Powiększony, nabrzmiały sutek u kotki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 07, 2012 8:48 Powiększony, nabrzmiały sutek u kotki

Przedwczoraj zauważyłam u mojej 6,5-letniej, pulchnej, niesterylizowanej, przygotowywanej do sterylizacji poprzez odchudzanie kotki nabrzmiały, powiększony sutek. Dotykanie tego miejsca nie sprawia kotce bólu, zwierzątko zachowuje się normalne, je i załatwia się jak trzeba. W ubiegły wtorek 29 maja kotka miała robione USG, które nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Sutek powiększył jej się dosłownie 2 dni temu. Kotka czasami miewała powiększone sutki, co po kilku dniach samo znikało. Teraz jednak jestem już zbyt przewrażliwiona, by coś takiego zlekceważyć. Czy należałoby zatem powtórzyć USG? Jak wygląda takie badanie sutka? Nie wiem w tej chwili, czy udać się do najbliższego weterynarza, który nie posiada sprzętu do specjalistycznych badań, czy wybrać się znów na USG?

Anna90

Od: Pt maja 11, 2012 12:53

Post » Czw cze 07, 2012 8:54 Re: Powiększony, nabrzmiały sutek u kotki

Może to być kwestia hormonów, skoro kotka niesterylizowana
nie wiem, jak u niej przebiegają rujki, ale cykllicznie takie zmiany w gruczołach mlecznych mogą zachodzić
dla świętego spokoju można powtórzyć usg
a na pewno wysterylizować możliwie najszybciej (nie wiem, ile waży, natomiast odchudzanie kota może trwać długo - dlatego warto podejść do sprawy rozsądnie i nie odwlekać dłużej, niż to absolutnie niezbędne).
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Czw cze 07, 2012 8:57 Re: Powiększony, nabrzmiały sutek u kotki

Kotka ma rujki jesienią i zimą. Waży około 6 kg przy drobnej budowie ciała. Weterynarz powiedział, że przed sterylizacją lepiej kotkę odchudzić. Czy USG da obraz ewentualnych zmian w sutku? I czy możliwe, żeby takie zmiany dokonały się z dnia na dzień?

Anna90

Od: Pt maja 11, 2012 12:53