Niestety na Twoje pytanie nie odpowiem bo zupełnie nie wiem
W razie czego wspomnę tylko, że tu na miau jest wątek kotów cukrzyków gdzie są świetne porady i sposoby leczenia innych kociarzy walczących z tym problemem, czasem nieco innych od tych które proponuje wet. Ale warto spróbować. Mówię ogólnikowo, ponieważ ja zaadoptowałam kota cukrzyka z zaleczoną chorobą, więc nie musiałam studiować dokładnie tego wszystkiego

a jego zdrowie teraz utrzymuję dzięki odpowiedniej diecie.
Nie wiem jak poważnie chory jest Twój kot, nie chcę źle doradzić czy szkodzić, ale cukrzyca to choroba metaboliczna, można ją nieźle leczyć właśnie dietą. Nie wiem czym karmisz kota, ale od razu mówię że odpadają wszlekie chrupki, nawet te które Ci wet zaleci, bo mają sporą zawartość węglowodanów w postaci zbóż, które podnoszą poziom cukru. To samo tyczy się puszek itp, muszą byc takie z czystym mięsem bez zadnych dziwnych dodatków. W ogóle powinno się kota karmić tylko mokrą karmą. Polecam BARF(który sama stosuję) ale nie podam Ci teraz linka z przyczyn niezależnych. Poza tym puszki Animonda Carny, Bozita, Power of nature, Ziwipeak itp.