Ruja u 5-miesięcznej kotki - nie za wcześnie?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 03, 2010 11:23 Ruja u 5-miesięcznej kotki - nie za wcześnie?

Moja 5 miesięczna kocia ma rujkę. Jestem bardzo zdziwiona, bo uważam że jest na to za młoda. Kiedyś od jakiegoś weta usłyszałam że sterylizacja przeprowadzona na młodej kotce zahamuje jej wzrost - ile w tym prawdy? Mamy ją zawieźć do sterylki już teraz, czy czekać aż trochę podrośnie? Kotka jest niewychodząca, okna, drzwi i balkon pozamykane, więc nie ma obaw że zostanie zapłodniona.
Mamy jeszcze kocura, ale on ma dopiero 2 msce i nie wie o co chodzi. Śmiesznie wygląda gdy się z nią bawi, gryzie ją w szyje, a ona układa się w "miseczkę" i wypina pupę. :)
I jeszcze jedno - ile taka rujka może trwać? Bo miauczenie koci jest wręcz rozpaczliwe...

likronika

Od: Śro wrz 15, 2010 20:05

Post » Nie paź 03, 2010 11:41 Re: Ruja u 5-miesięcznej kotki - nie za wcześnie?

Jak skończy się rujka, jedź z nią na sterylkę :ok:
Będą następne rujki a ona się będzie po prostu męczyć takim stanem. Rujka może trwać kilka dni, a może trwać miesiąc z przerwami - to zależy od kota.

Nie ma co czekać aż bardziej podrośnie, tylko ciachać teraz :ok:

Mereth

Od: Pon paź 01, 2007 10:43

Post » Nie paź 03, 2010 11:58 Re: Ruja u 5-miesięcznej kotki - nie za wcześnie?

Moja kotka miała ropomacicze w wieku 4 miesięcy, rujki nie widziałam. W związku z tym była szybko sterylizowana i wyrosło z niej 8 kg kota. Fakt, że była ciut przy tuszy, ale cały szkielet i pyszczek miała bardzo mocno zbudowany i na pewno nie niewyrośnięty.

ankke

Od: Nie wrz 12, 2010 22:59