SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 27, 2016 19:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Moje koty do niedawna były kotami "nadwornymi" :wink: Dostawały dwa razy dziennie/suche i popołudniu mokre...ale marketowe :? / .Ponieważ bytowały na dworze,więc były ptaszki,myszki,nornice itd/Czasem zjadały,a czasem pobawiły się i tyle...więc można rzec,ze miały dostęp na okrągło...ale z misek i tak wyjadały na poczekaniu.Teraz myszki się skończyły i został im "otwieracz do konserw" czyli ja :P
Ale idąc za radą Satirry,będę sypać/kłaść ile wlezie i poobserwuję...może faktycznie najadają się na zapas

Danutka66

Od: Pon mar 25, 2013 13:41

Post » Śro sty 27, 2016 21:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Polina pisze:
gatiko pisze:Taka rozwarstwiona , czy jak to nazwać. Czasami mniej,a czasami bardziej.

U mnie też taka jest, przypuszczam, że właśnie po Purizonie. Ona nie jest w sumie brzydka, tylko robią się czasami takie przedziałki jak u brytków. I jeszcze na grzbiecie czasami się tak zjeża, jakby była mokra czy coś. Widział to wet, orzekł, że wszystko w jak najlepszym porządku. Moja kota ma sierśc specyficzna, jak u królika, jest ciut dłuższa mi taka mięciuteńka. Może to specyfika sierści, nie wiem.

Polina, zmieniłaś karmę suchą, czy dalej jedziesz na Purizonie ? Jak sierść na dzień dzisiejszy ?

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Czw sty 28, 2016 0:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

gatiko pisze:
Polina pisze:
gatiko pisze:Taka rozwarstwiona , czy jak to nazwać. Czasami mniej,a czasami bardziej.

U mnie też taka jest, przypuszczam, że właśnie po Purizonie. Ona nie jest w sumie brzydka, tylko robią się czasami takie przedziałki jak u brytków. I jeszcze na grzbiecie czasami się tak zjeża, jakby była mokra czy coś. Widział to wet, orzekł, że wszystko w jak najlepszym porządku. Moja kota ma sierśc specyficzna, jak u królika, jest ciut dłuższa mi taka mięciuteńka. Może to specyfika sierści, nie wiem.

Polina, zmieniłaś karmę suchą, czy dalej jedziesz na Purizonie ? Jak sierść na dzień dzisiejszy ?

Nadal podstawą jest Purizon. Miłośc mojej małej do tej karmy jest bezgraniczna :roll: Natomiast staram się wprowadzać jej inne karmy (Orijen i Canagan), które zjada, ale już nie tak chętnie.
Co do sierści... Sierść jest mięciutka, błyszcząca, puszysta, nie jest tłusta, nie ma łupieżu itp., ale na grzbiecie czasami jej się robi taki powygryzany irokezik. Tak jak wcześniej pisałam, widać to czasami, jak kota siądzie u wygnie grzbiet. Raz tak ma a raz nie. Pytałam o to weta, przeglądał sierść, macał, niczego nieprawidłowego nie zauważył. Sierść mojej koty jest specyficzna, ciut dłuższa od standardowej i taka miękka jak u królika, może to dlatego?

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Sob sty 30, 2016 0:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Witam, proszę o pomoc w doborze karmy dla kotów:
3 lata, kastrat, długowłosy: bardzo chudy mimo braku pasożytów itp, słabe futro, nie chce jeść nic innego niż karmy typu Gourmet, wybredny jeśli chodzi o karmy suche, odmawia jedzenia mięsa, ciągle domaga się podania jedzenia po czym go nie zjada. Jaka karma sucha i mokra, jak go przekonać do jej jedzenia?
7 lat, kastrat: otyły, ciągle domaga się jedzenia, niewybredny, jada głównie mięso, jak go odchudzić, jaką suchą karmę wybrać?

Z jakiego sklepu internetowego zamawiać karmę? Czy GranataPet jest dobra jakościowo, warta swojej ceny?
Ostatnio edytowano Śro lut 03, 2016 23:13 przez KarolM, łącznie edytowano 1 raz

KarolM

Od: Pt sty 29, 2016 23:55

Post » Sob sty 30, 2016 11:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Czy koty zaprzyjaźniły się ze sobą? Zazwyczaj jest tak, że koty jedzą razem (jeśli się lubią) Nie wiem jak przeprowadziłeś "dokocenie" Jeśli jeden kot je o ustalonych porach to najprościej było by przyzwyczaić i drugiego do tej godziny.
Kota otyłego nie odchudzisz na suchej karmie. Odchudzanie jest wykonalne ale odstaw suchą i zostań na puszkach lub na surowym (dieta BARF), pilnuj dawkowania (na prawidłową wagę kota, nie na jego obecną) Nie dawaj przysmaków, nie karm ze stołu. Uważaj na surowe mięso bo jest ono super tylko, że zawiera dużo fosforu i należy to równoważyć wapniem. Czyli jak mięso to np. skrzydełko gdzie jest mięso-fosfor i kości-wapń. Poczytaj do diecie BARF i suplementowaniu.
Drugi kot nie chce surowego a smakuje mu Granatapet. To dawaj mu Granatapet to dobra karma ale pilnuj aby grubasek nie podjadał jej.
Przyznam, że masz nie łatwą sytuację. Koty trzeba pilnować przy jedzeniu.
Jeśli jednak chcesz karmić suchą to dobra karma i w dobrej cenie, niskowęglowodanowa (ważne przy kocie otyłym) to Applaws, Taste of the Wild ale musisz sprawdzić co niejadkowi posmakuje. Są też lepsze jakościowo karmy. Power of Nature natural cat, WildCat ale ich cena jest dużo większa.
Karm koty małymi porcjami, kilka razy dziennie. Kot nie lubi jeść raz, on podjada co jakiś czas. Dzięki temu będą syte a grubasek nie będzie szukał ciągle jedzenia.
Sprawdź czy niejadek nie ma problemów w pyszczku bo może to sprawia, że nie chce jeść. Możesz spróbować dać mu olej z łososia do karmy suchej, polepszy to smak karmy a i wpłynie dobrze na sierść.

Co do polecanych sklepów... Zapraszam do siebie, znajdziesz tu tylko karmy (bez zbożowe, mięsne, bez odpadów zwierzęcych) Proponuję kupić na początek małe opakowania karmy po 400g na próbę (niestety Taste of the wild nie ma małego opakowania) i puszki na sztuki, po 1-2 z danego rodzaju. Musisz testować co obu posmakuje np. z mokrego i będzie dużo łatwiej je karmić.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Sob sty 30, 2016 13:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

boguska_t, ja zrozumiałam, że te koty mieszkają w dwóch różnych domach i nie znają się :)
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Sob sty 30, 2016 15:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

No tak... kot jest u sąsiadów... :) Ja zrozumiałam, że przygarnięty od sąsiadów hehe
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Pon lut 01, 2016 15:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Co kupić, Purizon rybny lub jagnięcina i ryba czy Orijen Regional Red? Purizon wszystkie koty bardzo lubią i chętnie jedzą (poza kurczakowym, ten już nie tak chętnie) ale boję się, że może im się znudzić. Tego Orijena jeszcze nie miały, ma dobre opinie, ale te wszystkie zioła w składzie...? I czy będzie smakowało? Nie chciałabym się wkopać jak z Applawsem do którego musiałam zmuszać niemalże przemocą.
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

Post » Pon lut 01, 2016 15:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

rudalia pisze:Co kupić, Purizon rybny lub jagnięcina i ryba czy Orijen Regional Red? Purizon wszystkie koty bardzo lubią i chętnie jedzą (poza kurczakowym, ten już nie tak chętnie) ale boję się, że może im się znudzić. Tego Orijena jeszcze nie miały, ma dobre opinie, ale te wszystkie zioła w składzie...? I czy będzie smakowało? Nie chciałabym się wkopać jak z Applawsem do którego musiałam zmuszać niemalże przemocą.

Orijen Regional Red to ulubiona karma moich kotów. Takiego szału nie ma przy żadnej innej. Skład moim zdaniem lepszy niż Purizon (ale ja się nie znam :wink: ). Tylko cena. :roll:

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Pon lut 01, 2016 15:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

A będą chciały jeść później coś innego po tym Orijenie? W sensie zaakceptują ponowny krok w dół?
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

Post » Pon lut 01, 2016 15:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ja kupuję Orijen Regional Red tylko od czasu do czasu, ze względu na cenę. Głównie jedzą kurczakowego Orijena przerywanego co jakiś czas, żeby im się nie znudził, Applawsem czy Purizonem. Nie było do tej pory problemu. Z suchej karmy to tylko PoN-em wzgardziły - nawet wymieszanego 1:3 z inna karmą nie chciały jeść. Za to przy mokrym nadrabiają w wybrzydzaniu - im lepsza karma, tym bardziej niejadalna. :wink:

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Pon lut 01, 2016 16:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Aaaśka pisze:Ja kupuję Orijen Regional Red tylko od czasu do czasu, ze względu na cenę. Głównie jedzą kurczakowego Orijena przerywanego co jakiś czas, żeby im się nie znudził, Applawsem czy Purizonem. Nie było do tej pory problemu. Z suchej karmy to tylko PoN-em wzgardziły - nawet wymieszanego 1:3 z inna karmą nie chciały jeść. Za to przy mokrym nadrabiają w wybrzydzaniu - im lepsza karma, tym bardziej niejadalna. :wink:

No ja się właśnie waham mocno, bo mój kociak przejście z RC (w hodowli) na Applawsa zniósł genialnie, i chce mu PoNa wprowadzić, ale się boję straszliwie...
Bo nakupowałam puszeczek z CFF, a ta menda nie chce jeść... Jak rozdrobnię na papkę to liźnie parę razy i zostawia...
Raz dałam się złamać, kupiłam jakąś karmę mokrą marki rossman z sosem pomidorowym i polałam mu CFFa tym sosem (reszta do kosza) i nagle było bardzo jadalne (może nie pyszne, ale zjedzone).

Jak bardzo niezdrowe są dla kotów pomidory?? myślicie że jak dodawała bym mu do karmy po odrobinie soku pomidorowego (zdrowego bez soli i dodatków) to by mu zaszkodziło?? Bo może chętniej by jadł...

Bo się boję, że jak PoNa wprowadzę, to ani suchej ani mokrej nie ruszy...

Kierei

Od: Pon sty 18, 2016 9:51

Post » Pon lut 01, 2016 16:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Jeśli by były tak szkodliwe, to sprzedawaliby karmy mokre ,w pomidorach ? Jak moje kociaczki, próbowałam karmić np CFF, to żeby je skusić, mieszałam też z pomidorowym Gourmetem, albo innym Purizonem rybnym (suchum) i tak zawsze cos zjadły CFF. Niewiele,ale jednak.

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Pon lut 01, 2016 18:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Moje tez nie chcą CFF, kocur wyliże tylko wode z sosem tuńczykowym, ktorym polewam mokre, a kotka zjada mniej niż polowe z tego, co nałożę, za to Feringa wchodzi o niebo lepiej.

Mój kocur pluł na początku PoNem. W hodowli jadł RC u mnie dostał Applawsa, zatkał sie i jadł jakis czas RC Gastro i pojawił sie problem, Applawsa nie chciał juz w ogole, potem wybierał PoN zmieszanego z RC i wypulowal, ale jakoś poszło.
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Od: Nie wrz 27, 2015 8:55

Post » Pon lut 01, 2016 18:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Mój suche każde połknie. Natomiast z mokrym ostatnio mam niezłe cuda-niewidy. Kotu rzuca miskami... a zawsze tak ładnie wszamał mokre, potem zaczynał coś wybrzydzać, ale teraz to przechodzi ludzkie pojęcie.

Ty$ka

Od: Nie mar 11, 2012 19:57

[poprzednia][następna]