Powszechna Sterylizacja N°3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 05, 2016 11:15 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 1853 koty i tniemy dalej! :

boniedydy pisze:
Nie bardzo rozumiem robienia takiej sensacji, jak się za mało wie. Kto dostał wynagrodzenie w tej najwyższej wysokości (to nie jest wynagrodzenie podstawowe, tylko wszystkie składniki wynagrodzeń)? Może ktoś odszedł na emeryturę i dostał odprawę pieniężną, a ona się uśrednia z pozostałymi składnikami wynagrodzeń? A może TOZ ma informatyka na etacie, a u nich taka płaca to nic sensacyjnego?

Za te pieniądze można by może wiele zrobić, ale skąd wiesz jaki bufor pieniężny jest potrzebny, żeby bezpiecznie prowadzić taką ilość schronisk w Polsce, utrzymujących się z niestabilnych dochodów z dotacji i ofiarności publicznej? A zwierzęta wyrzuciłabyś ze schronisk na ulice, żeby pokastrować pozostałe? Z taką sensacją to do Faktu albo Superekspressu, oni lubią takie przypadkowo wyciągnięte liczby prezentowane tak, żeby ludziom się wydawało że dzieje się coś strasznego.

I żebyśmy się dobrze zrozumieli, ja nie mówię, że ręczę za całokształt działalności TOZ. Mówię tylko, ze życie nauczyło mnie baaaardzo dużego sceptycyzmu wobec epatowania jakimiś wyrwanymi z kontekstu liczbami dotyczącymi finansów różnych organizacji, bez szczegółowej wiedzy, czemu one funkcjonują tak a nie inaczej. W większości przypadków nie ma żadnej sensacji, tylko normalne, uczciwe funkcjonowanie.

pogadajmy koleżanko
mówisz TOZ ma informatyka - w jakim celu? aby płacić wysokie pensje?
tak sie składa, że opiekę informatyczną firmy racjonalnie pieniądze wydające mają na zlecenie
nie ma potrzeby innej - mieć na stałe informatyka (to nie bank), no chyba, że jest tak marny w swojej robocie, że ....., albo tak marnie działa aby potrzebnym być - wybierz opcję
skąd wiem?
mój najlepszy przyjaciel od 30 lat pracuje jako informatyk, taki zwykły informatyk od naprawy kompów dzieciom, ale to nie jest byle jaki informatyk, ma uprawnienia m.in. "do wszystkiego tajnego i zabezpieczonego", jest wzywany na gigantyczne awarie i sam sobie do pracy wtedy zwołuje zespół
stąd wiem, jak działają dobrzy informatycy, w ogóle jak działają (jest równiez programistą, pisze na zamówienia, sadza to, i opiekuje się gdy trzeba, bo program sam się do niego zgłasza jak coś się dzieje - a "coś się dzieje", nie leży w jego interesie - bo to jest czas i praca i plama na nazwisku, więc zwykle "się nie dzieje"

ktoś na emeryturę ..... hyyyyyyy :roll:

mówisz niestabilne dotacje, datki, zwierza ze schronów na ulicę - tutaj akurat się zgodzę, lepsza ulica niż obozy koncentracyjne - mówisz, Fakt, Superekspres .....
jaką wartość ma pieniądz na koncie, dla mnożących się i ponownie zasiedlających schrony futer? :roll:
aaaaaa, toż zapomniałam w swej naiwności - stałą pracę, na stałym etacie, do rzeczonej emerytury
to jak manufaktura, musi się powielać przecież
Fakt i Superex - glosne .... ale nieskuteczne, a sugerując taką praktykę, takimi słowy i w takiej formie, sugerujesz pieniactwo i zacietrzewienie, tez szukanie sensacji, nie bezpośrednio, ale jednak - deprecjonujesz informację i osobę, która informuje
dlaczego?

w kwestii epatowania informacjami oraz życiowego doświadczenia raz ostrożności, i uczciwego funkcjonowania - anima88 odpowiedziała za mnie
o kulturze osobistej osób kontaktujących się telefonicznie z animą - nie wypowiem się bo szkoda czasu
o profesjonalizmie - tak, dla mnie zwolnienie dyscyplinarne
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Sob mar 05, 2016 12:12 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 1853 koty i tniemy dalej! :

A mi żal tej pani co Animie najpierw obiecała a potem zastraszała. Jak sama musi być zastraszona przez swego szefa! Jak bardzo musi się bać o swój stołek i ciepłą posadkę do emerytury skoro posuwa sie do szantażu, że zna wszystkich wetów i pomówień, że PS zbierze 2 tys a wyda 200.
Toz te pieniądze kitłasi na końcie już od lat, w poprzednich sprawozdaniach pensje były jeszcze wyższe i koszty administacyjne tez jeszcze wyższe, szkoda mi czasu na przytaczanie cyfr. Ale jak maja byc niskie jak samych członków władz Zarzadu Głownego jest 18, a gdzie cała reszta urzedasów, która nie zmieściła sie w KRS-ie ? I te zaoszczędzone pieniądze, przewalające się na koncie co roku nie muszą zabezpieczać bytu tych 17 schronisk bo na utrzymanie schroniska gminy co rok dają kolejną kasę i schroniska nie przyjmuja pod swój dach psów jeśli nie idzie w ślad za nimi kasa. Nawet gdy pies jest podrzucony pod bramę schroniska to musi za niego zapłacić ta gmina na terenie której jest schronisko. Dlatego w moim powiecie Warszawsko zachodnim żadna gmina nie chce dać terenu na utworzenie międzygminnego schroniska bo wie, ze na jej teren pod schronisko będą podrzucane psy. Gdyby interes schroniskowy nie był tak dochodowy to by nie powstawały firmy komercyjne typu Radysy, Wojtyszki. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że Siemiński i Dworakowscy założyli schroniska nie z miłości do psów ale dla kasy. Wiec tłumaczenie, że TOZ oszczędza bo martwi się skąd wziąć pieniądze na utrzymanie schronisk można między bajki włożyć. Schroniska to kula u nogi ale dla gminy a nie dla właścicieli/zarządców schroniska. I właścicielom/zarządcom schronisk wcale nie zależy na sterylizacji/kastracji bo jak by nie było dopływu nowego towaru to i skończył by się ich biznes schroniskowy.
Anima miała umówiona wizytę a potem gabinet był zdziwiony? Czyżby pani z TOZ rzeczywiście użyła swoich znajomości wśród wetów? To ja Ci powiem Animma 88 że też mam znajomych w Ełku i nie zawaham się poprosic ich o pomoc, jeśli nadal będą próbowali Cię zastraszać: mój kuzyn Mariusz Justyn Mazur jest prezesem sądu, już wprawdzie nie w Ełku a w Olecku, ale nadal mieszka w Ełku.
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Sob mar 05, 2016 13:49 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, błagam o DT dla kotki Ełk!

Dopóki kotka jest u Animy88 powstrzymam się od wszelkich komentarzy za strachu o nią. Błagam niech ktoś ją uratuje. :cry:

Obrazek

Obrazek

Myślę, że lepiej nie ogłaszać jej na fejsie...

Po tym co nam zrobili przez ostatnie dwa dni nie mam siły na nic.

Ile kocic urodzi tej wiosny tylko dlatego, że są odsyłane z miejsca na miejsce, bo jakiejś instytucji żal paru groszy z pieniędzy na koncie ? Ta nie dostanie, bo dokarmiana; ta nie dostanie, bo nie ze schronu; ta nie dostanie, bo przybłąkała się od jedną miedzę za daleko...

Chiara

Od: Pt mar 18, 2005 20:40

Post » Sob mar 05, 2016 16:15 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 1853 koty i tniemy dalej! :

Kinnia pisze:
pogadajmy koleżanko

Żeby nie rozdmuchiwać wątku - nie, nie napisałam, że TOZ ma informatyka. Napisałam, ze może ma informatyka. Nie mam zamiaru tłumaczyć się za TOZ, chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że próby amatorskiej interpretacji sprawozdań finansowych bez znajomości ani analizy finansowej, ani realiów organizacji, skazane są na porażkę intelektualną. Co i tobie dedykuję.
ObrazekObrazek

boniedydy

Od: Śro wrz 11, 2013 22:05

Post » Sob mar 05, 2016 16:26 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 1853 koty i tniemy dalej! :

boniedydy pisze:
Kinnia pisze:
pogadajmy koleżanko

Żeby nie rozdmuchiwać wątku - nie, nie napisałam, że TOZ ma informatyka. Napisałam, ze może ma informatyka. Nie mam zamiaru tłumaczyć się za TOZ, chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że próby amatorskiej interpretacji sprawozdań finansowych bez znajomości ani analizy finansowej, ani realiów organizacji, skazane są na porażkę intelektualną. Co i tobie dedykuję.

jak widzę, czytanie ze zrozumieniem oraz analiza faktów nie jest Twoją domeną, co rozumiem i w takim razie szanuję,
na niedomagania z savoir-vivre'u przymykam oko

a serio
jak widzę, nie jesteś w stanie dostrzec ani nazwać faktów,
eufemistycznie nazywasz interpretacją, tworząc tym samym nową definicję
to nawet nie jest ciekawe
Obrazek

Kinnia

Post » Sob mar 05, 2016 16:28 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 1853 koty i tniemy dalej! :

boniedydy pisze:Żeby nie rozdmuchiwać wątku

Dzięki.

Możecie dyskutować o TOZ-ie. Ja nie mam siły i z reguły trzymam PS na obrzeżach dyskusji, ale akurat ten temat jest warty odejścia od tej zasady. :x

Chiara

Post » Sob mar 05, 2016 16:53 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, błagam o DT dla kotki Ełk!

Chiara, a masz jakieś wieści o kici i kociętach?
Obrazek

Kinnia

Post » Sob mar 05, 2016 17:13 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, błagam o DT dla kotki Ełk!

Kinnia pisze:Chiara, a masz jakieś wieści o kici i kociętach?

Właśnie dostałam info.

Kotka zaczęła rodzić wczoraj, ale nie dała rady. Podobno była zbyt wyziębiona i wycieńczona. Wszystkie lecznice w Ełku zamknęły drzwi przed nami, odmówiły nawet uśpienia ślepego miotu.

Kotkę trzeba było wywieź do innego miasta, gdzie lekarze usunęli macicę z płodami, a kotka zostanie u nich na tydzień na leczeniu.

Chyba się rozpłaczę.

Ona by się wykończyła, gdyby Anima88 ją wypuściła, gdyby nie trafiła do weta na czas...

Chiara

Post » Sob mar 05, 2016 17:17 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, błagam o DT dla kotki Ełk!

ale jak to "uśpić płody" 8O
przecież Ewa oferowała utrzymanie i pomoc 8O
co jest 8O
Obrazek

Kinnia

Post » Sob mar 05, 2016 17:19 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, błagam o DT dla kotki Ełk!

jeśli była zatrzymana akcja porodowa a matka wycieńczona to pewnie nie było wyjścia.

rany :( teraz trzeba szukać DT i kasy na leczenie...

jak można "zamknąć drzwi" w takim przypadku.....
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Sob mar 05, 2016 17:21 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 1853 koty i tniemy dalej! :

Chiara pisze:Możecie dyskutować o TOZ-ie. Ja nie mam siły i z reguły trzymam PS na obrzeżach dyskusji, ale akurat ten temat jest warty odejścia od tej zasady. :x

Temat na pewno jest ciekawy, ale niewart robienia taniej sensacji. Faktycznie środki w gotówce na koniec są duże, zobowiązania relatywnie niewielkie, chciałabym poznać uzasadnienie tego faktu - być może jest sensowne. Może nie.

Co do wynagrodzeń, wytykanie tego typu poziomów dla JEDNEGO wynagrodzenia (średnia jest inna), nie wiadomo, z jakich składników złożonego (a do tej wysokości liczy się wszystko, co zostało wypłacone w ramach stosunku pracy, łącznie z odprawami emerytalnymi - i tak, wcześniejsza dyskutantko, odejścia na emeryturę istnieją), uważam za czysty, żywy populizm. Ale analiza finansowa dobrze niektórym idzie, jak rozwiną swoje dzisiejsze dobrze zapowiadające się umiejętności, to będą zarabiać i 4 razy tyle i nie będą nikomu zazdrościć. Ogólnie uważam, ze każdy powinien być wynagradzany za swoją pracę, a schroniska nie mogą być w całości prowadzone i zarządzane przez wolontariuszy.
ObrazekObrazek

boniedydy

Od: Śro wrz 11, 2013 22:05

Post » Sob mar 05, 2016 17:23 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, błagam o DT dla kotki Ełk!

Kinnia pisze:ale jak to "uśpić płody" 8O
przecież Ewa oferowała utrzymanie i pomoc 8O
co jest 8O

Jaką pomoc ?

Chiara

Post » Sob mar 05, 2016 17:25 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, błagam o DT dla kotki Ełk!

czarno-czarni pisze:jeśli była zatrzymana akcja porodowa a matka wycieńczona to pewnie nie było wyjścia.

Kasę ludzie już przysłali, tydzień będzie w lecznicy, a potem będzie dokarmianym wiejskim kotem o ile los się nie uśmiechnie. :(

Chiara

Post » Sob mar 05, 2016 17:32 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, 1853 koty i tniemy dalej! :

boniedydy pisze:
Chiara pisze:Możecie dyskutować o TOZ-ie. Ja nie mam siły i z reguły trzymam PS na obrzeżach dyskusji, ale akurat ten temat jest warty odejścia od tej zasady. :x

Temat na pewno jest ciekawy, ale niewart robienia taniej sensacji. Faktycznie środki w gotówce na koniec są duże, zobowiązania relatywnie niewielkie, chciałabym poznać uzasadnienie tego faktu - być może jest sensowne. Może nie.

Co do wynagrodzeń, wytykanie tego typu poziomów dla JEDNEGO wynagrodzenia (średnia jest inna), nie wiadomo, z jakich składników złożonego (a do tej wysokości liczy się wszystko, co zostało wypłacone w ramach stosunku pracy, łącznie z odprawami emerytalnymi - i tak, wcześniejsza dyskutantko, odejścia na emeryturę istnieją), uważam za czysty, żywy populizm. Ale analiza finansowa dobrze niektórym idzie, jak rozwiną swoje dzisiejsze dobrze zapowiadające się umiejętności, to będą zarabiać i 4 razy tyle i nie będą nikomu zazdrościć. Ogólnie uważam, ze każdy powinien być wynagradzany za swoją pracę, a schroniska nie mogą być w całości prowadzone i zarządzane przez wolontariuszy.

ciekawą masz manierę traktowania ludzi
jeszcze ciekawszą, gdy jedynym argumentem staje się deprecjonowanie rozmówcy
bo wyraźnie odwagi Ci brak
politykiem czasami nie jesteś?

edit
merytorycznie spróbuj
Obrazek

Kinnia

Post » Sob mar 05, 2016 17:39 Re: Powszechna Sterylizacja N°3, błagam o DT dla kotki Ełk!

Chiara pisze:
czarno-czarni pisze:jeśli była zatrzymana akcja porodowa a matka wycieńczona to pewnie nie było wyjścia.

Kasę ludzie już przysłali, tydzień będzie w lecznicy, a potem będzie dokarmianym wiejskim kotem o ile los się nie uśmiechnie. :(

Ale w sumie i tak w ostatniej chwili udało się jej pomóc, więc chyba trzeba się cieszyć, a nie płakać, bo mogło się skończyć tragicznie... A tak jest bezpieczna i leczona.

Kiciuś kochany... :1luvu:

Chiara

[poprzednia][następna]