Nietypowe zachowanie?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 09, 2011 16:55 Nietypowe zachowanie?

Witam, w ramach doedukowania się zakładam następny wątek ;)

Dziś zszokowało mnie zachowanie mojej maleńkiej kotki. Wbiegła do mnie na łóżko, włączyła bardzo głośne mruczenie i zaczęła wpychać mi łepek we włosy, pod głowę, do nosa, do ucha i tak dalej.. i w końcu po 10 minutach [!] zaczęła ssać i podgryzać mi ucho.

Stąd moje pytanie: Czy ona myśli, że jestem jej mamą i szuka mleka? Czy to normalne? Co na to poradzić? Dałam jej mleczka dla kotów "klara" na podstawkę i teraz się bawi.. Niestety do mamy jej nie zabiorę, bo jest za daleko [na wsi], a tamtejsi geniusze przywieźli mi 7,5 tygodniowego szkraba jako odchowanego.

Z góry dziękuję za wszystkie rady :kotek:

kociara_wro

Od: Nie lut 27, 2011 17:23

Post » Pon maja 09, 2011 17:00 Re: Nietypowe zachowanie?

Mam kocurka którego znalazłam jako maleńkiego kociaka na 20 stopniowym mrozie. Do teraz uwielbia tak się zachowywać. Daj jej jakiegoś pluszaka, albo termoforek do snu.
Obrazek

zorba

Od: Śro lis 12, 2008 19:24

Post » Pon maja 09, 2011 17:02 Re: Nietypowe zachowanie?

Noo mi tam to nie przeszkadza, może tak robić do woli :ryk: Po prostu wystraszyło mnie to i nie wiedziałam czy to jakaś tęsknota za mamą czy jak :)

To nie martwić się?

kociara_wro

Post » Pon maja 09, 2011 17:09 Re: Nietypowe zachowanie?

Mój 3 letni Bilon robi tak od momentu kiedy miał jakieś 3 albo 4 miesiące i został przywieziony ze schroniska. Wyczytałam, że jest to rodzaj choroby sierocej, spowodowany prawdopodobnie tym, że został za wcześnie od mamy oddzielony ( podpytałam tu i tam u osób z większym doświadczeniem niż moje i info jest potwierdzone)... Ale wcale mi to zachowanie nie przeszkadza, powiem więcej jest wręcz urocze :)
Obrazek Obrazek
Monia, Kuba, Hania i Bilon

KubaTST

Od: Nie paź 19, 2008 18:41

Post » Pon maja 09, 2011 17:25 Re: Nietypowe zachowanie?

Zbyt wcześnie oddzielona od matki po prostu.

W kwestii technicznej - nie musisz zakładać nowego wątku na każde pytanie, wystarczy edytować pierwszy post - daje to możliwość również zmiany tematu wątku i zadania w nim kolejnego pytania.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pon maja 09, 2011 17:45 Re: Nietypowe zachowanie?

Beliowen pisze:Zbyt wcześnie oddzielona od matki po prostu.

W kwestii technicznej - nie musisz zakładać nowego wątku na każde pytanie, wystarczy edytować pierwszy post - daje to możliwość również zmiany tematu wątku i zadania w nim kolejnego pytania.

Dzięki za rady ;)

Wiem, że jest za wcześnie oddzielona, ale to nie jest moja wina, że Ci ludzie uważają, że można oddawać takie małe kotki.. Ponoć 2 tygodnie temu [jak miała 5 tygodni!] już miał ją ktoś zabrać, ale w ostatniej chwili się rozmyślił.. Cały czas myślałam, że dostanę kota przynajmniej 10-12 tygodniowego, a tu szok jak zobaczyłam co mi przywieźli.. :(

Co nie zmienia faktu, że dalej nie wiem jak jej pomóc... Przykro mi jak ona szuka mamy... Przecież nie odwiozę tym ludziom jej, bo połowę rodzeństwa pogoniły już tam psy :(

kociara_wro

Post » Pon maja 09, 2011 17:51 Re: Nietypowe zachowanie?

kociara_wro pisze:Co nie zmienia faktu, że dalej nie wiem jak jej pomóc... :(

Po prostu ją kochaj.
Mój Szymek ma dwa lata a nadal rano domaga się abym wzięła go na ręce by mógł dossać się do mojej szyi .
Też został wcześnie zabrany od mamy.
Pozostaje nadzieja że kotka z tego wyrośnie albo jej tak zostanie :wink:
" ... wolę zwierzęta bez duszy niż katoli bez serca "

Małgocha Pe

Od: Wto paź 30, 2007 15:30

Post » Pon maja 09, 2011 18:03 Re: Nietypowe zachowanie?

Małgocha Pe pisze:
kociara_wro pisze:Co nie zmienia faktu, że dalej nie wiem jak jej pomóc... :(

Po prostu ją kochaj.
Mój Szymek ma dwa lata a nadal rano domaga się abym wzięła go na ręce by mógł dossać się do mojej szyi .
Też został wcześnie zabrany od mamy.
Pozostaje nadzieja że kotka z tego wyrośnie albo jej tak zostanie :wink:

Kocham, kocham :1luvu: Wyciumkała mnie całą przed chwilą i wymyła mi włosy :oops:

kociara_wro

Post » Pon maja 09, 2011 18:11 Re: Nietypowe zachowanie?

Moja pierwsza w życiu kotka jako kocię uwielbiała spać na moich długich włosach a jeszcze bardziej udeptywać je przednimi łapkami .Efekt taki że rano miałam problem z rozczesaniem takie były natapirowane. Ty przynajmniej będziesz miała przylizane :mrgreen:

Małgocha Pe

Post » Pon maja 09, 2011 18:17 Re: Nietypowe zachowanie?

opisałaś objawy choroby sierocej.
dość popularna u kotów,bo kocięta oddziela się od matek za wcześnie,w 6-8tygodniu,zamiast w 12.
mam dwa koty z podobnymi objawami.o jednym wiem,że był odłączony od mamy za wcześnie,a drugi ma takie zachowania.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pon maja 09, 2011 18:20 Re: Nietypowe zachowanie?

Zapomniałam Wam dopisać, że Puszkin z tej maminej radości zawsze puszcza bączka :1luvu: ..... Kochaj kochaj i przytulaj i ciesz się bo kotka kocha Cię jak swoją mamusię :1luvu:
Obrazek

zorba

Od: Śro lis 12, 2008 19:24

Post » Pon maja 09, 2011 18:22 Re: Nietypowe zachowanie?

moja sierota też żuchla włosy ,uszy,kołdrę mimo ,ze ma prawie 9 miesiecy :roll:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon maja 09, 2011 18:23 Re: Nietypowe zachowanie?

zorba pisze:Zapomniałam Wam dopisać, że Puszkin z tej maminej radości zawsze puszcza bączka :1luvu:

No co , to tak samo wyleciało :mrgreen:

Małgocha Pe