopoty, ktore stały przed Wami.
Zycie Hrabiny jest najwazniejsze i niespotykanie pod gorke. Ciężko!
moj nr tel: 789 084 913
gg: 7163414

Obrazek
jankowska.irena@wp.pl

pinokio_

Od: Wto mar 09, 2010 20:49

[poprzednia][następna]