Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 23, 2011 15:00 Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

Witam,
zakładam ten temat, żeby zebrać kilka opinii, kolejno:

1) Czy karmić 8 miesięczną kotkę dalej karmą dla juniorów dopóki nie skończy roku?
2) Czy przejść na karmę dla kotów sterylizowanych?
3) Jeśli karmić karmą dla juniorów to szukać takich chroniących układ moczowy?
4) Jakie karmy mi polecacie?
a) dla sterylizowanych
b) dla juniorów, chroniące układ moczowy

Mam nadzieję, że nie zagmatwałam za bardzo, pozdrawiam!

małetęsknoty

Od: Czw sie 19, 2010 13:18

Post » Śro mar 23, 2011 15:07 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

witam. ostatnio kastrowałam kota. to wcale nie jest prosty zabieg, koty bardzo się męczą po sterylizacji, mój kotek nie mógł się tego dnia załatwić...nie chciał nic jeść...polecam karme taką mokrą jak kitekat w saszetkach, i kotek musi miec dostęp do świerzej wody lub mleka najlepiej podgrzanego...a jeśli chodzi o układ moczowy...żeby go wzmocnić warto podać mu witaminy w kroplówce u weta. pozdrawiam

asiaszo16

Od: Pt lut 18, 2011 22:03

Post » Śro mar 23, 2011 15:09 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

asiaszo16 pisze:witam. ostatnio kastrowałam kota. to wcale nie jest prosty zabieg, koty bardzo się męczą po sterylizacji, mój kotek nie mógł się tego dnia załatwić...nie chciał nic jeść...polecam karme taką mokrą jak kitekat w saszetkach, i kotek musi miec dostęp do świerzej wody lub mleka najlepiej podgrzanego...a jeśli chodzi o układ moczowy...żeby go wzmocnić warto podać mu witaminy w kroplówce u weta. pozdrawiam

niekoniecznie kitkak ,wiekszosc kotów nie toleruje mleka :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro mar 23, 2011 15:10 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

asiaszo16 pisze:witam. ostatnio kastrowałam kota. to wcale nie jest prosty zabieg, koty bardzo się męczą po sterylizacji, mój kotek nie mógł się tego dnia załatwić...nie chciał nic jeść...polecam karme taką mokrą jak kitekat w saszetkach, i kotek musi miec dostęp do świerzej wody lub mleka najlepiej podgrzanego...a jeśli chodzi o układ moczowy...żeby go wzmocnić warto podać mu witaminy w kroplówce u weta. pozdrawiam

Kitekat to "koci fast food" :? Czy sprawdziłaś zawartość mięsa? Podpowiem - ok. 4 procent. To o wiele za mało. Poczytaj trochę forum zanim zaczniesz dawać innym rady, co? :wink:
Co do pytania autorki wątku: Koteczka jeszcze rośnie, więc IMO powinna dostawać karmę dla juniorów.
edit: Wydaje mi się, że zwykła juniorska będzie ok. Specjalistycznych nie widziałam nigdzie.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro mar 23, 2011 15:11 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

kotx2 pisze:

niekoniecznie kitkak ,wiekszosc kotów nie toleruje mleka :ok:

kit kat miało być ale chyba podswiadomie napisałam kitkak od kaki :mrgreen: czyli kit i koopa :mrgreen:

kotx2

Post » Śro mar 23, 2011 15:15 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

tak ale ja zasugerowałam tylko taką karmę. wiem po swoim kocie że po takim zabiegu koty wolą mokrą karmę

asiaszo16

Post » Śro mar 23, 2011 15:19 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

asiaszo16 pisze:tak ale ja zasugerowałam tylko taką karmę. wiem po swoim kocie że po takim zabiegu koty wolą mokrą karmę

Poczytaj w kocim ABC o zalecanych karmach. :wink: ten kitekat to naprawdę straszne g.... Za niewiele większe pieniądze można kupić o wiele lepsze pożywienie.
I leć szukać kota! Mogło mu się coś stać przecież. Rozwieś ogłoszenia, popytaj sąsiadów.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Śro mar 23, 2011 15:22 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

małetęsknoty pisze:Witam,
zakładam ten temat, żeby zebrać kilka opinii, kolejno:

1) Czy karmić 8 miesięczną kotkę dalej karmą dla juniorów dopóki nie skończy roku?
2) Czy przejść na karmę dla kotów sterylizowanych?
3) Jeśli karmić karmą dla juniorów to szukać takich chroniących układ moczowy?
4) Jakie karmy mi polecacie?
a) dla sterylizowanych
b) dla juniorów, chroniące układ moczowy

Mam nadzieję, że nie zagmatwałam za bardzo, pozdrawiam!

Polecam lekturę: http://chatul.pl/viewforum.php?f=45
Moim zdaniem te specjalne karmy dla juniorów, kastratów, wybrednych etc. to pic na wodę ;) Trzeba karmić porządnie i dbać o nawodnienie (mokra karma, mięso), a wtedy kłopotów z drogami moczowymi nie będzie.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro mar 23, 2011 15:26 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

sory ale ja mam cała sterte gazet, książeczek o kotach i nastepnych mi już nie trzeba a pozatym moja ciotka jest weterynarzem więc mam większe pojęcie na ten temat. a karma od kitekat jest całkiem dobra, mam 5 kotów i każdy wcina równo. :)

asiaszo16

Post » Śro mar 23, 2011 15:28 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

asiaszo16 pisze:sory ale ja mam cała sterte gazet, książeczek o kotach i nastepnych mi już nie trzeba a pozatym moja ciotka jest weterynarzem więc mam większe pojęcie na ten temat. a karma od kitekat jest całkiem dobra, mam 5 kotów i każdy wcina równo. :)

:|

kotx2

Post » Śro mar 23, 2011 15:28 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

asiaszo16 pisze:sory ale ja mam cała sterte gazet, książeczek o kotach i nastepnych mi już nie trzeba a pozatym moja ciotka jest weterynarzem więc mam większe pojęcie na ten temat. a karma od kitekat jest całkiem dobra, mam 5 kotów i każdy wcina równo. :)

Jak dasz dzieciom hamburgery to też będą wcinały.

A wiedza jeszcze nikomu nie zaszkodziła :roll:

seidhee

Post » Śro mar 23, 2011 15:29 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

Mylisz się :mrgreen: Moja babcia paliła paczkę dziennie i dożyła 98 lat. Czy należy z tego wnosić, że palenie nie szkodzi?
Seidhee - można podawać np. Orijena, Acanę albo jakąś holistyczną - one są "na każdy wiek". A juniory jednak różnią się składem od "dorosłych", więc nie do końca jestem pewna, czy rzeczywiście to tylko pic...
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Śro mar 23, 2011 15:34 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

Zofia&Sasza pisze:Seidhee - można podawać np. Orijena, Acanę albo jakąś holistyczną - one są "na każdy wiek". A juniory jednak różnią się składem od "dorosłych", więc nie do końca jestem pewna, czy rzeczywiście to tylko pic...

Mnie nie chodzi o to, że one się nie różnią, tylko o to, że to nie jest najlepsza opcja karmienia.
Wg mojej wiedzy lepiej karmić kociaka Acaną albo BARFem niż kittenem znanej marki ;)

seidhee

Post » Śro mar 23, 2011 15:40 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

seidhee pisze:
Zofia&Sasza pisze:Seidhee - można podawać np. Orijena, Acanę albo jakąś holistyczną - one są "na każdy wiek". A juniory jednak różnią się składem od "dorosłych", więc nie do końca jestem pewna, czy rzeczywiście to tylko pic...

Mnie nie chodzi o to, że one się nie różnią, tylko o to, że to nie jest najlepsza opcja karmienia.
Wg mojej wiedzy lepiej karmić kociaka Acaną albo BARFem niż kittenem znanej marki ;)

Może i racja. Tyle że np. dla moich Korabiewiaków na początku Acana miała za duże granule. :wink: Większe niż obwód pysia były. No ale koteczki z tematu to nie dotyczy.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Śro mar 23, 2011 15:44 Re: Jaka sucha karma po sterylizacji dla 8 miesięcznej kotki?

W piątek sterylizowałam moje dwie kotki. Mają ok 7 miesięcy, obecnie są na suchej Purinie Pro Plan i Royal Cannin (dla kociąt do 1 roku), mokre też dostają (dobre puszeczki dla kociąt min. Animode):). Wczoraj na kotroli czy wszystko dobrze się goi zapytałam moją Pania Wet (polecana tu na forum, wg mnie niesamowita, cudowna - Dominika Borkowska Bąkała - http://www.canfelis.pl/index.html) o to jak teraz młode karmić i czy poleca jakieś karmy. Powiedziała, że oczywiście nie wyrzucać ;) karmy którą dostają teraz ale można stopniowo wprowadzać karmy dla kotków sterylizowanych. Dostałam od niej kilka paczuszek dla kotów po sterylce, które uważa, że są dobre - do wypróbowania (min. Purine Pro Plan, Royala, Hilsa). Wczoraj jedną paczuszkę wymieszałam z dotychczasową karmą i ...na początek wyjadły nowe chrupeczki a na koniec zostawiły stare, znane. Wiem, że będę je przestawiała powoli na karmę dla kotów po sterylce.
Obrazek

AniaU

Od: Czw wrz 30, 2010 11:32

[następna]