Egoizm czy miłość do kota?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 13, 2012 14:50 Re: Egoizm czy miłość do kota?

Wszystko jest na dobrej drodze. Czasami tylko duża gania małą i trochę nie daje jej spokoju, gryząc tu i tam, ale mała też jest czasem zaczepna.
Byliśmy też z małą u weterynarza, z powodu jej nieco powiększonego brzuszka (według żony, nienaturalnie odznaczającego się od reszty ciałka) ale weterynarz powiedział tylko, że się objadła. Faktycznie, apetyt ma spory. Mamy ją od piątku i wtedy było słychać burczenie. Dziś już nie, ale brzuszek jest tak samo duży. Czy w związku z tym mamy dawać jej jakieś małe porcje? Do tej pory jadła u nas, tyle ile chciała.

mikdan

Od: Nie sie 05, 2012 17:25

Post » Pon sie 13, 2012 16:26 Re: Egoizm czy miłość do kota?

Ja robię tak, że odmierzam suche na podstawie tabeli z opakowania karmy i tyle każdy kot dostaje na dobę. Do tego oczywiście mokre raz dziennie :)

Wyga

Od: Sob lip 28, 2012 11:41

Post » Pon sie 13, 2012 18:36 Re: Egoizm czy miłość do kota?

A skąd macie małą, była odrobaczana? Jeśli było i przeoczyłam, to z góry przepraszam, czasami brzuszek od robali może być większy, ale to musiałaby być bardzo zarobaczona, jeśli tak dużo je, to nie jest to wykluczone. Ale w sumie to młoda rośnie to i apetyt dopisuje ;) jesli byla odrobaczona i wet ją widział, to nie martwiłabym się na zapas. Niestety u mnie duży brzuchol u pierwszej kici okazał się fipem :( , ale to lekarz powinien od razu wychwycić.

mlsla

Od: Sob gru 03, 2011 17:44

Post » Pon sie 13, 2012 19:10 Re: Egoizm czy miłość do kota?

Uważam, że gryzieniem karku i ganianiem małej przez starszą kicię nie ma się co przejmować. Moje chłopaki są razem od 8 miesięcy i jeszcze im się to zdarza. Borys jak ma gorszy nastrój potrafi odreagowywać na Fiodorze poprzez podgryzanie ucha i syczenie. A ostatnio jak Fiodor za dużo skacze i biega podczas zabawy, znowu dostaje porcję gryzienia karku w ramach przypomnienia, kto w tym domu rządzi ;) A potem jeden myje drugiego i razem śpią :)
Kocie uroki :D
Obrazek

iloozjana

Od: Pt cze 10, 2011 20:27

Post » Pon sie 13, 2012 19:47 Re: Egoizm czy miłość do kota?

mikdan pisze:Faktycznie, apetyt ma spory. (...) Czy w związku z tym mamy dawać jej jakieś małe porcje? Do tej pory jadła u nas, tyle ile chciała.

Twoja kotka, jak napisałeś - ma dopiero trzy miesiące - czyli jest na tym etapie, kiedy u kota następuje okres najbardziej intensywnego wzrostu i rozbudowywania masy mięśniowej. Moim zdaniem nie powinniście ograniczać jej jedzenia i pozwolić jeść do oporu - ona sama będzie odczuwała kiedy i w jakiej ilości potrzebuje zjeść i na pewno da Wam o tym znać. :) Trzeba pamiętać, że małe kotki mają niesamowicie dużo energii, nieustannie gonią, bawią się, więc w jakiś sposób muszą ją potem uzupełnić. :wink: Z czasem jej apetyt będzie malał i stabilizował się, ale do tego czasu - niech je, na zdrowie. :piwa:

solarie

Od: Pt mar 02, 2012 17:21

[poprzednia]