Kiarei - wejdź do podlinkowanych przeze mnie wątków (dodatkowo w pierwszych postach tych wątków są odnośniki do innych for, lista suplementów, złota lista karm... przeglądnij je, są długie, ale warto, zwłaszcza, że wszystko jest tłumaczone bardzo cierpliwie nawet po kilka razy

)
Katzenjammer - a wetka w gablocie w gabinecie miała RC?

Mnie też proponowali karmienie RC, że jest najlepszy, jedyny, można rzec cud-miód-orzeszki. Po kastracji oczywiście karma dla kastratów (ale broń Boże nie dla kotek sterylizowanych! dla kastratów!). Przyjęłam do wiadomości (nawet kupiłam paczuszkę, bo przecież trzeba dbać jak najbardziej), ale... ja mam
hopla jeśli chodzi o składy, to co jest potrzebne i nie... wszystko winą szkoły

i poszukałam na necie składów, porównałam i stwierdziłam... nie ma mowy. Fakt RC kiedyś był tym jedynym i najlepszym, ale teraz...
przykładowo:
RC Indoor:
Kukurydza, suszone mięso drobiowe, ryż, izolat białek roślinnych L.I.P *, pszenica, tłuszcze zwierzęce, włókno roślinne, hydrolizowane białka zwierzęce, sole mineralne, pulpa buraczana, oleje sojowy, fruktooligosacharydy (FOS), drożdże, fosforan sodu, tran, L-lizyna, DL-metionina, tauryna, wyciąg z winogron i zielonej herbaty (źródło polifenoli), L-karnityna.w karmie dla drapieżników kukurydza na pierwszym miejscu (jej jest więc najwięcej w karmie), później ryż, izolat białek roślinnych (drapieżnik powinien mieć jak najwięcej białek zwierzęcych - zestaw aminokwasów jest bardziej zbliżony do potrzeb - czyli jest po prostu lepszy), przenica, olej sojowy... trochę za dużo niemięsnych składników jak dla mnie... jak na cenę za kg karmy (przy opakowaniu 2kg cena za kg wychodzi 29.95 w krakvecie). Dodatkowo nie jest zaznaczone jaki został użyty tłuszcz.
Dla porównania inna karma (też zawierająca zboża) indoor
BRIT Care Cat Indoor:
Mięso z kurczaka i produkty pochodzenia drobiowego (min.40%), ryż , kukurydza, tłuszcz drobiowy, liofilizowane białko drobiowe, liofilizowana kukurydza, olej łososiowy, naturalny smak, naturalny błonnik, otręby ryżowe, suszone wysłodki z buraków cukrowych, drożdże browarniane, substancje mineralne , DL-metionina, L-lizyna, oligosacharydy manozowe, fruktooligosacharydy, waleriana lekarska, niacyna, pantotenian wapnia, kwas foliowy, chlorek choliny, biotyna, witamina A, witamina D3, witamina E (alfa-tokoferol), taurynaTutaj na pierwszy miejscu jest mięso (i jest zaznaczone ile jest minimalnie mięsa drobiowego), zaznaczone jest, że tłuszcz drobiowy, olej łososiowy, białko drobiowe - czyli wiadomo co tam jest (mniej-więcej).
Brak pszenicy (a to już plus) mimo to na drugim, trzecim miejscu ryż i kukurydza (dalej znowu kukurydza, otręby ryżowe). Cena za kg (w tym samym sklepie i też przy opakowaniu 2kg) to... 19.45zł
Wybór zawsze należy do
kociarza co kupuje i czym karmi. Jeśli ktoś woli kupić RC, bo po prostu woli (lub musi, bo np kot jest chory), to oczywiście ok i nie będę go od tego odwodzić, nie mniej mówienie przez wetów, że RC jest jedyną dobrą karmą (lub jeszcze ewentualnie Iams lub Hills) jest jak dla mnie dużą przesadą... ale cóż

i jeszcze: dla mnie karmienie zdrowego kota karmą wet jest głupie... to tak jakby chuchając na zimno od razu aplikować sobie różne diety, leki... bo przecież zawsze się może zdarzyć
uffff... się rozpisałam
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.