Było: Zaginęła kotka! Tychy - Znalazła się!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 04, 2012 13:16 Było: Zaginęła kotka! Tychy - Znalazła się!

Późnym wieczorem 2 maja na os.W (ul.Wieniawskiego) w Tychach zaginęła moja ukochana kocia przyjaciółka, jestem zrozpaczona :cry:
Ma na imię Pusia, ale jest kotem nieufnym i strachliwym, więc raczej nie podejdzie sama. Ma szarą sierść w czarne pręgi oraz biały "kołnierzyk", brzuszek i łapki. Jak mi się uda wkleję zdjęcie, na razie jestem totalnie odmóżdżona, bardzo za nią tęsknię!!! Szukamy jej z mężem od wczoraj, ale na razie bez skutku. Jesli ktokolwiek zobaczy takiego kotka, BARDZO proszę o kontakt, będę tu zaglądać...
Ostatnio edytowano Pon maja 07, 2012 18:41 przez Beliowen, łącznie edytowano 1 raz
Powód: uaktualniłam tytuł wątku

Victoria

Od: Pt maja 04, 2012 13:06

Post » Pt maja 04, 2012 13:27 Re: Zaginęła kotka! Tychy, prosze o pomoc!

Victoria, wkleiłam Twój watek tu viewtopic.php?f=1&t=135270, zajrzyj tez i poczytaj jak szukać kota. W mieście często sprawdzają się papierowe ogłoszenia w okolicy i kontakt z karmicielkami. :ok: za odnalezienie kotki!

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pt maja 04, 2012 14:45 Re: Zaginęła kotka! Tychy, prosze o pomoc!

Ogłoszenie ze zdjęciem Pusi:
http://tablica.pl/oferta/zginal-kot-ID1 ... 7db39;r:;s:

alix76, dzięki za pomoc, ogłoszenie ze zdjęciem wkleję też na viewtopic.php?f=1&t=135270
zaraz idziemy z mężem szukać dalej, jak tylko o niej pomyślę to zaraz płaczę :cry:

Victoria

Post » Pt maja 04, 2012 22:00 Re: Zaginęła kotka! Tychy, prosze o pomoc!

Właśnie wróciliśmy z wieczornych poszukiwań, niestety nic. Pogoda nam nie sprzyja, pada deszcz... Jestem załamana... chcemy znowu pójść rano ale wszystko zależy od tego, czy będzie padać.
W domu jest tak pusto bez niej, nie możemy sobie miejsca znaleźć... :cry:

Victoria

Post » Pt maja 04, 2012 23:43 Re: Zaginęła kotka! Tychy, prosze o pomoc!

A w jaki sposób kotka znalazła się poza domem? Czy jest wysterylizowana?
Od tego zależy sposób szukania. Jeśli kotka oddaliła się z własnej woli, bo ma ruję, to przede wszystkim trzeba zwiedzać skupiska wolnożyjących kotów z pobliża i nawiązywać kontakt z karmicielami. Może ją zauważą.
Jeżeli jest wysterylizowana, a na dworze znalazła się przypadkowo, to przypuszczalnie zaszyła się gdzieś niedaleko. W pierwszej dobie kot nie rusza się z takiej kryjówki i się nie odzywa nawet na wołanie. Trzeba przepatrzeć wszystkie zakamarki: krzaki, drzewa, śmietniki, pudła, komórki, piwnice, balkony na parterach, itp. miejsca. Kotka mogła też np. wejść do innej klatki schodowej i tam się ukryć. Na poszukiwania warto brać jedzenie i walerianę.
No i - niezależnie od przyczyny zaginięcia - jak najwięcej ogłoszeń z obietnicą nagrody. Większość kotów, które same nie wrócą czy też nie zostaną namierzone przez właścicieli - odnajduje się dzięki ogłoszeniom wieszanym w okolicy.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob maja 05, 2012 5:23 Re: Zaginęła kotka! Tychy, prosze o pomoc!

JEST!!! ZNALAZŁO SIĘ NASZE 4 KILO KOCIEGO SZCZĘŚCIA!!! Jestem tak szczęśliwa, że trudno opisać :D

mziel52 dziękuję za informacje, okazuje się, że zrobiliśmy wszystko o czym pisałaś, przejrzeliśmy kilkakrotnie wszystkie zakamarki na osiedlu, śmietniki, pustostany, balkony na parterach, walerianą śmierdzieliśmy na kilometr, rozwiesiliśmy masę ogłoszeń:) wcześniej czytałam wątki o poszukiwaniach na forum, jesteście naprawdę cudowni, bez Was nie wiedzielibyśmy jak skutecznie szukać kota na gigancie:)
Pusia ma 8 lat, jest wysterylizowana, ale nie wiadomo dlaczego co jakiś czas ma ruję, słabszą i krótszą niż normalna, ale zawsze. Wymknęła się po otwarciu drzwi wejściowych i tyle ją widzieliśmy. Byłam przerażona bo nasza kotka jest niewychodząca i przez 8 lat nie spędziła ani jednej nocy poza domem! Kilka razy zdażyło się jej uciec na ogródek sąsiadów, ale zawsze wracała do 2 godzin. A teraz nie było jej 3 dni!!! Jak ona sobie poradziła, gdzie była, co robiła, co jadła, co piła (w domu to tzw. francuski piesek:) pozostanie dla nas tajemnicą, najwazniejsze, że jest! :1luvu:

Nie wiem co poskutkowało, czy nasze wędrówki po osiedlu, nawoływania, waleriana na tarasie i w piwnicy, ogłoszenia, czy prośby do św.Antoniego patrona zguby:), w każdym razie Pusia weszła do domu przez otwarty balkon dziś nad ranem, kiedy my szykowaliśmy się do poranych poszukiwań :D Cała, zdrowa, zadowolona, nawet nie jest brudna! I jest już po rui - jakiś troskliwy kocur musiał się nią dobrze zaopiekować :lol: na szczęście dzieci z tego nie będzie:)
Jeszcze raz dziękujemy za to forum, to kopalnia wiedzy i nadziei, że będzie dobrze! Szczęsliwe zakończenia są możliwe!:)
Idziemy zrywać ogłoszenia:)

Victoria

Post » Sob maja 05, 2012 17:13 Re: Zaginęła kotka! Tychy, prosze o pomoc!

:ok:

izydorka

Od: Śro lut 04, 2009 21:09

Post » Sob maja 05, 2012 17:30 Re: Zaginęła kotka! Tychy, prosze o pomoc!

cieszę się razem z wami! :lol:
wielka szkoda, że tak niewiele kotów się odnajduje....

martasekret

Od: Czw sie 07, 2008 14:27

Post » Sob maja 05, 2012 17:35 Re: Zaginęła kotka! Tychy, prosze o pomoc!

Skoro kotka miewa ruje po sterylce, to może warto by jej usg zrobić i sprawdzić, czy na kikutach jajników nie robią się jakieś torbiele. Tak jak u Cytrysi z tego watku
viewtopic.php?f=1&t=106481&start=405
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon maja 07, 2012 14:15 Re: Zaginęła kotka! Tychy, prosze o pomoc!

na pewno skontroluję ale już u innego weta, bo ten który robił sterylkę twierdzi, że tak się może zdarzać...

Victoria

Post » Pon maja 07, 2012 18:42 Re: Było: Zaginęła kotka! Tychy - Znalazła się!

Zmieniłam Ci tytuł wątku, skoro kotka się znalazła :)
mam nadzieję, że zostaniesz na forum i będziesz o niej pisać.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Wto maja 08, 2012 21:16 Re: Zaginęła kotka! Tychy, prosze o pomoc!

Victoria pisze:JEST!!! ZNALAZŁO SIĘ NASZE 4 KILO KOCIEGO SZCZĘŚCIA!!! Jestem tak szczęśliwa, że trudno opisać :D

Cała, zdrowa, zadowolona, nawet nie jest brudna!

Hmmm... Po dokładnych oględzinach okazało się, że Pusia jest jednak trochę pokaleczona, prawdopodobnie od pazurów jurnego kocura i ma kleszcze, poza tym straciła apetyt, jest osowiała i nie odwiedza kuwety w grubszej sprawie. Bardzo się martwiłam... Na szczęście rany goją się szybko, kleszcze usunięte, a po 4 dniach od odnalezienia kicia w końcu strzeliła kupsztala i od razu odzyskała dobry humor, a ja odetchnęłam z ulgą...
i znowu wszystko jest tak jak dawniej :D

Victoria