SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 24, 2016 20:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Shewolf, na początek najlepiej karmić koty tym samym, co dostawały w DT, nawet jeśli to była słaba karma - koty mają po przeprowadzce w nowe miejsce i do nowych ludzi wystarczająco dużo stresu, aby im go dokładać.

Acana jest dobrą karmą, jeśli będą jadły, to tak. Shebę trzeba wymienić, chyba że nie będą chciały nic innego.

Generalnie zmiana karmy powinna wyglądać tak, że mieszasz karmę nową i starą, najpierw mało nowej i przewaga starej, po czym po trochę zwiększasz procent nowej. Dotyczy to głównie karm suchych, ale czasem i z mokrą trzeba tak robić, żeby przechytrzyć kota, zwłaszcza takiego, co się karmił kocim fastfoodem.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pon sty 25, 2016 16:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Przekonałam Felka do jedzenia większej ilości mokrego bez marudzenia za pomocą Gourmet Gold.
Znajdę coś co jest w formie musu/pasztetu kawałków w sosie z lepszym składem?
Feringa odpada - nie ruszty tego, choćby miał głodować.
GranataPet się przejadła.
Saszetki lub małe puszki mnie interesują.

Mayken

Od: Pt wrz 19, 2014 8:19

Post » Pon sty 25, 2016 16:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Może spróbuj z Catz Finefood?

Ty$ka

Od: Nie mar 11, 2012 19:57

Post » Pon sty 25, 2016 17:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Mayken pisze:Przekonałam Felka do jedzenia większej ilości mokrego bez marudzenia za pomocą Gourmet Gold.
Znajdę coś co jest w formie musu/pasztetu kawałków w sosie z lepszym składem?
Feringa odpada - nie ruszty tego, choćby miał głodować.
GranataPet się przejadła.
Saszetki lub małe puszki mnie interesują.

Jak to zrobilas?

A mus super jest power of nature janiecina.
A z gorszych to miamor pastete moze?
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pon sty 25, 2016 21:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

W sumie sam się na to rzucił...
I grzecznie wsuwa 2-3 puszeczek dziennie.
Uwielbia tego kuraka w pomidorach.
W porównaniu do GranataPet jego reakcja to szał w ciapki.
Ehh i weź tu nakarm wybredną marudę!

Mayken

Od: Pt wrz 19, 2014 8:19

Post » Pon sty 25, 2016 21:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Catz Finefood u mnie schodzi rewelacyjnie, ale moje koty są "jadkami" ;) Niektóre smaki są bardziej zwarte, coś między pasztetem a mielonką, a niektóre są między pasztetem i musem. Najlepiej wziąć pakiety próbne i przetestować na futrze.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Wto sty 26, 2016 8:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Postać mokrą ma Naturea taki paćkowaty pasztet. Princess Musse (ale ona jest uzupełniająca) Artemis, Taste of the wild, Fish4cats (uzupełniająca) Renske, Power of Nature.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Wto sty 26, 2016 11:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Satirra pisze:Nie oszczędzaj na jedzeniu, bo wydasz później na weta więcej.
Poza tym BARF to zawsze dobra opcja, nie dość, że oszczędziesz na miesięcznym wyżywieniu to jeszcze więcej kasy na wecie ;-)
Mnie barf w Polsce kosztował 150-200zł/miesiąc max na 2 rosnące, duże koty(!), a nie kupowałam najtańszego mięsa - głównie z marketów (lidl/biedronka/tesco)- króliki, kaczki, uda z indyka, wolno wybiegowe kurczaki czasami gęsi, podroby kurczęce/indycze. Dzienne wyżywienie dużego (6kg) kota to koszt ok 2,50-3zł (suplementy naturalne).
Także zawsze da się taniej ;-)

Nie mam czasu i możliwości na BARF.
Mam bardzo nieregularny tryb życia, i mikro zamrażarkę, a BARF jednak wymaga przygotowywania, mrożenia, rozmrażania odpowiednio wcześniej, odgrzewania i dopiero podawania kotu.
Dlatego puszki są dla mnie wygodniejsze. Mała puszka, wymieniam w misce 2-3 razy dziennie, żeby za długo nie stało. Co nie zjedzone ląduje u jeża (Koka posprząta).

Kierei

Od: Pon sty 18, 2016 9:51

Post » Wto sty 26, 2016 12:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dzięki za odpowiedzi :) Acanę wsuwają jak miło, mimo że nie jadły jej w DT. Spróbuję też z tymi mokrymi o których pisaliście/łyście :)

Sterylka oczywiście, ale najpierw muszę je przekonać, że nic złego ich nie spotka z mojej strony (bo na razie bardzo się chowają) i obawiam się, że to zabawa na kilka tygodni. Ale to już na inny wątek ;)

Shewolf

Od: Nie sty 24, 2016 1:01

Post » Wto sty 26, 2016 19:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Shewolf pisze:Dzięki za odpowiedzi :) Acanę wsuwają jak miło, mimo że nie jadły jej w DT. Spróbuję też z tymi mokrymi o których pisaliście/łyście :)

Sterylka oczywiście, ale najpierw muszę je przekonać, że nic złego ich nie spotka z mojej strony (bo na razie bardzo się chowają) i obawiam się, że to zabawa na kilka tygodni. Ale to już na inny wątek ;)

Na pierwszej stronie tego wątku jest wykaz karm dobrych i słabych - taka przydatna ściąga :)
Nie martw się o chowanie się po kątach - są u Ciebie dopiero kilka dni, muszą się zaaklimatyzować.
Jeśli to chowanie się potrwa dłużej, to daj znać - wyślij mi prywatną wiadomość lub zapytaj na moim wątku (moich kotów i ich przyjaciół):
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=151749
Mam znajomych z długim stażem w kociej branży, kontakty z behawiorystami - coś uradzimy wspólnie :)
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Śro sty 27, 2016 18:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Poradźcie co robić...jak na moje oko moje koty/dwa/pochłaniają zbyt duże ilości jedzenia.Wyczytałam,że przechodząc na lepsze karmy koty będą zjadać mniej,bo jedzenie będzie bardziej treściwe...u mnie jest odwrotnie.Mogę zapomnieć ,że suche może leżeć w miskach.
Oto dzisiejsze menu/karmy gotowe to;mokra Animonda i suche:Applaws i Purizon/-wersja na oba koty
-50 g mokrej i 60 suchej/zniknęły zanim wyszłam do pracy/
-80 g mokrej i 50 indyka surowego/po pracy godz. 15...oczywiście też zniknęły
-40 g suchej/po godzinie...też zniknęło
teraz czeka biały ser i suche..koty krążą ilekroć usłyszą brzęk w kuchni,więc jak im dam to zapewne skonsumują na miejscu :evil: hmm

Danutka66

Od: Pon mar 25, 2013 13:41

Post » Śro sty 27, 2016 18:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Wlasnie dlatego nie wydzielam kotom posiłków, bo jadłyby dokłanie tak samo (moje najadałyby się na później, bo później braknie ;))
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Śro sty 27, 2016 18:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

wistra czyli co sugerujesz....żeby miski zawsze były pełne?Ja im nie wydzielam,no ale muszę im nałożyć do tych misek jakąś ilość.Ja wiem,że kot zjada tyle ile potrzebuje...no ale jak ustalić tę granicę...dawać do oporu?

Danutka66

Od: Pon mar 25, 2013 13:41

Post » Śro sty 27, 2016 19:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Nie wiem, jak Twoje były nauczone.
Moje od dziecka mają pełne miski cały czas i jedzą tyle, ile chcą. Nie mamy problemów z nadwagą u nikogo (3 kotki hodowlane i 2 kastraty - 3cia kastratka mojej mamy ma nadwagę, ale większość życia jadła śmieci, niestety, natomiast po włączeniu bezzbożówek zeszczczuplała).
Kiedyś próbowałam wydzielać, bo jeden kot miał jeść tylko gastro indestinala i kończyło się własnie tak, jak u CIebie. Pożerały wszystko i nigdy nie były najedzone.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Śro sty 27, 2016 19:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ja moim wydzielam i wcale nie żrą na potęgę, ale ja karmię barfem :-)
Jak daję puszki okazjonalnie, to jest szał jak do misek nakładam, ale też nie zawsze wszystko od razu zjedzą.
Zjadają dokładnie tyle ile potrzebują.

Są koty, które objadają się wręcz chorobowo i takim trzeba wydzielać. Możesz przestać wydzielać na kilka dni i obserwować czy apetyt się ustabilizuje czy będą jadły aż do wymiotów... W ciągu kilku dni raczej nie powinny przytyć za bardzo :-)

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

[poprzednia][następna]