Ile powinien ważyć kocur?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 16, 2012 14:55 Re: Ile powinien ważyć kocur?

felin pisze:Jak nie pozwolisz albo nauczysz go chodzić na smyczy, nie będzie. A tak, któregoś razu po prostu nie wróci - tak kończy 90% kotów wychodzących.

Mieszkam na wsi, w lesie. Do najbliższej drogi jest 5 kilometrów, do najbliższego sąsiada 1. Żył 2 lata na ulicy, 2 miesiące próbowałam go oduczyć wychodzenia, nie da się. Siedzi i jojczy pod drzwiami, nawet i osiem godzin, jak trzeba. Na smyczy wyjdzie, owszem. Ale jak wróci ze spaceru, to siedzi pod drzwiami i jojczy, znów 8 godzin, jeśli trzeba.

aleksandrowa

Od: Czw sty 19, 2012 19:37

Post » Czw lut 16, 2012 15:06 Re: Ile powinien ważyć kocur?

aleksandrowa pisze:
felin pisze:Jak nie pozwolisz albo nauczysz go chodzić na smyczy, nie będzie. A tak, któregoś razu po prostu nie wróci - tak kończy 90% kotów wychodzących.

Mieszkam na wsi, w lesie. Do najbliższej drogi jest 5 kilometrów, do najbliższego sąsiada 1. Żył 2 lata na ulicy, 2 miesiące próbowałam go oduczyć wychodzenia, nie da się. Siedzi i jojczy pod drzwiami, nawet i osiem godzin, jak trzeba. Na smyczy wyjdzie, owszem. Ale jak wróci ze spaceru, to siedzi pod drzwiami i jojczy, znów 8 godzin, jeśli trzeba.

Czy ja i moje koty możemy się do Ciebie wprowadzić? Żadne z nas nie wymaga tuczenia, wręcz przeciwnie :lol:

A serio - swojego kota żóltkiem też poczęstuj 8)
Czy on był dwukrotnie zaszczepiony? Szczepionką z białaczką?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Czw lut 16, 2012 15:31 Re: Ile powinien ważyć kocur?

Moj tez jest wybredny bardzo. Suche z kuraka, troche schabu albo czasem wolowe. Watroba? fuj! Ryba? niedobre! Waga - 3,8 kg.
Oto jeden z kotów wystraszony wielką liczbą cisnacych się do klatki widzów, wyrwał się z niej i skoczył na otwarte okno. Rozszalałe zwierzę udało się jednak niebawem ułaskawić i sprowadzić z powrotem do klatki, zanim pomyślało o dalszej ucieczce. (z wystawy kotów - Bruksela styczeń 1894 r.)

tomek_k

Od: Wto wrz 27, 2011 15:38

Post » Czw lut 16, 2012 15:34 Re: Ile powinien ważyć kocur?

Liwia pisze:
A serio - swojego kota żóltkiem też poczęstuj 8)
Czy on był dwukrotnie zaszczepiony? Szczepionką z białaczką?

:1luvu:

Jajko poliże (źółtko), jajecznicę także skubnie, ale to max. 5 liźnięć.

Kotek był szczepiony już. Jakiś czas po tym, jak przestał brać antybiotyki. Testy na białaczkę i na inne typu FIV, wykazały,że nie jest chory.

Oj Tomku_k, hrabia w domu także? Charakterne te hrabiszcza.

aleksandrowa

Od: Czw sty 19, 2012 19:37

Post » Czw lut 16, 2012 15:38 Re: Ile powinien ważyć kocur?

Moje koty jedzą wyłącznie surowe od kilku lat, więc siłą rzeczy jakieś tam doświadczenie mam w kwestii jedzenia mięsa i ryb. Z ryb u mnie tolerują wyłącznie świeżego dorsza a jeden egzemplarz - śledzia. Drób - jak muszą. Wołowina - super. Serca - super. Wątroba - czasem, kawalątko. Na samym dnie drabiny lubianych potraw znajdują się drobiowe serduszka.

Aleksandrowa - ale czy na pewno na białaczkę był zaszczepiony czy tylko testowany, a zaszczepiony zwykłą trójką? Upewnij się, bo to szalenie istotne u wychodzącego kota.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Pt mar 09, 2012 14:46 Re: Ile powinien ważyć kocur?

Witajcie :)

to mój pierwszy post tutaj :)

Sprawa wygląda tak:
od listopada jestem "mamą" około 7 miesięcznej czarnuli ze schroniska :) Kotka jest odrobaczona, zaszczepiona, ruchliwa, wesoła je mokre 3 razy dziennie a poza tym suche w misce cały czas ma :) Nie jest jeszcze wysterylizowana, ale w tym miesiącu już będzie.

Z mokrego daję jej animonde tą z 80% mięska i pierś z kurczaka, raz na tydzień żółtko, lekko ścięte, bez białka.
Suche je perfect fit (ma 30% mięska suszonego, a nie mączki czy czegoś).

Mój problem jest taki, że kicia waży tylko około 1,7kg :(
To chyba trochę za mało....

Czy może bez potrzeby panikuję??

dziękuję z góry za odpowiedzi :*
"I wszystko jedno, czy będą to bolszewicy, czy demokraci, czy mówią po angielsku, rosyjsku, niemiecku, czy w suahili. I będą stać oniemiali, ściskając sąsiada za rękę, gdy po raz pierwszy w życiu ujrzą stado dwudziestu tysięcy zebr ciągnących przez bezkresną sawannę.”
Bernhard Grzimek, 1959

Ann88

Od: Pt sty 27, 2012 18:42

Post » Pt mar 09, 2012 21:07 Re: Ile powinien ważyć kocur?

aleksandrowa pisze:8O
10 kg? To potężniak !
Kocur był kastrowany na początku stycznia. Myślałam, że przez kastrację , troszkę nabierze ciałka.
A gdzie tam, tylko kocie menu zrobiło się bardziej wybredne.

I jakby tutaj takiego utuczyć? Pół kilo by mu nie zaszkodziło :kotek:

Spokojnie :lol: Mlody jest, a koty rosną (rozmiarowo) gdzieś do 2 roku życia. Potem "nabierają cialka".
Mój najmlodszy rezydent byl kastrowany we wrześniu, ważyl wtedy 4.9 kg i byl w fazie "wyścigowego szparaga". Caly czas je dość dużo, ale też i sporo rozrabia jednak przybral od tamtej pory na wadze i teraz zapewne waży 5.5-5.8 kg. Trochę też urósl i pewnie jeszcze urośnie - ma na to czas do jesieni, bo wtedy skończy dwa lata.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

[poprzednia]