Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 16, 2012 14:16 Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

Potrzebuję szybkiej i skutecznej pomocy
U nas w ogrodzie od kilku tygodni mieszka pers, je z misek naszych kotów, żyje w stodole.
Wszystko byłoby ok, ale rudasek tak potwornie się skołtunił, że widać, iż sprawia mu to ból. Chodzi jakoś dziwnie, zamienił się w jeden wielki filc... Chcemy go złapać i obciąć, zaszczepić....ale on na widok obcego ucieka...
Ale to tak dłużej nie może być, on potrzebuje szybkiej interwencji :(
Pomóżcie...jak go złapać?

Chantell

Od: Czw paź 29, 2009 17:19

Post » Śro maja 16, 2012 14:24 Re: Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

Chantell pisze:Potrzebuję szybkiej i skutecznej pomocy
U nas w ogrodzie od kilku tygodni mieszka pers, je z misek naszych kotów, żyje w stodole.
Wszystko byłoby ok, ale rudasek tak potwornie się skołtunił, że widać, iż sprawia mu to ból. Chodzi jakoś dziwnie, zamienił się w jeden wielki filc... Chcemy go złapać i obciąć, zaszczepić....ale on na widok obcego ucieka...
Ale to tak dłużej nie może być, on potrzebuje szybkiej interwencji :(
Pomóżcie...jak go złapać?

Rozumiem, że nie podchodzi do głaskania?
Jak nie podchodzi, to do klatki łapki. Napisz skąd jesteś, będzie wiadomo, skąd masz pożyczyć klatkę :)

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Śro maja 16, 2012 14:27 Re: Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

Podchodzi pod schody, bo je u nas...
Klatka odpada, mam 4 swoje koty, które pierwsze by się w nią złapały :(
Z nowego sącza jestem

Chantell

Post » Śro maja 16, 2012 14:32 Re: Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

Chantell pisze:Podchodzi pod schody, bo je u nas...
Klatka odpada, mam 4 swoje koty, które pierwsze by się w nią złapały :(
Z nowego sącza jestem

Ale podchodzi tak, że można wziąć na ręce? Swoje koty możesz na godzine, albo na noc zamknąc w domu i wtedy łapac persa. A jak nie, to wcześniej je porządnie nakarmisz, żeby nie skusiły się na jedzenie w klatce. A jak nie to się złapią i je wypuścisz :)
Z tego co piszesz, nie ma czasu na oswajanie, więc klatka to naprawdę jedyny skuteczny sposób. Tylko nie wiem, kto w okolicach Sącza ma klatkę. Ty ewentualnie bywasz w Krakowie?

Tosza

Post » Śro maja 16, 2012 14:34 Re: Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

Moje koty w domu nie wytrzymają, a na jedzenie zawsze są chytre.
Jakby dał się poglaskac, to nie byłoby problemu, bo mocno bym go chwycila i zataszczyla do domu...
Niestety nie bywam w Krakowie...:(
Może jednak jest jakaś inna szansa?

Chantell

Post » Śro maja 16, 2012 15:19 Re: Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

Chantell pisze:Moje koty w domu nie wytrzymają, a na jedzenie zawsze są chytre.
Jakby dał się poglaskac, to nie byłoby problemu, bo mocno bym go chwycila i zataszczyla do domu...
Niestety nie bywam w Krakowie...:(
Może jednak jest jakaś inna szansa?

To jest forum kociarzy, a nie czarodziejów :wink: , uwierz, nie ma innych sposobów złapania kota. Nawet jak go zwabisz do pomieszczenia, to tam nadal musisz go złapać. Wtedy jest jeszcze szansa na złapanie podbierakiem, ale to jest trudne i trzeba umieć.
Nie rozumiem, co znaczy, że koty nie wytrzymają w domu-w ogóle do niego nie wchodzą? 8O Bo jak wchodza, to wystarczy zamknąc drzwi i nie zważając uwagi na ich protesty, pójśc łapać kota, który pilnie potrzebuje pomocy. Są takie sytuacje, gdy nie możemy wszystkich zadowolić.
Więcej pomysłów nie mam, ale może faktycznie, inni będą mieli.

Tosza

Post » Śro maja 16, 2012 16:06 Re: Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

Nie rozumiem Twojej ironii. Piszę tutaj. Bo myślałam, ze znacie jakieś sposoby na koty, skoro to forum jak sama nazwalas-kociarzy, a tu zaraz jakiś atak na mnie. Nie, nie wchodzą do domu, gdy jest ciepło, bo najzwyczajniej w świecie nie chcą, stoją pod drzwiami i cały czas się wydzierają. Wszystkie moje koty to znajdy uratowane albo z worków w lesie, czy smietnikow na wakacjach, ktore wymagały długotrwałego leczenia i jakoś nie jest im z tego powodu zle u nas.
NIE posiadam wymienionej przez Ciebie klatki ani nie widzę nikogo w necie kto by ją posiadał i pożyczył, wiec szukam innego sposobu. Po co zaraz na chwytak skoro kot już byłby w pomieszczeniu? Wydaje mi się, ze już znacznie łatwiej jest go do siebie w takiej sytuacji przekonać.

Chantell

Post » Śro maja 16, 2012 20:26 Re: Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

Podrzucę wątek, bo pomoc bardzo potrzebna :cry:

Może jeszcze ktoś, coś doradzi jak pomóc temu kotu .... :cry:
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Śro maja 16, 2012 20:53 Re: Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

Możesz spróbować przegłodzić jeden dzień tego kota, a następnego podtykać mu lepsze kąski, tak żeby szedł do ręki. Głodny kot na jedzenie dość szybko się oswaja, trochę cierpliwości i spokoju to wymaga. Niewykluczone też, że jego płochliwość wiąże się z obecnością innych kotów. Tamten czuje się obcy i niepewny. Gdybyś przynajmniej na czas karmienia persa swoje koty izolowała, byłoby łatwiej ocenić sytuację.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro maja 16, 2012 21:01 Re: Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

Nie, właśnie on moich się nie boi. One chodzą, a on leży w ogrodzie i nie wykazuje żadnego stresu czy coś. Dopiero jak widzi, że ktoś się zbliża do niego czy po prostu przechodzi niedaleko czy też daleko.
hm.. spróbuję, może się uda

Chantell

Post » Śro maja 16, 2012 21:03 Re: Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

Na jaka odległość jesteś w stanie podejść do kota?

Może pożyczyć od wędkarza podbierak i spróbować zarzucić siatkę na kota?
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro maja 16, 2012 21:06 Re: Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

A może miseczka z jedzeniem w transporterku ? Jak wejdzie do środka w celu konsumpcji musisz być w pobliżu i szybciutko zamknąć transporterek ...

Trzymam kciuki Chantell za powodzenie w złapaniu i wielkie dzięki, że chcesz mu pomóc :1luvu:
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Śro maja 16, 2012 21:12 Re: Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

za daleko żeby coś rzucić na niego.. z 20 metrów? 15? coś takiego... a wtedy szybko biegnie i chowa się w stodole i jestem w...no.
Kwinta za co Ty mi dziękujesz, chce mu pomóc, to chyba zrozumiałe. Serce się aż kraja :(
ooo....ale ten kontenerek... jak mnie zobaczy to i tak zwieje zanim dotrę ;/

Chantell

Post » Śro maja 16, 2012 21:20 Re: Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

oswajanie kota trochę potrwa a z tego co piszesz on wymaga pomocy teraz - jedyna skuteczną i szybka metodą wydaje się jednak klatka łapka
szkoda że go nie oswajałaś wcześniej
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Śro maja 16, 2012 21:27 Re: Pers-filc w ogrodzie. JAK ZŁAPAĆ?? proszę l pomoc!

A gdyby go zwabić do jakiegoś zamkniętego pomieszczenia na pachnące jedzenie, a wcześniej zaopatrzyć się u weta w żel usypający, i gdy wejdzie do tego pomieszczenia to dać mu w jedzeniu? Ale wtedy nie można dopuścić, żeby po zjedzeniu wyszedł na zawnątrz, bo mógłby zasnąć w jakimś niebezpiecznym miejscu...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

[następna]